Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Συμφωνία με το Ιράν για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου  

Gazprom: Συμφωνία με το Ιράν για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου   

 Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller στο Ιράν

 

 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, υπέγραψε μνημόνιο με την Εθνική Εταιρεία Φυσικού Αερίου του Ιράν (NIGC) για την προμήθεια φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό στο Ιράν ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters.

Δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες της συμφωνία, η οποία υπεγράφη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller στο Ιράν σε τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος του Ιράν Mohammad Mokhber.

Το Ιράν  κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Ρωσία, και η Μόσχα επιδιώκει εδώ και καιρό να διεισδύσει στις επιχειρήσεις φυσικού αερίου της. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ παρεμπόδισαν την πρόσβαση του Ιράν στην τεχνολογία και επιβράδυνσαν την ανάπτυξη των εξαγωγών του φυσικού αερίου.


Απώλεια εσόδων

Η Gazprom έχει δει τις προμήθειες φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, που κάποτε ήταν η πηγή των δύο τρίτων των εσόδων της από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, να πέφτουν κατακόρυφα στα μετασοβιετικά χαμηλά λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Πέρυσι υπέστη ζημίες σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πρώτη ετήσια απώλεια από το 1999.

Τον Ιούλιο του 2022 η Gazprom υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης για ενεργειακή συνεργασία με την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δεν προέκυψαν συγκεκριμένες συμφωνίες από αυτό.

Σύμφωνα με τους όρους της, η Gazprom έπρεπε να βοηθήσει τη NIOC να αναπτύξει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Kish και North Pars και έξι κοιτάσματα πετρελαίου, να συμμετάσχει στην ολοκλήρωση έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης