Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Aρνητικές τιμές φυσικού αερίου στο Τέξας παρά το κύμα καύσωνα

ΗΠΑ: Aρνητικές τιμές φυσικού αερίου στο Τέξας παρά το κύμα καύσωνα

Οι τιμές του φυσικού αερίου επόμενης μέρας στον κόμβο Waha μειώθηκαν στο αρνητικό 1 δολάριο ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στις 24 Ιουνίου 

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Τέξας των ΗΠΑ την Τρίτη έπεσαν κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Μάιο, καθώς η συντήρηση αγωγών “παγίδευσε” αέριο στη λεκάνη Permian, ακόμη και όταν η ζήτηση για το καύσιμο εκτινάσσεται καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά τους για να αντιμετωπίσουν το κύμα καύσωνα.

 Οι τιμές  επόμενης μέρας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ  έχουν γίνει αρνητικές αρκετές φορές μέχρι στιγμής φέτος, ειδικά στο Τέξας, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια.

 Ωστόσο, οι αρνητικές τιμές συνήθως καταγράφονται την άνοιξη και το φθινόπωρο όταν η ζήτηση για θέρμανση και ψύξη είναι χαμηλή  και όχι κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού καύσωνα που αναγκάζει τις γεννήτριες σε όλη τη χώρα καίνε πολύ αέριο για να παράγουν ηλεκτρισμό και  να κρατούν τα κλιματιστικά σε λειτουργία.

 Οι αρνητικές τιμές σηματοδοτούν ότι παράγεται υπερβολική ενέργεια ή φυσικό αέριο σε μια περιοχή. Οι ενεργειακές εταιρείες μπορούν είτε να μειώσουν την παραγωγή τους, είτε να πληρώσουν κάποιον για να τους πάρει το ρεύμα ή το φυσικό αέριο ή, εάν μπορούν να λάβουν άδεια, να κάτσουν το ανεπιθύμητο αέριο.

 Οι traders ενέργειας καταλόγισαν τις τελευταίες αρνητικές τιμές, τουλάχιστον εν μέρει, στη συντήρηση που αναμένεται να περιορίσει τη χωρητικότητα της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Kinder Morgan's από 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) στον αγωγό αερίου Permian Highway σε περίπου 2,5 bcfd στις 25-26 Ιουνίου.

 

Επισκευή μονάδας

 
Ένα δισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 5 εκατομμύρια σπίτια στις ΗΠΑ για μια ημέρα. Οι traders σημείωσαν ότι η μικρή μείωση της χωρητικότητας του Permian Highway πιθανότατα δεν ήταν η μόνη αιτία των αρνητικών τιμών.

Η Permian Highway ανακοίνωσε στους πελάτες στις 19 Ιουνίου ότι "λόγω μιας απαραίτητης επισκευής θα απαιτηθεί η κατάργηση μιας μονάδας στο σταθμό συμπίεσης Coyanosa στις 25 και 26 Ιουνίου".

Η Kinder  αναμένει ότι ο αγωγός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις 27 Ιουνίου.

 Η Permian είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική λεκάνη σχιστόλιθου της χώρας. Επίσης, πολύ αέριο βγαίνει από το έδαφος μαζί με το πετρέλαιο.

Όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι σχετικά υψηλές, όπως ήταν τις τελευταίες εβδομάδες, οι παραγωγοί είναι πρόθυμοι να υποστούν ζημιά στο φυσικό αέριο, επειδή μπορούν ακόμα να κερδίσουν πολλά χρήματα από τις πωλήσεις πετρελαίου τους.

 Οι τιμές του φυσικού αερίου επόμενης μέρας στον κόμβο Waha μειώθηκαν στο αρνητικό 1 δολάριο ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στις 24 Ιουνίου, από θετικά 22 σεντς στις 21 Ιουνίου.

 Αυτή ήταν η 18η φορά φέτος που οι τιμές Waha ήταν αρνητικές και συγκρίνονται με τους μέσους όρους θετικού 1,07 δολ. μέχρι στιγμής τον Ιούνιο, θετικών 19 σεντς τον Μάιο, θετικών 86 λεπτών μέχρι στιγμής φέτος και θετικών 1,82 δολ. το 2023.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης