Floating Wind: Τα πλωτά αιολικά του Ην. Βασιλείου θα δημιουργήσουν 97.000 θέσεις εργασίας έως το 2050

Floating Wind: Τα πλωτά αιολικά του Ην. Βασιλείου θα δημιουργήσουν 97.000 θέσεις εργασίας έως το 2050

Νέα έκθεση υπογραμμίζει τις δυνατότητες 47 δισ. λιρών της βιομηχανίας ΑΠΕ της βρετανικής χώρας  

Τα πλωτά αιολικά θα μπορούσαν να είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της βρετανικής βιομηχανίας αυτού του αιώνα (εάν ληφθούν τα σωστά μέτρα για να μπορέσουν περισσότερα έργα να προχωρήσουν πιο γρήγορα), σύμφωνα με νέα έκθεση της Floating Offshore Wind Taskforce.

Η αγκυροβόληση… της επόμενης γενιάς στην ανοικτή θάλασσα δείχνει ότι η μηχανική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και οι εξαιρετικοί αιολικοί πόροι, δίνουν στη βρετανική χώρα ένα προβάδισμα στο διεθνή αγώνα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλωτής αιολικής ενέργειας αξίας 1 τρισεκατομμυρίων λιρών μέχρι το 2050.

 

Τα οφέλη των αιολικών στην κοινωνία του Ην. Βασιλείου

Αναφέρει ότι η πλωτή αιολική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να απασχολήσει 97.000 άτομα μέχρι το 2050, με πολλές από τις θέσεις εργασίας να βασίζονται σε λιμάνια της Σκωτίας και της Ουαλίας, συνεισφέροντας 47 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατασκευάζοντας και προμηθεύοντας εγχώρια έργα καθώς και εξάγοντας τεχνολογία αιχμής παγκοσμίως.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι μέχρι το 2050, οι πλωτοί στρόβιλοι θα μπορούσαν να παρέχουν το 1/3 της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου με 40 GW πλήρως λειτουργικά.

Αυτό θα ήταν αρκετό για να τροφοδοτήσει κάθε σπίτι στη χώρα, επιτρέποντας ακόμη και την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης λόγω της ηλεκτροδότησης της θέρμανσης του σπιτιού και της φόρτισης περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι το κόστος κατασκευής πλωτών έργων θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% έως το 2030 σε λιγότερο από 100 λίρες ανά μεγαβατώρα.


Το Ην. Βασίλειο είναι μπροστά… στα αιολικά

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη 2 πλωτά αιολικά πάρκα που λειτουργούν.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της όσο το δυνατόν γρηγορότερης λειτουργίας περισσότερων έργων δοκιμών και επίδειξης, με ταχεία κλιμάκωση για μείωση του κόστους μέσω της εκμάθησης μέσω της εμπειρίας, αντιγράφοντας τη μείωση κόστους που παρατηρείται στη σταθερή υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ήδη έναν από τους μεγαλύτερους πλωτούς αγωγούς έργων στον κόσμο και βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τον βυθό να έχει ήδη μισθωθεί για χωρητικότητα έως 24 GW, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμό από Ευρωπαίους προμηθευτές και έλλειψη κατάλληλων λιμανιών για την κατασκευή και τη συναρμολόγηση πλωτών στροβίλων.

Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει το πλήρες οικονομικό δυναμικό της πλωτής αιολικής ενέργειας.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα οφέλη της εστίασης σε μέρη υψηλής αξίας της αλυσίδας εφοδιασμού πλωτής αιολικής ενέργειας, όπως πλατφόρμες από χάλυβα και σκυρόδεμα, καλώδια, αγκυροβόλια και άγκυρες, σύμφωνα με το Σχέδιο Βιομηχανικής Ανάπτυξης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η καινοτομία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μείωση του κόστους, για παράδειγμα με την τυποποίηση του σχεδιασμού πλωτών πλατφορμών και με τη χρήση ρομποτικής όπως τα drones για την επιθεώρηση έργων.


Ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε:

«Η πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής της κυβέρνησης να κάνει τη Βρετανία υπερδύναμη καθαρής ενέργειας.

Ed_Miliband_Υπουργός_Ενέργειας_του_Ηνωμένου_Βασιλείου_1.jpg

Η νέα συνεργασία της
Great British Energy με το The Crown Estate θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, επιτρέποντάς μας να εκμεταλλευτούμε τη μοναδική μας ευκαιρία να κερδίσουμε τον παγκόσμιο αγώνα για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια – με αυτήν την έκθεση να δείχνει πόσα μπορούν να επιτύχουν κυβέρνηση και βιομηχανία συνεργαζόμενοι.

Με την ηγεσία του κόσμου σε αυτήν την τεχνολογία αιχμής, μπορούμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να εξασφαλίσουμε καλές θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη για τις βιομηχανικές εστίες μας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης