Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα Ορυκτά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στην ΕΕ

Ember: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα Ορυκτά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στην ΕΕ

Πτώση στις εκπομπές CO2 κατά 17% το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2024 σε σύγκριση με την ίδια περσινή περίοδο - Αιτίες της μεταβολής ( Montel)

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τα ορυκτά καύσιμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε διάστημα εξαμήνου, σύμφωνα με νέα ανάλυση της «δεξαμενής σκέψης» Ember την Τρίτη 30/7.

Κατά συνέπεια, οι εκπομπές CO2 στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 17% τον Ιανουάριο-Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 30% (386 TWh) της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα που έπεσαν στο ιστορικό χαμηλό του 27% (343 TWh) τον Ιανουάριο-Ιούνιο.

Παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1% ή 9 TWh από έτος σε έτος, η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατακόρυφα κατά 24% ή 39 TWh και η αντίστοιχη του αερίου μειώθηκε κατά 14% ή 29 TWh. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% ή 33 TWh.


Αιτίες της επικράτησης
των ΑΠΕ

Η Ember επεσήμανε ότι ο σχετικά ήπιος καιρός είχε καταστείλει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η ώθηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνέβαλαν στη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

«Με τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια σε άνοδο, ο ρόλος της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στενεύει.

Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, και αυτό συμβαίνει γρήγορα», δήλωσε ο Chris Rosslowe (αναλυτής της Ember).

 

Χώρες με πτώση στην παραγωγή ορυκτών

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια ξεπέρασαν την παραγωγή απολιθωμάτων σε 13 κράτη - μέλη της ΕΕ. Μάλιστα σε 4 από αυτά (Γερμανία, Βέλγιο, Ουγγαρία και Ολλανδία), σημειώθηκε για πρώτη φορά φέτος κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Στην Ιταλία, η παραγωγή ορυκτών μειώθηκε κατά 21% ή 14 TWh, κατανεμημένη ομοιόμορφα μεταξύ άνθρακα και αερίου.

Οι μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου οδήγησαν σε μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων στην Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Στην Ισπανία, η παραγωγή άνθρακα έχει σχεδόν καταργηθεί και η αιολική και η ηλιακή ενέργεια εκτοπίζουν το αέριο, το οποίο μειώθηκε κατά 34% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

 

Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία και το μειωμένο κόστος των Φ/Β

Τα κράτη - μέλη έχουν επιταχύνει τις πολιτικές για τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και την ενίσχυση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η πτώση του κόστους των ηλιακών πάνελ συνέβαλε επίσης στη διατήρηση της ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ember.

 «Μετά τις προσθήκες - ρεκόρ δυναμικότητας για αιολική και ηλιακή ενέργεια (74,2 GW) το 2023, που προκλήθηκαν από την απάντηση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτή η αλλαγή δεν είναι απλώς μια εποχιακή τάση», ανέφερε η Ember.

«Εάν τα κράτη μέλη μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική στην ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τότε η ελευθερία από την εξάρτηση από την εξάρτηση από την ορυκτά ενέργεια θα αρχίσει πραγματικά να φαίνεται», πρόσθεσε ο Rosslowe.

Οι ενώσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης - Wind Europe και SolarPower Europe - ανέμεναν ότι η νέα αιολική και ηλιακή ισχύς θα ανέλθει συνολικά στα 15,8 GW και 62 GW, αντίστοιχα, το 2024.

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα εξακολουθούσε να υπερβαίνει την παραγωγή ορυκτών το πρώτο εξάμηνο του 2025, ακόμη και με την υδροηλεκτρική ενέργεια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών και την ταχύτερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ εκείνη την περίοδο, είπε ο Ember.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης