Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευρώπη: Αύξηση 6% στις εισαγωγές ρωσικού αερίου τον Μάιο (Montel)

Ευρώπη: Αύξηση 6% στις εισαγωγές ρωσικού αερίου τον Μάιο (Montel)
Αν και η Νορβηγία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, οι συνδυασμένες ροές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγών ξεπέρασαν οριακά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ
Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου από αγωγούς και σε μορφή LNG αυξήθηκαν για την Ευρώπη τον μήνα Μάιο κατά 6%, ανερχόμενες σε 167 εκατ. κυβικά μέτρα τη μέρα.

Σύμφωνα με το Montel, οι εισαγωγές αυτές ξεπέρασαν οριακά τις ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ - εν μέσω αυξημένων ροών μέσω Βουλγαρίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του κλάδου σήμερα (12/6).

Πιο διεξοδικά, η Ρωσία υπολογίζεται ότι εξήγαγε 97 εκατ. κυβικά εκατοστά/ημέρα φυσικού αερίου μέσω των δύο αγωγών που έχουν μείνει ανοιχτοί προς την Ευρώπη, σημειώνοντας μηνιαία αύξηση 8,1 εκατ. κυβικών εκατοστών/ημέρα ή 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ευρωπαϊκός TSO φυσικού αερίου Entsog.

«Η αύξηση των ροών από τον Turkstream οφείλεται στην αύξηση των εγχύσεων στις χώρες που βασίζονται στον αγωγό, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου της LSEG με έδρα το Κίεβο.

Οι αναλυτές της Icis επισήμαναν επίσης ότι οι μεταφορές μέσω του αγωγού Turkstream αυξήθηκαν ενόψει της εβδομαδιαίας συντήρησης αυτόν τον μήνα.

Στα 70 εκατ. κ.μ. οι εισαγωγές LNG

Εν τω μεταξύ, οι μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη - εξαιρουμένης της Τουρκίας - ήταν επίσης σχεδόν αμετάβλητες, στα 70 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, όπως έδειξαν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από την Kpler.

Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού LNG, με τις παραδόσεις να αντιπροσωπεύουν το 37% του ευρωπαϊκού συνόλου, ή 26 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα, ενώ το Βέλγιο ήρθε στη δεύτερη θέση, με τις αποστολές να αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου του Μαΐου, ή 19,4 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα.

Αυξημένο μερίδιο

Αν και η Νορβηγία παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, οι συνδυασμένες ροές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και αγωγών ξεπέρασαν οριακά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 15%, έναντι 14% των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Icis.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε το μερίδιο αγοράς του ρωσικού φυσικού αερίου και του LNG να αυξάνεται κατά εκατοστά στην Ευρώπη μετά από όλα όσα έχουμε περάσει και όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα», δήλωσε σε σημείωμά του ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της Icis.

Αν και η Ευρώπη επέβαλε απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άνθρακα μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συνεχίζει να επιτρέπει την εισαγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή, αν και με στόχο τη σταδιακή κατάργηση όλων των ρωσικών καυσίμων έως το 2027.

Αξίζει να αναφερθεί πως πριν από τον πόλεμο, η ΕΕ προμηθεύονταν το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% τώρα, εν μέσω αυξημένης προσφοράς από άλλες πηγές, μειωμένης συνολικής ζήτησης και υψηλότερης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης