Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Epex Spot: Οι ανησυχίες μετά την αποσύνδεση των αγορών στις 25 Ιουνίου

Epex Spot: Οι ανησυχίες μετά την αποσύνδεση των αγορών στις 25 Ιουνίου
Τι δήλωσε στο Montel o Ralph Danielski
Το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας Epex Spot αμφισβήτησε εάν οι «ιδιαίτερα δύσκολες» προθεσμίες στη σύζευξη της ημερήσιας αγοράς της κεντρικής Ευρώπης μπορούν να προσαρμοστούν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του στο Montel, Ralph Danielski.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου, η Epex Spot είδε τις δημοπρασίες της στην κεντρική Ευρώπη day-ahead να αποσυνδέονται από τις συνήθεις λειτουργίες σύζευξης της αγοράς με άλλα χρηματιστήρια λόγω τεχνικού προβλήματος, ύστερα από μια αναβάθμιση στο σύστημα συναλλαγών ETS.

Αργότερα, εντοπίστηκε ένα πρόβλημα συνδεσιμότητας που επηρέασε την πρόσβαση των συμμετεχόντων στην αγορά στο σύστημα συναλλαγών. Παρά τις εργασίες επίλυσης, το σύστημα διαπραγμάτευσης εξακολουθούσε να μην ανταποκρίνεται, εμποδίζοντας την αποτελεσματική σύνδεση στο ETS από τους παίκτες που συμμετέχουν στην αγορά», ανέφερε η Epex σε έκθεση σχετικά με το περιστατικό.

Τότε, η γερμανική τιμή της επόμενης ημέρας διαμορφώθηκε στα 492,04 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ενώ στα χρηματιστήρια Nord Pool και EXXA, που παρέμειναν στο SDAC, ήταν μόνο 103,01 ευρώ/MWh και ευθυγραμμισμένο με τις προσδοκίες.

Οι αυστριακές τιμές της επόμενης ημέρας διαπραγματεύτηκαν επίσης με τεράστιο premium στην Epex, στα 236,28 ευρώ/MWh, έναντι μόλις 95,39 ευρώ/MWh στα συνδεδεμένα χρηματιστήρια.

«Καταλαβαίνω ότι η εμπιστοσύνη σας στις αγορές μπορεί να έχει κλονιστεί, και ενώ λυπάμαι για την κατάσταση, σας διαβεβαιώνω ότι σας ακούω και ότι συγκεκριμένες βελτιώσεις θα εφαρμοστούν στο εγγύς μέλλον», ανέφερε ο Danielski στην επιστολή προς τις εισηγμένες στο Epex Spot.

Το χρηματιστήριο ήθελε να βελτιώσει την επικοινωνία με την αγορά, καθώς και τις λύσεις και τις διαδικασίες εφεδρικής σύζευξης της αγοράς, πρόσθεσε.

Χώρος για προσαρμογή

Στην περιοχή σύζευξης της αγοράς Core που περιλαμβάνει τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται το Epex, «τα χρονοδιαγράμματα των πλειστηριασμών και οι σχετικές προθεσμίες» αποδείχθηκαν «ιδιαίτερα δύσκολα», δήλωσε ο Danielski.

«Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί με τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να παραμείνουν οι αγορές συνδεδεμένες - επίσης υπό το πρίσμα της περαιτέρω αυξανόμενης πολυπλοκότητας που αναμένεται στον σχεδιασμό της αγοράς και των σχετικών διαδικασιών υπολογισμού;», διερωτήθηκε ο Danielski.

Η συνήθης διαδικασία σύζευξης της αγοράς περιλαμβάνει κλείσιμο του βιβλίου εντολών στις 12:00 CET με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δημοσιεύονται στις 12:45 και τα τελικά αποτελέσματα έως τις 12:57, ενώ τα αποτελέσματα μιας πιθανής επανάληψης της συζευγμένης δημοπρασίας λόγω τυχόν προβλημάτων πρέπει να δημοσιεύονται περίπου έως τις 14:20, σύμφωνα με την Epex Spot.

To σκανδιναβικό πρότυπο

Εάν η επίλυση ενός ζητήματος στην περιοχή διαρκέσει περισσότερο, όπως στις 25 Ιουνίου, οι δημοπρασίες θα αποσυνδεθούν. Ωστόσο, στη σκανδιναβική αγορά υπάρχει ακόμη περιθώριο να οργανωθεί μια περιφερειακή σύζευξη μέχρι τις 20:00.

Χάρη στην τελευταία αυτή δυνατότητα, η Epex Spot αανφέρει ότι η σκανδιναβική περιοχή παρέμεινε συζευγμένη εκείνη την ημέρα και θα μπορούσε να παρέχει τα αποτελέσματα των δημοπρασιών μαζί με την Nord Pool στις 17:40.

Αντίθετα, στην περιοχή Core οι δημοπρασίες της Epex δεν είχαν πρόσβαση σε συζευγμένες διασυνοριακές δυναμικότητες εκείνη την ημέρα, με αποτέλεσμα η τιμή βασικού φορτίου να διαμορφωθεί στα 2,96 ευρώ/MWh στη Γαλλία έναντι 492,04 ευρώ/MWh στη Γερμανία και 236,38 ευρώ/MWh στην Αυστρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης