Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oil Price: Μπορεί η Σαουδική Αραβία να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο φυσικό αέριο;

Oil Price: Μπορεί η Σαουδική Αραβία να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο φυσικό αέριο;
Η αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου θα γεμίσει με τεράστια κεφάλαια τα ταμεία μιας χώρας που αγωνίστηκε να ανακάμψει πλήρως από τους πολέμους των τιμών του πετρελαίου της περιόδου 2014-2016 και του 2020, ενώ θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει μέρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή
Η Σαουδική Αραβία μπορεί να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ωστόσο η παραγωγή φυσικού αερίου της δεν έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην παγκόσμια αγορά, μιας και επί του παρόντος, παράγει περίπου 4,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf) ετησίως - γεγονός που την καθιστά τον ένατο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Oil Price, το συνδεδεμένο (με τις γεωτρήσεις πετρελαίου) φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της σημερινής παραγωγής της χώρας, αν και το μη συνδεδεμένο ποσοστό έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2012. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έγιναν δύο ανακοινώσεις που μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν το τοπίο, σύμφωνα με τον στόχο της Σαουδικής Αραβίας να γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου έως το 2030, στο πλαίσιο του σχεδίου της «Όραμα 2030».

Οι ανακοινώσεις

Οι δύο ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της αποκάλυψης της εμβληματικής εταιρείας υδρογονανθράκων της χώρας, της Saudi Aramco, ότι έχει υπογράψει συμβάσεις ύψους άνω των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την ανάληψη νέων μεγάλων έργων επέκτασης του τομέα του φυσικού αερίου.

Αυτά αποσκοπούν στην αύξηση της χωρητικότητας κατά περίπου 3,15 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα και στη σύνδεση πολλών ακόμη πόλεων με το δίκτυο.

Στο πλαίσιο των σχεδίων υποκατάστασης του πετρελαίου από το φυσικό αέριο στην τοπική ηλεκτροπαραγωγή, η εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% κάθε χρόνο από τώρα έως το 2030, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν ότι θα επενδυθούν επιπλέον 12,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη δεύτερη φάση της επέκτασης της Saudi Aramco στο πολυσυζητημένο μη συμβατικό κοίτασμα φυσικού αερίου Jafurah.

Η αυξημένη παραγωγή φυσικού αερίου θα γεμίσει με τεράστια κεφάλαια τα ταμεία μιας χώρας που αγωνίστηκε να ανακάμψει πλήρως από τους πολέμους των τιμών του πετρελαίου της περιόδου 2014-2016 και του 2020, ενώ θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει μέρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, απελευθερώνοντας έτσι με την πάροδο του χρόνου περισσότερο αργό υψηλής αξίας για εξαγωγές.

Πέρυσι, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε λίγο λιγότερο από το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου προέρχεται από πετρέλαιο. Το βασικό ερώτημα για αυτό το κοίτασμα φυσικού αερίου, λοιπόν, είναι αν θα επιτύχει αυτό για το οποίο προορίζεται.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μια απροσδόκητη ξαφνική αύξηση κατά 15 Tcf της παραγωγής αερίου.

Εάν το νούμερο αυτό αληθεύει, η χώρα θα ανέβαζε τα συνολικά αποθέματα στην περιοχή της ανατολικής Σαουδικής Αραβίας σε περίπου 229 Tcf, ή περίπου 6,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm).

Συγκριτικά, τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου για τη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 48 Tcm, για το Ιράν σε περίπου 34 Tcm και για το Κατάρ σε πάνω από 24 Tcm.

Το σχέδιο για το Jafurah

Το μακροχρόνιο σχέδιο προέβλεπε ότι η παραγωγή από το Jafurah θα έπρεπε να φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcf/d) παραγωγής φυσικού αερίου μέχρι το 2036.

Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι η παραγωγή αερίου πωλήσεων  θα φθάσει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως έως το 2030, επιτρέποντας έτσι την πραγματοποίηση σημαντικών εξαγωγών.

Επομένως, η συνολική προβλεπόμενη νέα ποσότητα φυσικού αερίου που θα προέλθει από το μη συμβατικό κοίτασμα φυσικού αερίου έως το 2030 είναι περίπου 334.000 βαρέλια ημερησίως, η οποία δεν επαρκεί καν για να καλύψει την τρέχουσα ποσότητα πετρελαίου - 500.000 βαρέλια ημερησίως έως 600.000 βαρέλια ημερησίως - που καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, πόσο μάλλον για οποιαδήποτε αύξηση της ζήτησης μεταξύ τώρα και του 2030.

Επιπλέον, με βάση ανεξάρτητες εκτιμήσεις της βιομηχανίας σχετικά με την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων της Σαουδικής Αραβίας και τις συνακόλουθες αλλαγές στα πρότυπα ζήτησης ενέργειας, το Βασίλειο θα χρειαστεί πιθανώς παραγωγή φυσικού αερίου της τάξης των 23-25 δισ. κ.μ./ημέρα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια μόνο και μόνο για να καλύψει τη δική του ζήτηση ενέργειας και βιομηχανίας. Συνοψίζοντας, λοιπόν, ακόμη και αν η ποιότητα του κοιτάσματος Jafurah είναι απαράμιλλη στην ιστορία των ευρημάτων φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, το Βασίλειο θα εξακολουθήσει να έχει έλλειμμα στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής του.

Πέρα από τις πρακτικές ελλείψεις αυτών των ανακοινώσεων, σίγουρα στην περίπτωση της Jafurah, αναδεικνύουν μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση από τους Σαουδάραβες ότι το φυσικό αέριο, ιδίως το υγροποιημένο, είναι η βασική πηγή ενέργειας έκτακτης ανάγκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι σε έναν όλο και πιο ετοιμοπόλεμο κόσμο.

Είναι άμεσα διαθέσιμο στις spot αγορές και μπορεί να μεταφερθεί γρήγορα οπουδήποτε απαιτείται, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο που αποστέλλονται μέσω αγωγών. Σε αντίθεση επίσης με την ενέργεια που διοχετεύεται με αγωγούς, η διακίνηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν απαιτεί την κατασκευή τεράστιων εκτάσεων αγωγών σε διαφορετικά εδάφη και τις σχετικές βαριές υποδομές που τις υποστηρίζουν.

Η επιτυχία των ΗΠΑ στο LNG παραμένει ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν έμεινε ατιμώρητη για μια ακόμη εισβολή σε ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο κράτος - όπως έκανε με την Ουκρανία το 2014 και τη Γεωργία το 2008.

Πράγματι, οι ΗΠΑ από μηδενικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από το 2016, έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του φυσικού αερίου στον κόσμο, με περίπου 86 εκατομμύρια μετρικούς τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου να μεταφέρονται το 2022. Και περίπου τα 2/3 του συνόλου των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πάει στην Ευρώπη.  
Δεδομένης της κυριαρχίας των ΗΠΑ σε αυτόν τον τομέα και της συνειδητοποίησης της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει μείνει πίσω, οι δύο αυτές ανακοινώσεις από το Ριάντ μπορεί να σηματοδοτήσουν νέες ευκαιρίες για την Ουάσινγκτον να αποκαταστήσει μια επωφελή για αυτήν σχέση με το Βασίλειο.

Η πολύ πρόσφατη υπογραφή μιας συμφωνίας-ορόσημο 20ετούς διάρκειας για την αμερικανική NextDecade Corporation για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Saudi Aramco μπορεί κάλλιστα να καταλήξει να έχει σημασία πολύ μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης