Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Κίνα εν μέσω εμπορικού πολέμου

Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Κίνα εν μέσω εμπορικού πολέμου
Η Γερμανία από πλευράς της επιδιώκει εδώ και καιρό να επεκτείνει την πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην τεράστια κινεζική αγορά
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επισκέπτεται την Κίνα σήμερα (19/6), σε μια προσπάθεια να συσφίξει τους οικονομικούς δεσμούς των δυο κρατών, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκαλέσει η απειλή της ΕΕ να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με το Reuters, o Χάμπεκ, ο οποίος έχει προσωπικά ταχθεί κατά των δασμών, συνοδεύεται στην Κίνα από επιχειρηματίες που συμφωνούν μαζί του στο θέμα της Κίνας, ενώ θα προσπαθήσει επίσης να πιέσει το Πεκίνο για αλλαγή της στάσης του ως προς τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Γερμανία από πλευράς της επιδιώκει εδώ και καιρό να επεκτείνει την πρόσβαση των επιχειρήσεών της στην τεράστια κινεζική αγορά, ενώ παράλληλα προσπαθεί να γίνει λιγότερο εξαρτώμενη οικονομικά από μια χώρα μόνο και να ανοίξει «παρτίδες» με περισσότερους παίκτες.

Το ταξίδι του Χάμπεκ πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δασμούς έως και 38,1% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στον εμπορικό πόλεμο Δύσης-Πεκίνου.

«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός εταίρος, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Χάμπεκ πριν από την αναχώρησή του.

«Επομένως, είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε διάλογο και να μιλήσουμε για δίκαιες και ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η φωνή της Γερμανίας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων της έχουν αντιταχθεί σθεναρά στους δασμούς της ΕΕ.

Η στάση της Κίνας

Από την πλευρά τους, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες κάλεσαν το Πεκίνο να απαντήσει στην Ευρώπη αυξάνοντας τους δασμούς στα εισαγόμενα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times.

«Ο Χάμπεκ θα πρέπει να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας εδώ και να επιλύσει νωρίς μια εμπορική διαμάχη προς το συμφέρον των γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Πάτρικ Σενόφσκι, από τη Γερμανική Ένωση για τις ΜμΕ, DMB.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας έχει περιγράψει ως στόχους του ταξιδιού την εξήγηση της εμπορικής και οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ενεργειακή διαφοροποίηση.

Ωστόσο το ζήτημα των δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπόφευκτα θα τεθεί στην ατζέντα της συζήτησης.

«Φυσικά, ο υπουργός δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, αυτό είναι απολύτως σαφές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Ωστόσο, δεν διεξάγει συνομιλίες εκ μέρους της Επιτροπής της ΕΕ, αυτό είναι καθήκον της Επιτροπής» πρόσθεσε το υπουργείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης