Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Αναβαθμίζει το Invoices με εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις για τους καταναλωτές

ΡΑΑΕΥ: Αναβαθμίζει το Invoices με εξατομικευμένες ενεργειακές λύσεις για τους καταναλωτές

Δυναμικά τιμολόγια και έξυπνοι μετρητές αλλάζουν το τοπίο

 

Ακόμα ένα βήμα κάνει η ΡΑΑΕΥ για την καλύτερη ενημέρωση και πλοήγηση του καταναλωτή στα διαφορετικά προϊόντα ενέργειας, ώστε να μπορεί να βρει τη λύση που του ταιριάζει περισσότερο, ανάλογα με τις ενεργειακές του ανάγκες.
Η Ρυθμιστική Αρχή σχεδιάζει τη βελτίωση της πλατφόρμας Invoices προκειμένου να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή προσφέροντας του εξατομικευμένες λύσεις προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Γι αυτό και ενέκρινε την πραγματοποίηση δαπάνης που αφορά σε ανάπτυξη του Invoices προκειμένου να γίνει η προσωποποίησή του ανά πελάτη και η ετήσια τεχνική υποστήριξη της Αρχής.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή απαντά σε σχετικό αίτημα της Διεύθυνσης Ρύθμισης Ενεργειακών Αγορών Λιανικής και Καταναλωτών της ΡΑΑΕΥ που εντόπισε την ανάγκη να παρέχονται στους καταναλωτές του εξατομικευμένες λύσεις προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Εν όψει της εισόδου στην ελληνική αγορά των δυναμικών τιμολογίων και της εγκατάστασης ψηφιακών μετρητών θα δημιουργηθούν νέες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας για τους καταναλωτές και η ρυθμιστική αρχή ετοιμάζεται αν εμπλουτίσει την πλατφόρμα με νέες δυνατότητες, ώστε να παρέχει εξατομικευμένη ενημέρωση με βάση το προφίλ κατανάλωσης του καθένα.
Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε συνδυασμό με τα δυναμικά τιμολόγια θα παρέχει στους καταναλωτές τη δνατότητα να λαμβάνουν τακτικά και ακριβή δεδομένα μέτρησης εγκαίρως, και να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία χαμηλότερων τιμών κάποιες ώρες και να μειώνουν το λογαριασμό τους. να ανταποκριθούν σε σήματα τιμών σε πραγματικό χρόνο.

Τι προσφέρει σήμερα η πλατφόρμα Invoices

Σήμερα, στην σελίδα https://invoices.rae.gr/oikiako/ οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν το είδος τιμολογίου (το ειδικό αντιστοιχεί στο λεγόμενο «πράσινο») για να ενημερώνονται για την τιμή της κιλοβατώρας.
Ο πίνακας περιλαμβάνει την πάγια χρέωση και την τελική τιμή προμήθειας του σχετικού μήνα, κατόπιν υπολογισμού τυχόν εκπτώσεων. Για τη διαφανή ενημέρωση των καταναλωτών, αναγράφεται η προϋπόθεση βάσει της οποίας χορηγείται η εκάστοτε έκπτωση.

Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στη σύγκριση των τιμών των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η Αρχή διατηρεί στην Invoices δυναμικό «Πίνακα Δημοσίευσης των Τιμών Ρεύματος», ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τιμές των ειδικών (πράσινων) τιμολογίων, καθώς και τις τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων, δηλαδή των τιμολογίων που η τιμή τους παραμένει σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης, χρονικής έκτασης τουλάχιστον ενός (1) έτους, και των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων.
Κατά τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκρίνουν τις τιμές όλων των προϊόντων όλων των προμηθευτών.
Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει κατηγορία τιμολογίου (οικιακό, επαγγελματικό), καθώς και τον μήνα κατανάλωσης. Ως προεπιλογή εμφανίζονται τα ειδικά τιμολόγια του τρέχοντος μήνα.

Ανάρτηση τιμών

Οι τιμές του εκάστοτε μήνα αναρτώνται στον πίνακα δημοσίευσης των τιμών ρεύματος ως εξής:

1) Οι τιμές των ειδικών «πράσινων» τιμολογίων αναρτώνται στον πίνακα έως την 5η ημέρα κάθε μήνα.
2) Οι τιμές των σταθερών «μπλε» τιμολογίων αναρτώνται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα. Σε περίπτωση νέου προϊόντος, αυτό θα προστίθεται εντός δύο ημερών από την διάθεσή του από τον προμηθευτή.
3) Οι τιμές των κυμαινόμενων «κίτρινων» τιμολογίων αναρτώνται στον πίνακα εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται.
Αναλυτικότερα, οι τιμές των «κίτρινων ex-ante» τιμολογίων (αυτά, των οποίων όλοι οι όροι τιμολόγησης ανακοινώνονται πριν τον μήνα κατανάλωσης, ή το αργότερο την 1η μέρα του μήνα κατανάλωσης) θα αποτυπώνονται στον πίνακα την 1η ημέρα κάθε μήνα, ενώ οι τιμές των «κίτρινων ex-post» τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους (για παράδειγμα, την 1η Μαρτίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Ιανουάριο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης