Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΣΠΕΝ: Ζητεί τροποποίηση της απόφασης για την Αναδρομική Εκκαθάριση Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

ΕΣΠΕΝ: Ζητεί τροποποίηση της απόφασης για την Αναδρομική Εκκαθάριση Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

 Τι αναφέρει σε επιστολή του στο ΥΠΕΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για την Αναδρομική Εκκαθάριση Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ ζητεί με επιστολή του στο ΥΠΕΝ ο ΕΣΠΕΝ.
Συγκεκριμένα:

"Σύμφωνα με την ενημέρωση που απέστειλε η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. προς τους Προμηθευτές-Μέλη του Συνδέσμου μας στις 14.06.2024, οι Προμηθευτές οφείλουν εντός διαστήματος ενός μηνός, έως την 15.07.2024, να αποδώσουν στον Διαχειριστή τα ποσά της αναδρομικής εκκαθάρισης των Χρεώσεων (ΕΤΜΕΑΡ) των ετών 2019–2020 τα οποία αφορούν σε καταναλωτές οι οποίοι εν τέλει – δυνάμει της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926 – δεν κατέστησαν δικαιούχοι μειωμένων Χρεώσεων, και τα οποία συνολικά ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι μάλιστα άξιο αναφοράς ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η αναδρομική εκκαθάριση για τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024 οπότε η ορθή -εξαρχής- διαμόρφωση του πλαισίου είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.

Από την εγκριτική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής SA 524131 “Reduced contribution to financing of support for electricity from renewable sources (RES) and high-efficiency cogeneration (HECHP) for energy-intensive users (EIUs)”, είναι απολύτως σαφές ότι αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της εφαρμογής του νέου σχήματος ΕΤΜΕΑΡ αλλά και επιφορτισμένος με την υποχρέωση για την άσκηση συνεχούς προληπτικού αλλά και απολογιστικού ελέγχου των οντοτήτων οι οποίες τυγχάνουν των ευεργετικών διατάξεων του εγκεκριμένου σχήματος κρατικής ενίσχυσης είναι η ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ, ο ΕΣΠΕΝ αιτείται:

  • Την άμεση τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/108553/2053 αναφορικά με την Αναδρομική Εκκαθάριση Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, προκειμένου να εξορθολογιστεί η προβλεπόμενη διαδικασία η οποία, ως έχει, συνεπάγεται δυσανάλογες υποχρεώσεις (liabilities) και επισφάλειες εισπρακτικής φύσεως για τους Προμηθευτές, οι οποίες εν τέλει έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ τους.
  • Την παύση των όποιων πρόσθετων ενεργειών της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε., οι οποίες εκκίνησαν την Παρασκευή 14.06.2024, για την είσπραξη από τους Προμηθευτές των ποσών της Αναδρομικής Εκκαθάρισης των Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ των ετών 2019 – 2020 καθώς και την ανάκληση/ ακύρωση των ενημερωτικών σημειωμάτων τα οποία ήδη εξέδωσε και απέστειλε ο Διαχειριστής προς τους Προμηθευτές".

Επιστολή ΕΣΠΕΝ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης