Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος 41% στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο

Άνοδος 41% στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο

 Η τιμή του Urals ήταν κατά μέσο όρο στα 69,1 δολ. ανά βαρέλι, πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολ. που επιβλήθηκε από τη Δύση

 

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας αυξήθηκαν περίπου 41% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 5,698 τρισεκατομμύρια ρούβλια (65,12 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη, λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου και το ασθενέστερο ρούβλι.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν η πιο σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο έως το μισό των συνολικών διαδικασιών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την τελευταία δεκαετία.

Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τη Δύση να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό του ρωσικού εισοδήματος από πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τιμή του ρωσικού εμβληματικού μείγματος πετρελαίου Urals ήταν κατά μέσο όρο στα 69,1 $ ανά βαρέλι, πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 $ που επιβλήθηκε από τη Δύση, από 52,5 $ την ίδια περίοδο του 2023.
Ταυτόχρονα, η ισοτιμία του ρουβλίου αποδυναμώθηκε στο 90,8 ανά 1 δολ. για την περίοδο από 76,9 τον Ιανουάριο - Ιούνιο 2023.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν από 794 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Reuters για 814 δισεκατομμύρια ρούβλια.
Τα έσοδα από τον φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια από 631,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον ίδιο μήνα του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πληρωμές σε διυλιστήρια στο πλαίσιο του «μηχανισμού απόσβεσης» - που εισήχθη για να σταματήσει τις εταιρείες να κεφαλαιοποιούν τις υψηλές τιμές εξαγωγής καυσίμων και να υπερασπιστεί την εγχώρια αγορά - έφθασαν τα 158,1 δισεκατομμύρια ρούβλια τον περασμένο μήνα, από 201,7 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και 78,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο του 2023.

Ικανοποίηση Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαιρέτισε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι ξεπερνούν εκείνον των δυτικών οικονομιών.
Η οικονομία αναπτύχθηκε 3,6% το 2023 μετά από μια αναθεωρημένη συρρίκνωση 1,2% το 2022. Οι οικονομολόγοι τόνισαν την κακή ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι η παραγωγή πυραύλων και βλημάτων μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερο ΑΕΠ, αλλά προσφέρει περιορισμένο όφελος στον πληθυσμό.
Για το 2024 συνολικά, η κυβέρνηση προέβλεπε ομοσπονδιακά έσοδα 10,7 τρισεκατομμυρίων ρούβλια από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 21% από το 2023, όταν οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου μείωσαν τα έσοδα κατά 24%.
Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από τότε που ξεκίνησε την επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας σε δύο διαδοχικά ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου το 2% του ΑΕΠ.
Τα χρηματοδότησε με εσωτερικό δανεισμό και αντλώντας από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης