Τελευταία Νέα

Eurelectric: Τι αναφέρει για την επανεκλογή Von der Leyen

Eurelectric: Τι αναφέρει για την επανεκλογή Von der Leyen

 Τι λέει η βιομηχανία της ηλεκτρικής ενέργειας για την επανεκλογή της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Με 401 ψήφους υπέρ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (VDL) θα διατελέσει για άλλη μια φορά Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Eurelectric χαιρετίζει τα νέα και συγχαίρει την Πρόεδρο για την ανανεωμένη θητεία της.

«Η Von der Leyen καθόρισε μια ρεαλιστική, αλλά φιλόδοξη ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια για να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ με γεωπολιτικές εντάσεις, οξυμένο βιομηχανικό ανταγωνισμό, πέρα ​​από τις επιπτώσεις από τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα» – δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.

Η ανταγωνιστικότητα και η ευημερία είναι οι νέες προτεραιότητες για αυτήν την Επιτροπή, μαζί με την ανανεωμένη έμφαση στην άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια. Αν και λείπουν από την ομιλία της σήμερα το πρωί, οι πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν την υποδομή δικτύου ως βασική τεχνολογία που χρειάζεται υψηλότερες επενδύσεις. Αυτή είναι μια βασική πτυχή για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος έχει εκφράσει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές δικτύου ύψους 67 δισεκατομμυρίων ευρώ ετήσιων επενδύσεων στο δίκτυο διανομής από το 2025 έως το 2050, όπως φαίνεται στη μελέτη Grids for Speed .

Η υποδομή είναι ένα από τα 4 που έχει υποστηρίξει η Eurelectric για ιεράρχηση στη νέα νομοθετική εντολή. Με τα υπόλοιπα - υλοποίηση, επένδυση και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα - να εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στο σχέδιο της VDL, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η φωνή μας έχει ακουστεί.

«Συγκεκριμένα, η Eurelectric χαιρετίζει την ανακοίνωση της VDL για μια νέα Συμφωνία Καθαρής Βιομηχανίας για να διατηρήσει τη βιομηχανία ανταγωνιστική και ταυτόχρονα να απελευθερώνει τις ανθρακούχες εκπομπές. Υποστηρίζουμε την έκκληση για εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας και σημειώνουμε θετικά την αναφορά σε κλιμάκωση των επενδύσεων σε πράσινες υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα καθώς και τη δημιουργία μιας Ένωσης Ταμιευτηρίου και Επενδύσεων για να στηρίξει αυτό το όραμα με τα απαραίτητα οικονομικά μέσα». – πρόσθεσε ο Ruby.

Τι ισχύει για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Ενώ στην ομιλία της ανακοίνωσε ότι ο στόχος του 90% για το 2040 θα κατοχυρωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα, η VDL σηματοδότησε κάποια οπισθοδρόμηση σχετικά με την de facto απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035. Οι οδηγίες της επιβεβαιώνουν ότι τα ηλεκτρονικά καύσιμα θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στον τομέα των μεταφορών μετά το 2035.

Αυτή η κίνηση σχολιάστηκε από τον Διευθυντή Πολιτικής της Eurelectric, Cillian O'Donoghue:

«Συμφωνούμε ότι η βιομηχανία χρειάζεται προβλεψιμότητα. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση [για την απαγόρευση του ICE του 2035] θα υπονόμευε την επενδυτική βεβαιότητα. Ως κλάδος θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε τους σταθμούς φόρτισης και να δημιουργήσουμε την απαραίτητη υποδομή δικτύου για να επιτρέψουμε την κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων. Χρειαζόμαστε προβλεψιμότητα για αυτό».

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι έτοιμος να παίξει τον ρόλο του στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσής μας με μια πιο ανθεκτική υποδομή και καθαρή παραγωγή εγχώριας παραγωγής.Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα Επιτροπή της VDL».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης