Ενέργεια

Gazprom: Ενισχύει την δραστηριότητα πετρελαίου για να αντιμετωπίσει τις ζημιές από το φυσικό αέριο  

Gazprom: Ενισχύει την δραστηριότητα πετρελαίου για να αντιμετωπίσει τις ζημιές από το φυσικό αέριο   

Μείωσε την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023

 

 Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom, μετά από ετήσια ζημιά 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξησε τη δραστηριότητά του στον κλάδο του πετρελαίου για να αντισταθμίσει το ασθενέστερο εμπόριο φυσικού αερίου τον περασμένο χρόνο ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συναλλαγές της εταιρείας σύμφωνα με το Reuters.

Η Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο υποφέρει από την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, που κάποτε ήταν πηγή περίπου των δύο τρίτων των εσόδων της για φυσικό αέριο, λόγω της βαθιάς ρήξης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

 Μείωσε επίσης την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 13% στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών των 359 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) το 2023 από 412,94 bcm το 2022.

Ο πετρελαϊκός βραχίονας της Gazprom, Gazprom Neft, τα πήγε καλύτερα από τη μητρική εταιρεία χάρη στην ακμάζουσα επιχείρηση πετρελαίου.

Τώρα ο όμιλος Gazprom, μέσω του τμήματός του Gazprom Export, προσπαθεί να αυξήσει την έκθεσή του στις πετρελαϊκές δραστηριότητες και τον αυξημένο χειρισμό των εξαγωγών πετρελαίου ESPO με προορισμό την Ασία καθώς και των εξαγωγών πετρελαίου Siberian Light, σύμφωνα με τα δύο άτομα και τέσσερις πηγές συναλλαγών.

 

Άνοδος εξαγωγών

 Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αποτελούσαν σταθερό κέρδος για τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια παρά τις δυτικές κυρώσεις, καθώς η Ρωσία μπόρεσε να επεκταθεί στην Ινδία και την Κίνα.

Η Gazprom Export, η οποία ήταν δευτερεύων εξαγωγέας πετρελαίου πριν από το 2022, ενίσχυσε τις εξαγωγές πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και σχεδιάζει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις αποστολές το 2024, ανέφεραν πηγές του Reuters και έδειξαν στοιχεία της αγοράς.

«Οι εξαγωγές του πετρελαιαγωγού της Gazprom έχουν διπλασιαστεί το 2023 και αναμένεται να διπλασιαστούν ξανά το 2024», είπε μια από τις πηγές.

 

Το λιμάνι Kozmino της Ρωσίας στον Ειρηνικό είναι μια βασική διέξοδος για τις εξαγωγές αργού της Gazprom. Οι εξαγωγές πετρελαίου ESPO Blend παρέχουν ένα από τα καλύτερα έσοδα για τους Ρώσους παραγωγούς σε σύγκριση με άλλα δρομολόγια, χάρη στην κορυφαία ποιότητα και την εγγύτητα με τους κύριους πελάτες στην Ασία.

Οι φορτώσεις πετρελαίου της Gazprom από το Kozmino έχουν εκτιναχθεί από 30.000 μετρικούς τόνους και 50.000 τόνους το μήνα πέρυσι σε περίπου δύο έως τρία πλοία 100.000 τόνων το μήνα φέτος, σύμφωνα με τις πηγές, που επικαλούνται στοιχεία εξαγωγών. Οι όγκοι αυτοί παρέχονται επιπλέον των εξαγωγών της Gazprom Neft, η οποία είναι επίσης εξαγωγέας πετρελαίου ESPO Blend.

 Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η Gazprom φόρτωσε επίσης 80.000 τόνους Siberian Light grade από το Novorossiisk για πρώτη φορά, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σχεδιάζει να συνεχίσει να διαφοροποιεί την προμήθεια πετρελαίου της.

Η παραγωγή συμπυκνώματος της Gazprom αναμένεται επίσης να αυξηθεί. Η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία της παραγωγής της.

Τον Μάιο, η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου Urengoysky που αναμένεται να παράγει 1,5 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος ετησίως. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης