Ενέργεια

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος διμήνου στους παρόχους ενέργειας για ουρανοκατέβατα κέρδη με στόχο τα τιμολόγια του Αυγούστου

Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος διμήνου στους παρόχους ενέργειας για ουρανοκατέβατα κέρδη με στόχο τα τιμολόγια του Αυγούστου
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η άνοδος τιμών στην χονδρική οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση και το πρόβλημα των διασυνδέσεων με τη ΝΑ Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

(upd 20:28) Έκτακτο τέλος σε δίμηνη βάση με πρώτο στόχο την εξασφάλιση επιδοτήσεων για τα τιμολόγια του Αυγούστου ανήγγειλε στην συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και στην Σία Κοσιώνη ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι οι πάροχοι σημειώνουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη και στόχος είναι να προλάβει η κυβέρνηση σε πρώτη φάση αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου.

Μίλησε για στρέβλωση που επικρατεί στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει με σταυρωμένα χέρια όταν η Ευρώπη δεν λύνει το πρόβλημα της περιφερειακής αγοράς.
Υπενθύμισε ότι αντίστοιχη κίνηση για τον περιορισμό των ουρανοκατέβατων κερδών για τα οποία δεν είχαν δουλέψει οι εταιρείες έκανε η κυβέρνηση την περίοδο της ενεργεικής κρίσης και μοίρασε 10 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις καθώς και ότι φορολόγησε τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2023.
Εκτίμησε, τέλος, ότι με τις επιδοτήσεις οι πολίτες θα δουν λογικές τιμές αντίστοιχές με το παρελθόν, τον Αύγουστο.

Αύριο (17/7) αναμένονται οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ Θεόδωρου Σκυλακάκη σχετικά με το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ρεύματος, το οποίο θα αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην περίπτωση που κλιμακωθεί η άνοδος των τιμών ενέργειας της χονδρικής.

Παράλληλα, δεν θεωρείται εύκολο να θεσπιστεί μηχανισμός επί των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων, αντίστοιχος με αυτόν της ενεργειακής κρίσης, καθώς αναμένονται έντονες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Στην παρούσα φάση σε εξέλιξη βρίσκονται συναντήσεις της ΡΑΑΕΥ με εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίες γίνονται ξεχωριστά με τον καθένα, ώστε να διαμορφωθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της mini κρίσης που είναι άγνωστο αν τελικά θα έχει διάρκεια κρίσιμης μάζας.

Μετά τις δυο πρώτες που έλαβαν χώρα σήμερα πηγές της ΡΑΑΕΥ εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη σαν αποτελέσματα καταχρηστιικών πρακτικών

Στο τραπέζι βρίσκονται και σκέψεις για χρηματοδότηση του αποθεματικού, που ενδεχομένως θα χρειαστεί για ενίσχυση των ασθενέστερων από τα υπερκέρδη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για τις μεγάλες διαφορές κερδοφορίας που προκύπτουν από τα feed-in tariff σε τιμές 70 ευρώ/MWh όταν η χονδρική ισορροπεί στα 190 ευρώ/MWh. Οι ποσότητες ενέργειας που παράγονται τις τελευταίες ημέρες είναι υψηλές λόγω ανέμου και ηλιοφάνειας και μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντική ενίσχυση στο αποθεματικό που θα σχεδιάσει το κυβερνητικό σχήμα.

Βέβαια αυτά τα υπερέσοδα που καταλήγουν στον ΔΑΠΕΕΠ αναμένεται να τα ζητήσει ο φορέας για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Εκείνοι που διαθέτουν επίσης υπερέσοδα είναι οι παραγωγοί ΑΠΕ, με τις νεότερες άδειες που δεν διαθέτουν δεσμευμένες τιμές και μπορούν να καταγράφουν σημαντικά κέδρη με την άνοδο της τιμής χονδρικής.

Παράλληλα έχουν υπάρξει σκέψεις να κατευθυνθούν τε μέτρα στην επαναθέσπιση του φόρου στην εισαγωγή φυσικού αερίου, που αρχικά ήταν 10 ευρώ/MWh και στην συνέχεια υποχώρησε στα 5 ευρώ και ο οποίος πρόσφατα είχε αποσυρθεί.

Στη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα των αυξημένων τιμών της χονδρικής ενέργειας, έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, ενώ παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως στο Μαξίμου βρέθηκε και ο εκπρόσωπος της ΡΑΑΕΥ για τη σύσκεψη που διενεργήθηκε με συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς και του ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Νίκου Τσάφου.

Στη σύσκεψη, όπως έγραφε νωρίτερα το WEN, εξεταζόταν ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων με στόχο να βοηθηθούν αν χρειαστεί οι αδύνατοι σε περίπτωση που η συγκυρία των υψηλών τιμών στη χονδρική διατηρηθεί επί μακρότερο διάστημα.

Το ζήτημα εμφανίζεται να περιπλέκεται, καθώς οι βασικοί συνεργάτες του κυρίου Σκυλακάκη εμφανίζονται επιφυλακτικοί όσον αφορά την θέσπιση έκτακτης εισφοράς εφόσον δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια του φαινομένου των υψηλών τιμών της χονδρικής. Την ίδια ώρα, οι καθετοποιημένοι παραγωγοί με προϊόντα που προσφέρουν στα μπλε και κίτρινα τιμολόγια δίνουν τη δυνατότητα συγκράτησης των τιμών για τους καταναλωτές επειδή ακριβώς μπορούν να χρηματοδοτούν χαμηλές τιμές στη λιανική, την ώρα που ανεβαίνει η χονδρική.

Νωρίτερα το WEN κατέγραφε

Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, την ώρα που το ράλι στις χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται.

Παράλληλα, στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στην Πειραιώς έχουν κληθεί σε διαδοχικές συναντήσεις όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί, δηλαδή στελέχη της ΔΕΗ, της Metlen, του Ήρωνα και της Elpedison προκειμένου να δώσουν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις σχετικά με τις προσφορές των μονάδων τους κατά τις ημέρες που καταγράφηκαν οι ακραίες διακυμάνσεις στις χονδρεμπορικές τιμές, εντός της ίδιας ημέρας. Μάλιστα, ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Αρχή έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναλυτική έκθεση των προσφορών που υποβάλλουν οι παραγωγοί ανά ώρα κατά το τελευταίο διάστημα.

Το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη σχεδιάζει να επαναφέρει το μέτρο της φορολόγησης των υπερκερδών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιούλιο έχουν πάρει φωτιά μέσα σε μία εβδομάδα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 200%.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα (8-14 Ιουλίου) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 143,97 ευρώ ανά MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων. Η μέση τιμή ήταν αυξημένη κατά 38,42% από την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας (1-7 Ιουλίου). Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα η απόσταση μεταξύ ελάχιστης και μέγιστης χονδρεμπορικής τιμής ήταν τεράστια από 20 ευρώ/MWh έως και 600 ευρώ/MWh τις βραδινές ώρες οπότε μπαίνουν στο σύστημα οι ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Αύριο παρότι η μέση τιμή υποχωρεί κατάτι, η μέγιστη φτάνει στα 650 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, καταρχάς, με τη βοήθεια της ΡΑΑΕΥ, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν υπερκέρδη τον Ιούλιο και ποιο ήταν το ύψος τους, ώστε να αποφασιστεί εάν οι παραγωγοί είχαν αυξημένα υπερέσοδα για να φορολογηθούν πιθανώς από την 1 Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προγραμματιστεί και άλλη μια σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα, διερευνάται εάν χρειάζεται αλλαγή της νομοθεσίας ή και έγκριση της Κομισιόν. Και αυτό διότι στις αρχές του έτους είχαν αποσυρθεί τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση μπορεί να τεθεί σε ισχύ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί αποθεματικό αν χρειασθεί να ξαναδοθούν επιδοτήσεις.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, το ράλι στις τιμές δεν αναμένεται να συνεχιστεί για περισσότερες από δύο, τρεις εβδομάδες καθώς αναμένεται να εξομαλυνθούν τα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν στην αγορά έπειτα από τις βλάβες στα δίκτυα ηλεκτρισμού από την Κεντρική έως και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις εργασίες συντήρησης του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, πυροδοτώντας υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο.

Να θυμίσουμε ότι η φορολόγηση των υπερεσόδων είχε ξεκινήσει προ διετίας και οδήγησε στην είσπραξη 373 εκατ. ευρώ προκειμένου να εμπλουτιστεί το Ταμείο από το οποίο εκταμιεύονταν τα ποσά για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος.


Τα επιχειρήματα των ηλεκτροπραγωγών

Εξηγήσεις για την πολιτική τιμολόγησης που ακολουθούν με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμώνε ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, έχουν κληθεί να δώσουν σήμερα στη ΡΑΑΕΥ οι 4 καθετοποιημένοι παραγωγοί ενέργειας μονάδων φυσικού αερίου ΔΕΗ, ELPEDISON, Protergia, ΗΡΩΝ.
Το θέμα της ανοδικής πορείας των τιμών απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Ενέργειας καθώς βλέπει η τάση των υψηλών τιμών να διατηρείται αυτό το μήνα με αποτέλεσμα τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου να διαμορφωθούν ψηλά.

Το πρόβλημα των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά απσχολεί και τον Πρωθυπουργό και σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, για να διερευνηθούν λύσεις.

Μάλιστα έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να φορολογηθουν τα υπερέσοδα των παραγωγών, με μια μεθοδολογία ανάλογη με το μηχανισμό που λειτουργούσε στην ενεργειακή κρίση του 2022, ώστε να καθορίζει με βάση το κόστος (φυσικό αέριο + δικαιώματα εκπομπών +10% κέρδος) η τιμή των προσφορών των παραγωγών ενέργειας. Το υπουργείο πρόκειται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν. Το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας θα αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο να περιορίζει τις υψηλές τιμές που διαμορφώνονται τις βραδυνές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν στην ενεργειακή κρίση το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ ευρώ.
Αν και μια τέτοια απόφαση απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα, η άμεση εφαρμογή του και ακολούθως να έρθει η έγκριση από την Κομισιόν.


Αδικαιολόγητο και υπερβολικό μέτρο θεωρούν πηγές από τους παραγωγούς ενέργειας την πρόταση επιστροφής του πλαφόν. Κι αυτό γιατί αποτελεί άμεση παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, σε μια συγκυρία που δεν υπάρχει δομικο πρόβλημα όπως υπήρχε το 2022 όταν οι τιμές του φυσικού αερίο είχαν εκτοξευθεί και η ενεργειακή κρίση έφερε υψηλές τιμές ενέργειας με μόνιμο χαρακτήρα.

Σημειώνουν, ότι στην ενεργειακή αγορά οι τιμές ενέργειας έχουν δυακυμάνσεις που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Και όπως σε καιρούς μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς, οι τιμές ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά ή και μηδενίζονται έτσι και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ανεβαίνουν.

Τονίζουν ότι αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία της αγοράς και οι έντονες διακυμάνσεις είναι συγκυριακές και δεν δικαιολογούν ένα τόσο σοβαρό μέτρο όπως ο μηχανισμός πλαφόν.
Και προσθέτουν ότι σε μια περίοδο κανονικότητας, χωρίς το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης να επιτρέπει παρεμβατισμούς των κυβερνήσεων στην αγορά ενέργειας, είναι δύσκολο ένας τέτοιος Μηχανισμός να πάρει έγκριση από την Κομισιόν.

Το ράλι τιμών στη χονδρεμπορική αγορά σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, λόγω της μεγάλης ζήτησης αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και του ελλείμματος ενέργειας στα Βαλκάνια. Οι τιμές το βράδυ την ώρα που μπαίνουν οι μονάδες φυσικού αερίου στο σύστημα εμφανίζουν αιχμές με ανώτατες τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ακόμη και στα 500-700 ευρώ/ MW.

Το φαινόμενο αυτό, όμως σημειώνουν, είναι πρόσκαιρο. Και όπως δεν υπήρξε ανάγκη να παρέμβει το Υπουργείο στη διαμόρφωση των τιμών όταν οι τιμές ενέργειας ήταν μηδενικές ή πολύ χαμηλές, έτσι δεν πρέπει να παρεμβαίνει ούτε τώρα.

Και τέλος, σημειώνουν ότι το πράσινο τιμολόγιο, που ενσωματώνει την τιμή της χονδρεμπορικής του προηγούμενου μήνα, ή κάποια κίτρινα κυμαινόμενα, μπορεί πρόσκαιρα να σημειώσουν αυξήσεις, όμως στην αγορά προσφέρεται πληθώρα επιλογών στους καταναλωτές, σε σταθερά τιμολόγια που δίνονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές μπορούν να αλλάξουν προμηθευτή κάθε μήνα, μπορούν να επιλέξουν κάποιο τιμολόγιο μπλε, με σταθερή χρέωση χαμηλότερη από τα κυμαινόμενα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης