Ενέργεια

Οι στόχοι της πλήρους κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ - Ισχυρός ενεργειακός πυλώνας με καθετοποίηση

Οι στόχοι της πλήρους κρατικοποίησης της ΔΕΠΑ - Ισχυρός ενεργειακός πυλώνας με καθετοποίηση
Ο όμιλος ΔΕΠΑ με τη νέα του στρατηγική αναπτύσσεται σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διασφαλίσει μια ισχυρή παρουσία ο δημόσιος πυλώνας στην ενεργειακή αγορά θα εκφράσει η εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ από την HelleniQ Energy ( ΕΛΠΕ), που πρόκειται να ανακοινωθεί,  καθώς ο όμιλος αυτός αποτέλεσε κεντρικό πυλώνα επτυχημένης παρέμβασης στην φάση της ενεργειακής κρίσης, διανέμοντας το σύνολο της κερδοφορίας του σε επιδοτήσεις σε νοικοκυριά κα επιχειρήσεις.

Έτσι ο όμιλος ΔΕΠΑ με τη νέα του στρατηγική αναπτύσσεται σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο τόσο στην λιανική φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού με την "Φυσικό Αέριο" όσο και στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα συμμετέχει στην νέα μονάδα φυσικού αερίου από κοινού με την ΔΕΗ και τον όμιλο Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Κατά τον τρόπο αυτό σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση στέλνει και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι συνεχίζει παρεμβάσεις σε κρατικό επίπεδο, όπου χρειάζεται προς όφελος των καταναλωτών.
Υπάρχουν επίσης σενάρια που μιλούν για στενότερη συνεργασία με την ΔΕΗ, τα οποία είναι πρώιμο ακόμα να καταγραφούν.

Σε κάθε περίπτωση τα όσα αναγράφονται για ζημίες της ΔΕΠΑ είναι προφανές, ότι έχουν προσωρινό χρακατήρα, καθώς οι τιμές φυσικού αερίου ανακάμπτουν, ενώ και οι διαφορές με την GAZPROM παρά το ύψος τους εκτιμάται ότι σταδιακά θα μπορέσουν να διευθετηθούν. Η εκκρεμότητα με την ELFE συμφερόντων Λαυρεντάδη είναι το τελευταίο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στη νομική διαδικασία.

Η συνολική κίνηση απέδειξε πάντως, ότι η κυβέρνηση θέλει ισχυρό πυλώνα έναντι στις αβεβαιότητες της ενεργειακής αγοράς και παράλληλα έχει την δύναμη να ανατρέψει τις απορρέουσες  μνημονιακές υποχρέωσεις περί ανώφελων ιδιωτικοποιήσεων.


Ωφελημένη η HelleniQ Energy

Από την άλλη πλευρά ωφελημένος θα βγει ο όμιλος της HelleniQ Energy καθώς ο CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης έχει δεσμευθεί κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι δεν θα πουλήσει με ζημίες, έχοντας μια αποτίμηση για το 35% της ΔΕΠΑ στα 208 εκατ ευρώ. Έτσι θα ξεκαθαρίσει μια εκκρεμόττητα προς όφελος των ΕΛΠΕ, καθώς παράλληλα θα ληφθούν υπόψη και oι όποιες νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προφανώς η κυβέρηση θα επιχειρήσει να προετοιμάσει και τα ΕΛΠΕ για το νεο placement που θα λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, μετά μάλιστα και την φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των διυλιστηρίων, που έστειλε αρνητικό μήνυμα στην αγορά και έρριξε την αξία της μετοχής.

Για την αγορά ηλεκτρισμού, το κεφάλαιο που ανοίγει είναι η τύχη της Elpedison και η τελική συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ Edison και HelleniQ Energy.
Ανάλογα και με τις κινήσεις του ομίλου Περιστέρη όσον αφορά το μέλλον του Ήρωνα, για το οποίο είναι πολύ νωρίς να καταγαφεί το ο,τιδήποτε θα διαμορφωθούν τα σενάρια της συγκεντρωσης του κλάδου, που θα ξεκινήσει.

Τι έγραφε το WEN στις 10/4/2024

Στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την εξαγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που κατέχει σήμερα η HellenIQ Energy. Πρόκειται για μια κίνηση που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει αποφασιστεί ήδη από την κυβέρνηση και θα λάβει χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η εξαγορά, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, φαίνεται ότι θα γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει ήδη για λογαριασμό του δημοσίου το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πάντως εξετάζεται και το ενδεχόμενο η εξαγορά να γίνει απευθείας από το Υπερταμείο το οποίο άλλωστε ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ. Όσο δε για το τίμημα, αυτό φαίνεται ότι θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει ενσωματώσει η HellenIQ Energy στις λογιστικές της καταστάσεις και η οποία στο τέλος του 2023 ήταν 207.924.000 ευρώ. Βεβαίως σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και βεβαίως η Διεθνής Διαιτησία με την Gazprom.

Ανταγωνιστικές δραστηριότητες

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της HellenIQ Energy έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεση της να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει ο όμιλος. Και τούτο διότι οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου είναι ανταγωνιστικές με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της HellenIQ Energy, μέσω της θυγατρικής της Elpedison.

Από την άλλη πλευρά κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμούν πως το ξεκαθάρισμα αυτό, είναι αναγκαίο ώστε η δημόσια εταιρία φυσικού αερίου να προχωρήσει με μεγαλύτερο δυναμισμό στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων που στόχο έχουν να την καταστήσουν μια καθετοποιημένη εταιρία ενέργειας με δραστηριότητες τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στον ηλεκτρισμό.

Πρόσφατα μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο περιέγραψε το όραμα του για την εταιρία, σημειώνοντας ότι η πλήρης καθετοποίηση της θα της δώσει τη μια από τις 3-4 θέσεις στο τραπέζι των μεγάλων ενεργειακών παικτών που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της χώρας.

Άλλωστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετέχει ήδη στον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, στο FSRU Αλεξανδρούπολης και εισέρχεται στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετέχοντας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Επίσης συμμετέχει και στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία με ισχύ 174 MW, την οποία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας.

Σχέδιο για 500 MW πράσινης ενέργειας

Επιπλέον, η εταιρεία εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά λιανικής ενέργειας, μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο, ενώ προωθεί με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο της για την εγκατάσταση 500 MW πράσινης ενέργειας. Μάλιστα εντός του Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση μεγάλου μέρους των σχεδιαζόμενων έργων τα οποία στο σύνολο τους έχουν λάβει όρους σύνδεσης.

Όσο δε για το ενδεχόμενο εκ νέου προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας φαίνεται ότι απομακρύνεται ειδικά μετά την προσφυγή της στη Διεθνή Διαιτησία κατά της Gazprom. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια διένεξη που είναι δύσκολο να κερδίσουν οι Ρώσοι για δύο λόγους:

Πρώτον διότι βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει, ο νέος «ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για τον τρόπο που θα κριθούν από τη Διεθνή Διαιτησία οι ρωσικές διεκδικήσεις για την πληρωμή από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας 400 εκατ ευρώ για ρήτρα take or pay.

Και δεύτερον διότι το συμβόλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom που λήγει το 2026, προβλέπει ότι πρέπει να λαμβάνει φυσικό αέριο σε τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση όχι μόνο με το φυσικό αέριο, αλλά και τα υπόλοιπα καύσιμα στην ελληνική αγορά.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεθνή Διαιτησία μπορεί να διαρκέσει ένα ή και δυο χρόνια, απομακρύνεται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα:

https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=554251

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης