Άτυπη έγκριση πήρε η Γερμανία από την ΕΕ
Η υιοθέτηση μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος που είναι σε θέση να παρέχουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, κρίνεται απολύτως αναγκαία και για την ελληνική αγορά, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρισμό, όσο αυξάνεται η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με δεδομένο ότι η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος έχει ολοκληρωθεί σχεδόν πλήρως, οι μονάδες φυσικού αερίου είναι απολύτως απαραίτητες για το ενεργειακό σύστημα προκειμένου να καλύπτουν το κενό παραγωγής όταν σβήνουν απότομα τα φωτοβολταϊκά ή όταν δεν φυσάει.
Εάν δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης της ευέλικτης ισχύος που παρέχουν στο σύστημα οι μονάδες φυσικού αερίου τότε η λειτουργία τους, για λίγες μόνο ώρες στη διάρκεια του εικοσιτετράωρου καθίσταται αντιοικονομική. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να αναμένεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας να διαθέτουν τις υποδομές τους μόνο για να διασφαλιστεί η ευστάθεια και η επάρκεια του συστήματος, χωρίς να αμείβονται με τον προσήκοντα τρόπο.
Μεταρρύθμιση Αγοράς Ενέργειας
Άλλωστε η υιοθέτηση μηχανισμών στήριξης της ευέλικτης παραγωγής ηλεκτρισμού από μονάδες φυσικού αερίου προβλέπεται από την νέα μεταρρύθμιση του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EMD), που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και πρόκειται σύντομα να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Σύμφωνα με την τελική εκδοχή του σχεδίου η υιοθέτηση μηχανισμών αμοιβής της παροχής ευέλικτης ισχύος από τα κράτη μέλη, δεν αποτελεί απλώς last resort και οι μηχανισμοί αυτοί δεν είναι μόνο προσωρινοί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού και της γερμανικής κυβέρνησης για την παροχή κρατικής στήριξης σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για μονάδες συνολικής ισχύος 10 GW και το Βερολίνο αναμένει έγγραφο της ΕΕ που θα περιγράφει τους όρους της συμφωνίας. Μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την ΕΕ ενώ από τη πλευρά της η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε στενές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές, αλλά δεν θα σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.
Εκτιμάται ότι το γερμανικό κράτος σχεδιάζει να δημοπρατήσει συμβάσεις παροχής ευέλικτης ισχύος για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, όπως η RWE, EnBW και Uniper.
Σε ετοιμότητα οι Έλληνες παραγωγοί
Το φυσικό αέριο υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για πολλά χρόνια ακόμη. Ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος, που είναι σε θέση να παρέχουν μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου. Και αυτό διότι θα πρέπει να λειτουργούν ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση σε ώρες μη προκαθορισμένες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια.
Πάντως και οι Έλληνες ηλεκτροπαραγωγοί έχουν ήδη κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και έχουν αναθέσει στην εταιρία AFRI να μελετήσει τα πιθανά σενάρια εφαρμογής ενός τέτοιου μηχανισμού. Βεβαίως η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας το οποίο θα πρέπει να υποβάλει σχετική πρόταση προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Στόχος είναι η λειτουργία ενός μηχανισμού ευέλικτης ισχύος από τα τέλη του 2025 καθώς τότε εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί περαιτέρω η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα τίθενται σε λειτουργία η μια μετά την άλλη μια σειρά από μονάδες φυσικού αερίου απ΄ όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας.
Ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η νέα μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ισχύος 826 MW. Η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με την Motor Oil κατασκευάζουν μια μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου, προωθούν μια ακόμη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.
Τέλος σε φάση λήψης επενδυτικής απόφασης βρίσκεται εδώ και μεγάλο διάστημα και η μονάδα φυσικού αερίου της Elpedison στη Θεσσαλονίκη ισχύος 826MW. Πάντως η εξέλιξη του συγκριμένου σχεδίου συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη μετοχική σύνθεση της Elpedison η οποία επί του παρόντος ανήκει κατά 50% στην Helleniq Energy και 50% στην ιταλική Edison.
www.worldenergynews.gr