Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ENTSO-E: Ξεκίνησε έρευνα για το black out στα Βαλκάνια - Πως εμπλέκεται η Καρδιά

ENTSO-E: Ξεκίνησε έρευνα για το black out στα Βαλκάνια - Πως εμπλέκεται η Καρδιά

Έκτακτη συνάντηση των  εμπλεκόμενων μερών συγκλήθηκε χθες στη Βιέννη

 

 Έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν στο δίωρο black out των ηλεκτρικών συστημάτων τεσσάρων βαλκανικών χωρών την περασμένη Παρασκευή 21 Ιουνίου ξεκίνησε ο ENTSO-E, δηλαδή ο ευρωπαϊκός φορέας των Διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο ντόμινο που ξεκίνησε από την Αλβανία και οδήγησε στην κατάρρευση των ηλεκτρικών συστημάτων του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Κροατίας και το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις κάποιων από τους εμπλεκόμενους διαχειριστές έχει και ελληνική διάσταση. 

Το black out ξεκίνησε γύρω στη 1:00 μμ και διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος της Αλβανίας σημειώθηκε διακοπή στη γραμμή 400 KV, Ζemblak-Elbasan 2, μήκους 100 χλμ,  λόγω πυρκαγιάς.
Η γραμμή επανήλθε στο δίκτυο αργότερα την ίδια ημέρα και αφού έσβησε η πυρκαγιά. Ωστόσο ο Διαχειριστής του συστήματος της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης φέρεται να δήλωσε ότι η βλάβη ξεκίνησε από την Αλβανία, λόγω μίας διακοπής, στη  γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος 400 kV που συνδέει την Αλβανία, από το Zemblak με την Καρδιά στην Ελλάδα. Το πρόβλημα πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στο Μαυροβούνιο, στην Κροατία και στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη.

 

Διάθεση φορτίων από τον ΑΔΜΗΕ

 
Πάντως όπως έχει γίνει γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ ήδη ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος, δύο ώρες μετά το περιστατικό, παρείχε την απαραίτητη τάση προκειμένου ο αντίστοιχος φορέας της Αλβανίας να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση και παράλληλα διέθεσε φορτία ηλεκτρισμού, που διασφάλισαν την επάρκεια στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Montel, o  Entso-E επί του παρόντος συγκεντρώνει όλα τα τεχνικά δεδομένα σχετικά με το black out και θα δώσει περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό, όταν ολοκληρωθεί η διεξοδική έρευνα για το γεγονός. 

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Nos BiH της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, η πρώτη ανάλυση έδειξε ότι η βλάβη του συστήματος του δικτύου ξεκίνησε στην Αλβανία λόγω μιας άλλης διακοπής στη γραμμή Zemblak - Καρδιάς, 400KV.

Η Νοs της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης φέρεται ακόμα να έχει δηλώσει ότι παρόμοιο περιστατικό αποφεύχθηκε μόλις μια ημέρα πριν, όταν μειώθηκαν σημαντικά οι ροές ηλεκτρικής ενέργειας που διήλθαν μέσω της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κατάρρευση του τοπικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας  αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη αντίδραση του Διαχειριστή.

Πάντως η  Ενεργειακή Κοινότητα, οργανισμός  υπό την ηγεσία της ΕΕ  με έδρα τη Βιέννη, συγκάλεσε χθες έκτακτη συνάντηση των  εμπλεκόμενων μερών  για το περιστατικό.

 

Υποτροφοδότηση στο Βελιγράδι, υπερπροσφορά στην Κρήτη

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης συχνότητας δικτύου Gridradar, τρία λεπτά πριν το συμβάν, είχε αναφερθεί  υποτροφοδότηση από τη μονάδα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένη στο Βελιγράδι, ενώ ταυτόχρονα, φαινόταν να υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας στην Κρήτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα προαναφερόμενα δίκτυα είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα  δίκτια της περιοχής δεν είναι αρκετά «έξυπνα» για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα. Έτσι όταν μία γραμμή μεταφοράς τέθηκε εκτός λειτουργίας συμπαρέσυρε περισσότερες γραμμές, πιθανώς λόγω υπερφόρτωσης με αποτέλεσμα το δίωρο black out. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις το περιστατικό αποτελεί καμπανάκι αφύπνισης για όλους τους ενεργειακούς παράγοντες στην περιοχή ότι πρέπει να αναβαθμιστούν τα δίκτυα.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης