Ενέργεια

ADNOC : Η Ruwais LNG θα διαθέσει το 40% των μετοχών της σε Shell, Total, BP και Mitsui   

ADNOC : Η Ruwais LNG θα διαθέσει το 40% των μετοχών της σε Shell, Total, BP και Mitsui    

Οι τέσσερις εταιρείες αναμένεται να λάβουν μερίδιο 10% η καθεμία στο έργο

 

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) έχει διαθέσει μερίδιο 40% στο έργο Ruwais LNG σε τέσσερις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες Shell, TotalEnergies, BP και  Mitsui (, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι τέσσερις εταιρείες αναμένεται να λάβουν μερίδιο 10% η καθεμία στο έργο, το οποίο θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγή των θαλάσσιων καυσίμων των ΗΑΕ και αναμένεται να παράγει περίπου 9,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) μέχρι τα τέλη του 2028, σύμφωνα με πηγές  που επικαλείται το Reuters.

Μια πηγή είπε ότι η ADNOC σχεδιάζει να εκχωρήσει άλλο μερίδιο 5% σε άλλον εταίρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η ADNOC έχει επίσης διαθέσει 2 mtpa στους μετόχους.

Οι εταιρείες αναμένεται να λάβουν την απόρριψη σε χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με την αγορά, αλλά με λιγότερη ευελιξία, είπε η πηγή.

Το έργο, το οποίο έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι βασικό για το εμπόριο LNG της Shell και της TotalEnergie Μέσης Ανατολής-Ασίας.

Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας έχει μεγάλες φιλοδοξίες στο φυσικό αέριο και το LNG, τα οποία, μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πετροχημικά, τα βλέπει ως πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξή του. Αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 6 mtpa LNG και στοχεύει να ανεβάσει την χωρητικότητά του στα 15 mtpa.

Καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρκετές χώρες του Κόλπου προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν. Το Κατάρ φέτος ανακοίνωσε μια περαιτέρω επέκταση του έργου του στο Βόρειο Πεδίο που θα το εδραιώσει ως έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς LNG στον κόσμο.

 Η ADNOC έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες προμήθειας με τις γερμανικές EnBW και Securing Energy for Europe (SEFE), καθώς και με την κινεζική ENN Natural Gas.

Το έργο αναμένεται να είναι η πρώτη εγκατάσταση εξαγωγής LNG της περιοχής που θα λειτουργεί με καθαρή ενέργεια.

  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης