Η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που τη συνδέουν με τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας
Η εξέλιξη αυτή είναι αποδεικτική της δυσκολίας περαιτέρω μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να εξακολουθούν να βασίζονται στις εισαγωγές από τη γειτονική τους χώρα.
«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου να υψηλότερα στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την αποσύνδεση και την απομάκρυνση του κινδύνου του ενεργειακού εφοδιασμού», αναφέρει στους Financial Times, Tom Marzec-Manser, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ICIS.
Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η περιοχή αύξησε τις εισαγωγές LNG , το οποίο αποστέλλεται με εξειδικευμένα πλοία με τις ΗΠΑ να έχουν αναδειχθεί ως κύριος πάροχος.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία ως προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 2022 και από το 2023 αντιπροσώπευαν περίπου το 1/5 της προμήθειας της περιοχής.
Ο κομβικός ρόλος του LNG
Τον περασμένο μήνα, οι αποστολές αερίου και LNG με ρωσικούς αγωγούς αντιπροσώπευαν το 15% της συνολικής προσφοράς στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με στοιχεία του ICIS.
Το LNG από τις ΗΠΑ αποτελούσε το 14%της προσφοράς στην περιοχή, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2022, έδειξαν τα στοιχεία του ICIS.
Η αντιστροφή έρχεται εν μέσω μιας γενικής ανόδου των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού LNG, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ πιέζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε αυτές.
Η Ρωσία στα μέσα του 2022 σταμάτησε να στέλνει φυσικό αέριο μέσω αγωγών που τη συνδέουν με τη βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά συνεχίζει να παρέχει προμήθειες μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας.
Οι ροές τον Μάιο επηρεάστηκαν από μεμονωμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης μιας διακοπής λειτουργίας σε μια μεγάλη εγκατάσταση εξαγωγής LNG των ΗΠΑ, ενώ η Ρωσία έστειλε περισσότερο αέριο μέσω της Τουρκίας πριν από την προγραμματισμένη συντήρηση τον Ιούνιο.
Η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη παραμένει επίσης σχετικά χαμηλή, με τα επίπεδα αποθήκευσης να πλησιάζουν τα υψηλά ρεκόρ για αυτήν την εποχή.
www.worldenergynews.gr