Ενέργεια

«Μην βιάζεστε για έκτακτα μέτρα», εισηγούνται στον ΥΠΕΝ - Η εισαγόμενη κρίση από το FBMC θα εκτονωθεί οδηγώντας σε ομαλοποίηση

«Μην βιάζεστε για έκτακτα μέτρα», εισηγούνται στον ΥΠΕΝ - Η εισαγόμενη κρίση από το FBMC θα εκτονωθεί οδηγώντας σε ομαλοποίηση
Υπάρχει πρόβλεψη για αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών και οι προθεσμιακές αγορές ηλεκτρισμού για την επόμενη εβδομάδα διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και για τον Αύγουστο είναι στα 100 ευρώ/MWh
Οι ψύχραιμες εισηγήσεις που δέχεται η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσεκτική παρακολούθηση της αγοράς εν όψει αποκλιμάκωσης των τιμών, ενδεχομένως απομακρύνουν τη λύση της επαναφοράς του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των κερδών των παραγωγών ηλεκτρισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών όπως συνέβη κατά τη περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του WEN, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης έχει δεχθεί γραπτή εισήγηση που του λέει επί του παρόντος να μην πάρει μέτρα καθώς το επόμενο διάστημα θα εκτονωθούν οι παράγοντες που ανεβάζουν τις τιμές και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής. Όσο για τις τιμές λιανικής αυτές δεν μπορούν να αλλάξουν για τον Ιούλιο αφού έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ σε ότι αφορά τον Αύγουστο οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μπλε σταθερό τιμολόγιο διάρκειας εξαμήνου που θα τους εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες των πράσινων ή κίτρινων τιμολογίων τα οποία ακολουθούν τα σήματα της χονδρικής αγοράς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του ΥΠΕΝ η άνοδος της τιμής στην χονδρική αγορά είναι εισαγόμενη, καθορίζεται από τις εξαγωγές προς τις εξαιρετικά ελλειμματικές αγορές Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δεν οφείλεται σε «αισχροκέρδεια» από την πλευρά των Ελλήνων παραγωγών.

Συγκεκριμένα οι γειτονικές αγορές που έχουν έλλειμμα παραγωγής αγοράζουν σε εξαιρετικά υψηλές τιμές συμπαρασύροντας την ελληνική χονδρική αγορά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με την εισήγηση προς τον κ. Σκυλακάκη οι λόγοι των υψηλών τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ουγγαρίας (από το οποίο φαίνεται ότι ξεκινάει το πρόβλημα) που συμπαρασύρει όλες τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ο συνδυασμός του καύσωνα, με τη μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγής και την αύξηση της ζήτησης.

Ωστόσο ήδη υπάρχει πρόβλεψη για αποκλιμάκωση των υψηλών θερμοκρασιών και οι προθεσμιακές αγορές ηλεκτρισμού για την επόμενη εβδομάδα διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και για τον Αύγουστο είναι στα 100 ευρώ/MWh.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική εισήγηση «μια εβδομάδα είναι θα περάσει…»

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που βρισκόμαστε σε αυτή την έκρηξη τιμών η εισήγηση σημειώνει ότι η εφαρμογή του Flow Based Market Coupling (FBMC) στη σύζευξη αγορών στην Κεντρική Ευρώπη και κυρίως ο συνδυασμός με το σύστημα βελτιστοποίησης του EUPHEMIA είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της ισχύος μεταφοράς προς την Ουγγαρία μετά τη 8 Ιουλίου. Έτσι οι τιμές εκτοξεύτηκαν τόσο στο χρηματιστήριο της Ουγγαρίας όσο και της Ρουμανίας.

Επιπλέον η ισχύς μεταφοράς μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας μειώθηκε από 1.700 MW σε 1.200 MW λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων μέχρι και 22 Ιουλίου. Έτσι η Ρουμανία εξαρτάται από εισαγωγές από Ουγγαρία τόσο λόγω εξαιρετικά χαμηλής αιολικής παραγωγής όσο και λόγω υψηλής κατανάλωσης.

Παράλληλα η Ισχύς μεταφοράς μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας έχει μειωθεί από 800 MW σε 200 MW από τις 26 Ιουνίου.

Όταν τα προβλήματα στο δίκτυο αντιμετωπιστούν η στενότητα στην αγορά της Ουγγαρίας θα χαλαρώσει καθώς οι Traders θα μπορούν να «φέρνουν» ενέργεια στην ουγγρική αγορά από τη Σερβία που που δεν υπόκειται στο FBMC

Εξάλλου ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι που επανεντάχθηκε στο σύστημα στις 8 Ιουλίου ακόμα δεν έχει φθάσει στο peak σταθερής παραγωγής στα 2.100 MW. Αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντός των επόμενων ημερών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η εισήγηση προς τον κ. Σκυλακάκη είναι να παραμείνει στην «φυσιολογική αντίδραση» χωρίς εξάρσεις και έκτακτα μέτρα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης