Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος της συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ το 2023 (Acer)

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος της συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου της ΕΕ το 2023 (Acer)
Η ενίσχυση των δικτύων για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκεί όπου υπάρχει ζήτηση θα μείωνε τη συμφόρηση
Το κόστος διαχείρισης των υπερφορτωμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ανήλθε σε 4,26 δισ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2022, κυρίως εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε σήμερα (3/7) ο ρυθμιστικός οργανισμός ενέργειας της ΕΕ Acer.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο Montel, ο όγκος της ενέργειας που εμπλέκεται σε διορθωτικές ενέργειες για τη διαχείριση της συμφόρησης αυξήθηκε κατά 14% το 2023, αγγίζοντας τις 57,28 TWh, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις ικανότητες διαζωνικής εμπορίας και τη διαχείριση της συμφόρησης ο Acer.

Σχεδόν το 60% του κόστους αυτού αφορούσε τη Γερμανία, η οποία δαπάνησε 2,53 δισ. ευρώ για διορθωτικές ενέργειες που αφορούσαν 30,5 TWh, με βάση τα στοιχεία που ανέφερε στην Acer η ρυθμιστική αρχή της χώρας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ανακατανομή περιλαμβάνει τους διαχειριστές δικτύου που ζητούν από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αυξήσουν ή να μειώσουν προσωρινά την παραγωγή τους για να αμβλύνουν τις συμφορήσεις στο δίκτυο και μπορεί να περιλαμβάνει τον περιορισμό της παραγωγής τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυξανόμενη εξάρτηση από την ανακατανομή

Αυτή η τάση αυξανόμενης εξάρτησης από την ανακατανομή για τη διαχείριση της φυσικής συμφόρησης στη ζώνη προσφορών Γερμανίας/Λουξεμβούργου αναμένεται να συνεχιστεί, δήλωσε η Acer.

Οι κύριοι παράγοντες που την οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη ήταν το ταχέως αυξανόμενο μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία και η αυξανόμενη ελάχιστη διαζωνική δυναμικότητα που απαιτείται για να είναι διαθέσιμη για εμπορικές συναλλαγές, σε συνδυασμό με την αργή επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου.

Συνολικά, ο συνολικός όγκος των διορθωτικών ενεργειών ως ποσοστό της εθνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 ήταν 6,7% στη Γερμανία, σε σύγκριση με 5,9% στην Πολωνία, 5,4% στην Ισπανία και λιγότερο από 1% για άλλες ηπειρωτικές χώρες της ΕΕ.

Από τον όγκο των διορθωτικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ το 2023, το 62% αφορούσε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα και το 8% υδροηλεκτρικά, δήλωσε η Acer.

Η ανακατανομή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξαιρουμένων των υδροηλεκτρικών, έφθασε στο ιστορικό υψηλό του 21%.

Περισσότερες από 12 TWh περικόπηκαν λόγω συμφόρησης του δικτύου, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται περίπου 4,2 εκατ. επιπλέον τόνοι CO2, δήλωσε η Acer.

Και πάλι όμως, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαινομένου αφορά τη Γερμανία, η οποία περιόρισε 10 TWh ή το 4% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2023, από 2,6% το 2020.

Η τάση αυτή είναι επίσης πιθανό να συνεχιστεί, δήλωσε η Acer, δεδομένων των φιλόδοξων στόχων της Γερμανίας για την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Στην ενίσχυση των δικτύων η λύση

Η ενίσχυση των δικτύων για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκεί όπου υπάρχει ζήτηση θα μείωνε τη συμφόρηση, δήλωσε η Acer.

Οι προκλήσεις ωστόσο από αυτή τη λύση, μεταξύ άλλων και σε πολιτικό επίπεδο, ανέφερε η Acer, είναι σημαντικές.

Αλλά χωρίς αυτές, η ΕΕ κινδυνεύει να ενισχύσει την ηλεκτροπαραγωγή με βάση τα ορυκτά καύσιμα έναντι των ΑΠΕ, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ένωσης να μειώσει τις εκπομπές της, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος για τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης