Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι θα ψάξει η ΡΑΑΕΥ για την έκρηξη των τιμών στην χονδρική

Τι θα ψάξει η ΡΑΑΕΥ για την έκρηξη των τιμών στην χονδρική
Σχετικά Άρθρα

Η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπαίνουν στο σύστημα τις τελευταίες ημέρες οι προσφορές με βάση το κόστος των μονάδων αλλά και κατά πόσο οι λιγνιτικές ακολουθούν ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών ή εισέρχονται εκτός προγραμματισμού. Επίσης προβληματίζει η απόκλιση κατα την ώρα δραστηριοποίησης των φωτοβολταϊκών με 88 ευρώ/MWh τις μεσημβρινές ώρες σε σχέση με τις ακραίες τιμές τις βραδινές ώρες, στα 500 ευρώ, όπου γίνονται οι προσφορές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παράγει κανείς στα 88 ευρώ/MWh και πουλά στα 500 ευρώ, αυτές είναι οι μεγάλες αποκλίσεις του συστήματος. Προφανώς αυτό είναι αποτέλεσμα του Target Model και είναι συνυφασμένο με το μέγεθος της ελληνικής αγοράς και την διασύνδεσή του με τις υπόλοιπες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης που επίσης έχουν πολύ υψηλές τιμές αυτές τις ημέρες, ενώ αντίστοιχα δεν επηρεάζεται η Ιταλία.

Όμως θα εξεταστεί το κόστος λειτουργίας των μονάδων με βάση τις υψηλές προσφορές.
Η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει αν έχει γίνει χρήση αθέμιτων πρακτικών.

Ο κ. Σκυλακάκης
επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του WEN και σημειώνει την ύπαρξη εξωνενών παραγόντων, την μη ομαλή λειτουργία του συστήματος μετά το blackout  των Βαλκανίων με την τιμή μης MW στην Ουγγαρία που έχει φτάσει στα 650 ευρώ. Πιστεύει ότι στις επόμενες  ημέρες το σύστημα θα εξομαλυνθεί.

Τι κατέγραφε το WEN:

Οι μέγιστες ανταλλαγές ενέργειας από την Δυτική Ευρώπη προς την Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 1200-1300 MW κατά μέσο όρο τις βραδινές ώρες στις 8 Ιουλίου. Παράλληλα η δυναμικότητα των διασυνοριακών ροών μεταξύ Βουλγαρίας- Ρουμανίας για τις ίδιες ώρες μειώθηκε από 1.700 MW σε 1200 MW λόγω συντηρήσεων στο δίκτυο μεταφοράς έως τις 22 Ιουλίου 2024.

Το έλλειμα της Ρουμανίας

Το γεγονός αυτό κατέστησε την Ρουμανία εξαρτημένη αγορά από τις εισαγωγές στα σύνορα με την Ουγγαρία καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω καύσωνα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Μειωμένη κατά 400 MW είναι από τις 25 Ιουνίου και η διασυνοριακή δυναμικότητα με τη Σερβία , ενώ η επανένταξη στο βουλγαρικό σύστημα του σταθμού του Κοσλοντούι δεν βελτίωσε την κατάσταση καθώς τις βραδινές δεν υπάρχει διαθέσιμη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις για την μεταφορά ενέργειας προς τη Ρουμανία.

Δείτε αναλυτικά:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=557270

Για σήμερα 13/7 στα 152,69 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 447,97 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 30,15 ευρώ/MWh.

Η τιμή έπεσε 20% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης