Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι υπουργοί Ενέργειας των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών συναντώνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Η ατζέντα

Οι υπουργοί Ενέργειας των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών συναντώνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – Η ατζέντα
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξήγαγαν 88 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από το 2011 έως το 2020, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Οι υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ συναντώνται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σήμερα (3/7), για να ενισχύσουν τις προσπάθειες ενσωμάτωσης στις αγορές ενέργειας του μπλοκ, ώστε να αποφευχθούν οι ενδεχόμενοι δασμοί στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι υπουργοί Ενέργειας των εννέα χωρών μελών της Ενεργειακής Κοινότητας θα συναντηθούν στην πόλη Μπάνια Λούκα για να προωθήσουν την ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας με αυτές της ΕΕ και να ευθυγραμμίσουν τα νομικά τους πλαίσια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια ενέργειας Mechthild Wörsdörfer.

Αυτό που παραδοσιακά είναι μια ετήσια συνάντηση δευτερεύουσας σημασίας, φέτος χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά γεγονότα.

Η ατζέντα των συζητήσεων

Το ένα είναι ότι στις 21 Ιουνίου, το ρεύμα έπεσε για πολλές ώρες σε πολλές βαλκανικές χώρες. Ο λόγος που προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος παραμένει αμφισβητούμενος και αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο συνέδριο σήμερα.

Το άλλο, είναι ο Μηχανισμός Διασυνοριακής Προσαρμογής (CBAM) της ΕΕ, καθώς από το 2026 το γκρουπ των 27 θα αρχίσει να τιμωρούν τις εισαγωγές ακόμη και από τους πιο κοντινούς γείτονες και τα μελλοντικά μέλη.

Οι πιο άμεσα επηρεαζόμενες χώρες από αυτή την αλλαγή στον CBAM είναι η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία - όλες οι οποίες παράγουν σημαντικά έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας από άνθρακα εντάσεως άνθρακα προς την ΕΕ.

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξήγαγαν 88 TWh ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ από το 2011 έως το 2020, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 12,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει έκθεση της ΜΚΟ CEE Bankwatch που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Σημειώνεται επίσης από την έκθεση ότι το 60% αυτής της παραγωγής βασίζεται στον άνθρακα.

Μεταξύ των έξι χωρών, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ηγείται με μέσο όρο εξαγωγών προς την Ευρώπη 20% της ετήσιας παραγωγής της, ενώ η Σερβία εξάγει το 10% της ετήσιας παραγωγής της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης