Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Equinor: Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί για να φτάσει στους 1,5 °C

Equinor: Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί για να φτάσει στους 1,5 °C

Βάζουν εμπόδια οι πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εξελίξεις - Η επίδραση των εκλογών - Βελτιωμένη η κατάσταση στην Ευρώπη

Η ταχύτητα και η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να επιτευχθεί η φιλοδοξία του 1,5°C, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Equinor (νορβηγική κρατική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας) η οποία υπογραμμίζει την αντίθεση μεταξύ του τρέχοντος ρυθμού και των γρήγορων, ριζικών αλλαγών που απαιτούνται.

Οι εκλογές σε πολλά κράτη εντός του 2024 θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης.

 

Τα σενάρια για το μέλλον των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών

Το Energy Perspectives 2024 (ανεξάρτητη ανάλυση ενεργειακών σεναρίων που εκπονήθηκε από αναλυτές της Equinor), περιλαμβάνει 2 σενάρια για το μέλλον των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών: Τείχη και Γέφυρες.

Η διαφορά τους υπογραμμίζει την αντίθεση μεταξύ του τρέχοντος ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης (Τείχη) και των γρήγορων, ριζικών αλλαγών που απαιτούνται για την επίτευξη της φιλοδοξίας του 1,5°C στη Συμφωνία του Παρισιού (Γέφυρες).

«Παρά την ανένδοτη ώθηση ορισμένων περιοχών στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης, τόσο μέσω τόνωσης όσο και μέσω ρυθμίσεων, η παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τις προκλήσεις της επίτευξης του 1,5°C μεγαλύτερες», δήλωσε ο Eirik Waerness (επικεφαλής οικονομολόγος της Equinor).

 

Ο ρόλος των πολέμων και της γεωπολιτικής

Τα αυξημένα επίπεδα γεωπολιτικών συγκρούσεων και ξεκάθαρων πολέμων έχουν κάνει την ενεργειακή μετάβαση πιο κατακερματισμένη και οι θετικές εξελίξεις σε πολλές περιπτώσεις αντισταθμίζονται από αρνητικές.

«Παρά τις βραχυπρόθεσμες οπισθοδρομήσεις, τα μακροπρόθεσμα σήματα δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση σημαντικής ενεργειακής μετάβασης και απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά οι τοίχοι έχουν γίνει παχύτεροι και οι γέφυρες στενότερες.

Αυτό προσθέτει στην αβεβαιότητα για την ταχύτητα και την κλίμακα της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές έως το 2050 και πέρα», πρόσθεσε ο Waerness.

 

Βελτιωμένη η κατάσταση στην Ευρώπη

Μετά από μερικά χρόνια στενής κατάστασης στον ενεργειακό εφοδιασμό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τα πράγματα φαίνονται καλύτερα.

Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η οικονομική προσιτότητα έχουν πάρει την πρώτη θέση και μάλιστα συνέβαλαν στην επιτάχυνση της μετάβασης σε ορισμένους τομείς.

Εντούτοις, τόσο οι βιομηχανοποιημένες όσο και οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν δει την ανάγκη να δώσουν διαφορετικές προτεραιότητες για την έξοδο από μια ενεργειακή κρίση, ενώ διαχειρίζονται υψηλότερο επίπεδο γεωπολιτικών συγκρούσεων.

«Το Energy Perspectives παρέχει σημαντική εικόνα για το χώρο των αποτελεσμάτων που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν εξισορροπούμε τις στρατηγικές μας προτεραιότητες στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Anders Opedal (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor).

Η φετινή έκθεση περιέχει μια ενημερωμένη έκδοση του σεναρίου Walls, ενώ διατηρεί το σενάριο αναφοράς Bridges όπως περιγράφεται στην προοπτική του 2023.

Το Energy Perspectives δεν προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά δείχνει πιθανές μελλοντικές διαδρομές για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα με βάση τις επιλογές που κάνει ο κόσμος, παρέχοντας μια πλατφόρμα για συζήτηση και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης