Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα και Ινδία εμμένουν στον άνθρακα και θέτουν σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση   

Κίνα και Ινδία εμμένουν στον άνθρακα και θέτουν σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση    
Και οι δύο χώρες επιθυμούν την ενεργειακή επάρκεια και την παραγωγή οικονομικά προσιτών συστημάτων

Συνεχείς είναι οι εκθέσεις που δείχνουν ότι οι προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης οδηγούν σε ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έναν συνδυασμό της αιολικής με την ηλιακή ενέργεια. Η χρήση, όμως, του άνθρακα παραμένει ενεργή και αυτή είναι μία συνθήκη που δεν πρόκειται σύντομα να αλλάξει. 

Με βάση πήγες του Reuters οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας που έχουν ως βάση τον άνθρακα, σημείωσαν τον Σεπτέμβρη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώση, αφού η παραγωγή ηλιακής ενέργειας υπερκάλυπτε την αντίστοιχη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η εποχή της ηλιακής ενέργειας δεν έχει ακόμα πλήρως, καθώς στην Ινδία οι εισαγωγές άνθρακα αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του τελευταίου έτους σε βαθμό υψηλότερο των τελευταίων έξι ετών. 

Η γειτονική Κίνα, συνεχίζει να χρησιμοποιεί άνθρακα σαν βασική ύλη για τον ενέργεια εφοδιασμό της, παρά το γεγονός ότι παραμένει από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών συστημάτων παγκοσμίως. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι η εγχώρια παραγωγή αυτών των συστημάτων έχει αυξηθεί, παράλληλα με την ζήτηση για άνθρακα, που χρησιμοποιείται για να καλύψει το 60% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. 

Κίνα και Ινδία έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου, που έκλεισε όλες τις μονάδες παραγωγής άνθρακα. Και οι δύο χώρες επιθυμούν την ενεργειακή επάρκεια και την παραγωγή οικονομικά προσιτών συστημάτων, έναντι στην πράσινη μετάβαση. Παρόλα αυτά και οι δύο χώρες επιδιώκουν να διευρύνουν τις μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούν. 

Κλειδί για τις χαμηλές τιμές

Ο άνθρακας, ωστόσο, είναι το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση. Είναι μια φτηνή μορφή ενέργειας που οι Κινέζοι και οι Ασιάτες κατασκευαστές αιολικών και ηλιακών εξαρτημάτων και εξοπλισμών, όπως και για την παραγωγή EV, χρησιμοποιούν για να κρατήσουν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων τους. 

Βέβαια, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων, είναι πιθανό να ωθήσει σε μια γενικευμένη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα, ιδιαίτερα στα μέρη που το φυσικό αέριο δεν είναι ιδιαίτερα φθηνό, όπως οι ΗΠΑ.

Στο τελευταίο World Energy Outlook,  ο International Energy Agency ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης πρόκειται να καλυφθεί από την εισφορά στο δίκτυο τη αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας που έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, θα οδηγήσουν σε αύξηση της ισχύος στα 10000 GW ως το 2030, τιμή που δεν ικανοποιεί πλήρως τους στόχους που είχαν τεθεί στο COP28, αλλά μπορούν να καλύψουν την επικείμενη ζήτηση και να μειώσουν την χρήση άνθρακα. Ο ΙΕΑ προβλέπει ότι ως το 2030, δεν πρόκειται να μειωθεί η ζήτηση άνθρακα, πέφτοντας έξω στις προβλέψεις του για μείωση της χρήσης υδρογονανθράκων μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. 

Το STEPS, αναφέρει ότι οι προοπτικές της χρήσεις άνθρακας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για την επόμενη δεκαετία, λόγω της αύξησης της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και την Ινδία. Υπολογίζεται ότι αν και αύξηση θα  είναι 6% υψηλότερη το 2030 σε σχέση με το 2023, η συνολική ζήτηση θα μειώνεται περίπου 2% κάθε χρόνο ως το 2050. 

Μια νέα αναθεώρηση των ως τώρα δεδομένων είναι πιθανή, καθώς μόνο η Ευρώπη απομακρύνεται από την χρήση άνθρακα για τις ενεργειακές του ανάγκες, αλλά χρησιμοποιεί τα προϊόντα, δημιουργώντας μια αλυσίδα πράσινης ανάπτυξης που περνά μέσα από αυτόν.

Ενεργειακή μετάβαση Στην Αγγλία

Ενόσω, συμβαίνουν αυτά σε Κίνα και Ινδία, το Ηνωμένο βασίλειο ετοιμάζεται για ένα μεγάλο μπλακ άουτ λόγο μείωσης της χωρητικότητας, ως απότοκο του κλεισίματος του τελευταίου σταθμού παραγωγής ενέργειας μέσω άνθρακα στην χώρα. Επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε μπαταρίες και μέσα αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας ετοιμάζονται στην Γηραιά Αλβιώνα, που όμως δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την απαραίτητη χωρητικότητα, κάτι που θα απασχολήσει τις πολιτικές ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη συνολικά.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης