Ενέργεια

Γ.Σταθάκης: "Προχωράμε σε ταχεία ανάπτυξη στην έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων"

Γ.Σταθάκης:
Ο κ.Σταθάκης έκανε λόγο για έλλειψη εθνικού σχεδιασμού από τις προηγούμενες  κυβερνήσεις και όπως είπε χαρακτηριστικά τα μόνα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η "πλήρης ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα"
Σε όλα τα καίρια θέματα- ΔΕΗ, υδρογονάνθρακες, ενεργειακή φτώχεια, «εξοικονομώ»,διασύνδεση νησιών και ΔΕΣΦΑ- αναφέρθηκε αναλυτικά χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενεργειακή πολιτική.
Ο κ.Σταθάκης έκανε λόγο για έλλειψη εθνικού σχεδιασμού από τις προηγούμενες  κυβερνήσεις. Οπως είπε χαρακτηριστικά τα μόνα σχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν η "πλήρης ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα".
"Αυτό ήταν το σχέδιό σας και ψηφισμένο. Πλήρης ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στο σύνολό του, να φύγει το 30% της ΔΕΗ άμεσα, η μικρή ΔΕΗ να πουληθεί σε ιδιώτες, να πουληθεί ταυτόχρονα και το 17% της ΔΕΗ, άρα να χάσει το δημόσιο οποιαδήποτε επιρροή στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, να πουληθεί και η ΔΕΠΑ, να πουληθεί και το μερίδιο στα ΕΛΠΕ, να πουληθούν όλα. Αυτή ήταν η στρατηγική. Εξαίσια στρατηγική", είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ. 

Αναλυτικότερα, στην ομιλία του, ο ΥΠΕΝ τόνισε μεταξύ άλλων:
Για τους υδρογονάνθακες:


Ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι υπάρχει μια ταχεία ανάπτυξη στους επιμέρους τομείς όλων των θεμάτων.
 "Να υπενθυμίσω ότι έκλεισε η διαπραγμάτευση μόλις αυτήν την εβδομάδα, μετά από μια πολύ σκληρή και μεγάλη περίοδο διαπραγματεύσεων, για την παραχώρηση του γνωστού Οικοπέδου ΙΙ με την Total και την Edison και τα ΕΛΠΕ. Έχουμε την υπογραφή ενός σχεδίου σύμβασης, που αποστέλλεται άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογραμμίζω αυτή τη σύμβαση, διότι θα είναι και η σύμβαση μοντέλο. Με βάση αυτή τη σύμβαση θα υπάρξει μια δυνατότητα –επαναλαμβάνω ως σύμβαση μοντέλο- νέου κύκλου συμβάσεων, που θα ακολουθήσουν.
Εχουμε την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές (Άρτα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και βορειοδυτική Πελοπόννησο). Έχουν οριστεί οι επιλεγέντες αιτούντες. Στην Άρτα, Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησο ορίστηκε ως επιλεγείς αιτών η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» και στην Αιτωλοακαρνανία η «ENERGEAN OIL AND GAS». Τα προς υπογραφή σχέδια των συμβάσεων έχουν οριστικοποιηθεί και αποσταλεί προς προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επίσης έχει προχωρήσει το Κατάκολο, καθώς και οι άλλες εν εξελίξει, Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα κ.λπ. με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης, το open door.
Πλην των ανωτέρω, υπάρχει και πληθώρα άλλων εξελίξεων, που κάθε άλλο δείχνουν την εικόνα της αδράνειας. Είναι η σύμβαση μίσθωσης για τις περιοχές Πρίνος, Νότια Καβάλα, που τροποποιήθηκε πρόσφατα με τον ν.4409/2016. Άρα, εκεί βρισκόμαστε στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα ετοιμάζεται ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει τρία πράγματα. Πρώτον, ένα οριστικό θεσμικό πλαίσιο, που θα έχει καλύψει όλα τα κενά, που έχει το παρόν θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εξειδίκευση του τρόπου αξιοποίησης -αυτό γίνεται σε στενή συνεργασία και με την Κύπρο.
 Δεύτερον, το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει οντότητα στην εταιρία, η οποία εκ μέρους του Δημοσίου θα αναλάβει αυτή τη λειτουργία. Υπενθυμίζω ότι η εταιρεία αυτή έχει θεσμοθετηθεί αλλά είναι εταιρεία- φάντασμα και δεν έχει καμία λειτουργία, πλήρη ανάπτυξη.
Και το τρίτο και βασικό, όλος ο μηχανισμός του Ταμείου, το οποίο θα απολαμβάνει τα έσοδα των Γενεών, όπως έχει θεσμοθετηθεί, θα αναπτυχθεί με πλήρη νομοθεσία στους αμέσως επόμενους μήνες. Άρα, είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, μαζί με την ψήφιση όλων των περιβαλλοντικών όρων και τις άλλες πρωτοβουλίες, που έχουμε παραλάβει, που έχουμε κάνει και θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές και πλήρες πλαίσιο για τη λειτουργία της ανάπτυξης των υδρογονανθράκων".

Για τα μερίδια της ΔΕΗ:

 O ΥΠΕΝ εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας:
"Η ΔΕΗ πόσο παράγει σήμερα στην ενέργεια της χώρας; Το 54%. Και έχει στη λιανική 87,5%. Παράγει λοιπόν 54% σήμερα, που είναι κι ο στόχος του 2020 που κρατήσαμε, ότι και το 2020 η ΔΕΗ θα παράγει το 50% της ενέργειας. Δεν το διαφοροποιήσαμε αυτό. Η ΔΕΗ, εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο σας, πέρα από τη διπλή και τριπλή ιδιωτικοποίηση, εάν ακολουθήσουμε λοιπόν το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, το 2020 θα παρήγαγε περίπου 25% με 30% της ενέργειας. Εμείς σήμερα κρατάμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα, να παράγει το 50% της ενέργειας. Είναι τεράστια η διαφορά και η αριθμητική είναι απλή".
Από την άλλη πλευρά, προσέθεσε, το κεντρικό πρόβλημα παραμένει, η απόκλιση ανάμεσα στην παραγωγή και στη θέση που έχει στη λιανική αγορά, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι ο βασικός χονδρέμπορος της ενέργειας, δηλαδή ό,τι ενέργεια παράγουν οι άλλοι, οι ιδιώτες, οι ΑΠΕ, το φυσικό αέριο κ.λπ., πάει και την αγοράζει όλη για να μπορέσει να καλύψει την πελατεία της. "Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με συντεταγμένο τρόπο.
"Πρέπει να πάμε με ασφάλεια σε ένα σύστημα στο οποίο η ΔΕΗ θα έχει ένα μικρότερο μερίδιο στην αγορά, θα λειτουργούν οι αγορές πολύ καλύτερα, όλα θα λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα ρυθμιζόμενο και θεσμικά κατοχυρωμένο και θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας. Αυτή είναι η στρατηγική μας".
Και συμπλήρωσε:
"H εμμονή και η επιμονή είναι ότι τι ωραία που θα ήταν η ΔΕΗ σήμερα εάν είχαμε πουλήσει το 30% το 2015 νομίζω. Και θα ήθελα να σας θέσω ευθέως τα ερωτήματα που αφορούν την ίδια τη ΔΕΗ.
Ήρθε λοιπόν η Κυβέρνηση το 2016 και αυτόματα κατέρρευσε η ΔΕΗ! Εξαιρετική οικονομική θεωρία. Πρώτον, ποιο ήταν το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ και πώς είχε αποφασιστεί; Δεύτερον, ποιος ήταν ο δανεισμός της ΔΕΗ και πώς έγινε προσπάθεια αυτός ο δανεισμός να αντιμετωπιστεί με βραχυχρόνιο δανεισμό των 200 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων ομολόγων, που αναφέρατε; Μιλάμε για βραχυχρόνιο δανεισμό δύο, τριών ετών. Πολύ υγιή επιχείρηση είχατε φτιάξει!
Τρίτον, από πού προέκυψαν τα 5 δισεκατομμύρια; Μου θυμίζετε το Ελληνικό, ότι θα μας έφερνε 6 δισεκατομμύρια κ.λπ. Ποια είναι η αριθμητική των μονάδων τις οποίες θα ιδιωτικοποιούσατε;
Τέταρτον, η ΔΕΗ ήταν απέναντι σε ένα ισχυρό πρόβλημα προσαρμογής σε μια νέα και μεταβατική πραγματικότητα, προσαρμογή στους κανόνες μιας ενεργειακής αγοράς. Από ποιον κανόνα και θεσμικό πλαίσιο διασφαλιζόταν η λειτουργία αυτής της αγοράς ενέργειας;"

Για τα ΝΟΜΕ:

"Τα ΝΟΜΕ είναι ένα εργαλείο για να μειωθούν τα μερίδια της ΔΕΗ στη λιανική. Οι πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, επίσης, είναι θεμιτές στο να μειώσει τα μερίδιά της. Ανοικτοί είμαστε και σε συζητήσεις για οποιοδήποτε σύστημα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και ταυτόχρονα θα έχουμε ένα πολύ πιο ρυθμιζόμενο και ανταγωνιστικό πλαίσιο προς όφελος των καταναλωτών πρωτίστως και του περιβάλλοντος".

Για την ενεργειακή φτώχεια:

Σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια και τα προβλήματα που υπάρχουν στα αυξανόμενα χρέη προς τη ΔΕΗ, πολιτών και επιχειρήσεων ο ΥΠΕΝ τόνισε:
"Θα έλεγα πάρα πολύ απλά ότι σε συνθήκες όπου έχεις μία τεράστια ύφεση στην ελληνική οικονομία μέχρι και το τέλος του 2014 της τάξεως του 25% του ΑΕΠ, θα ήταν παράδοξο έως προβληματικό να θεωρήσει κάποιος ότι όλη αυτή η πίεση δεν θα μεταφερόταν σε έναν ενεργειακό τομέα, ο οποίος αποτελεί έναν βασικό συντελεστή κόστους".

Για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ:

  O κ.Σταθάκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε μία ιδιωτικοποίηση η οποία σε δύο κρίσιμα σημεία είχε ακυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
"Το επαναλαμβάνω: Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι από την Κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε και είπε ότι πρέπει να είναι πλήρης ο διαχωρισμός, ότι πρέπει κάποιος που είναι παραγωγός να είναι μόνο παθητικός μέτοχος. Αυτό ανάγκασε μία πλήρη αναδιάταξη από την πλευρά της εταιρείας, δηλαδή, πρώτον, να πουλήσει ένα σημαντικό μερίδιο των μετοχών που της είχαν κατοχυρωθεί και δεύτερον, να γίνει παθητικός μέτοχος. Το τρίτο σημείο ήταν φυσικά η ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού των τιμολογίων. Ως εκ τούτου, τέθηκε το θέμα ότι το 68% που είχε συμφωνηθεί για  αύξηση των τιμολογίων, ήταν εξωπραγματικό και εξορθολογίστηκε κάπου στη μέση".


Για το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»:

 Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ήταν ένα πρόγραμμα απέναντι σε έναν τομέα, στον οποίο η Ελλάδα υστερεί. Και αυτό είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Υπήρξε μια χαρακτηριστική υστέρηση στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας.
Tο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο θα συνεχιστεί με πολύ βελτιωμένο πλαίσιο θα περιλάβει και μεγάλες πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων – μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία, παραγωγή, δημόσια κτήρια και πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων.
Προχωράμε στον σχεδιασμό ενός προγράμματος, το οποίο, θα είναι πολύ απλό, αντιγραφειοκρατικό, πολύ ανταγωνιστικό. Θα προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει ή να μειώσει την τραπεζική χρηματοδότηση, βρίσκοντας πόρους που θα διευκολύνουν και ταυτόχρονα θα έχει ει δυνατόν μια αντικειμενική διαδικασία επιλογής.


Για τις διασυνδέσεις των νησιών

"Η διασύνδεση της Κρήτης έχει δύο στάδια. Το ένα στάδιο προχωράει και αδειοδοτείται το έργο. Είναι στην πρώτη προτεραιότητα η διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου. Αυτό θα εξασφαλίσει μια σημαντική προσφορά ενέργειας από τον υπό κατασκευή σταθμό στη Μεγαλόπολη.
Το δεύτερο στάδιο είναι πιο σημαντικό. Έχει κατοχυρώσει το έργο ο ΑΔΜΗΕ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον για το έργο αυτό. Είναι υπό συζήτηση να βρεθεί η άριστη λύση. Αναφέρομαι στο μεγάλο έργο Κρήτη–Αττική. Υπενθυμίζω ότι δεν είναι το 2040, είναι το 2023 με βάση τον σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ. Άρα, και σε αυτόν τον τομέα, επαναλαμβάνω, υπάρχει και ιδιωτικό ενδιαφέρον. Θα υπάρξουν εξελίξεις υποθέτω σχετικά σύντομα.
Το τρίτο θέμα των διασυνδέσεων αφορά τις Κυκλάδες. Προχωρά η πρώτη φάση. Θα επακολουθήσει και η δεύτερη φάση. Στα νησιά, όμως, σε συνεργασία με την Κομισιόν και με τον Επίτροπο, ήδη έγινε η εξαγγελία για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε από κοινού, προκειμένου να υπάρξει ένα μεγάλο ενεργειακό πρόγραμμα για τα νησιά –τριάντα δύο νησιά θέλουμε να εντάξουμε σε αυτό– στο πλαίσιο μιας ισχυρής ενεργειακής αυτονομίας.

Για τους μεγάλους αγωγούς

"Ταυτόχρονα, είμαστε πολύ θετικοί στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κέντρο. Ως εκ τούτου έχουμε απόλυτη προτεραιότητα σε όλα τα προγράμματα. Είναι ο ΤΑP, το AGB, η Αλεξανδρούπολη, η συζήτηση για το EAST MED. Υπενθυμίζω ότι για EAST MED, όχι μόνο δεν παραβλέπουμε το έργο, αλλά έχουν γίνει τρεις συναντήσεις των τεσσάρων Υπουργών Ενέργειας Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και επακολουθεί άλλη μια, τον Απρίλιο. Άρα, υπάρχει μια κινητικότητα σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα αυτόν" τόνισε ο κ.Σταθάκης.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης