Διεθνή

Τι σημαίνει για την Μόσχα το τέλος στη συνθήκη ΙΝF των βαλλιστικών πυρηνικών μέσου βεληνεκούς

Τι σημαίνει για την Μόσχα το τέλος στη συνθήκη ΙΝF των βαλλιστικών πυρηνικών μέσου βεληνεκούς
Η Ρωσία βάζει τέλος στο μορατόριουμ που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ, πριν από τέσσερις δεκαετίαες, προκειμένου να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους στα πεδία των μαχών στον πόλεμο με την Ουκρανία

(Interesting Engineering)

Η Ρωσία ανακοίνωσε την απόφασή της να καταργήσει το μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς με πυρηνική ικανότητα, σύμφωνα με το Interesting Engineering.

Όπως εξήγησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αυτό οφείλεται στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν παρόμοια όπλα σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Η συνθήκη ΙΝF

Η Μόσχα πιστεύει ότι είναι εύστοχο να αποσυρθεί και αυτή από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF).

Η Συνθήκη INF υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας (τότε Σοβιετική Ένωση) το 1987, από τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Η Συνθήκη απαιτούσε τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία να εξαλείψουν όλους τους πυρηνικούς και συμβατικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ με βεληνεκές από 310 μίλια έως 3106 μίλια (500 km έως 5000 km).

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν καταστρέψει συνολικά 2.692 πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς μέχρι την προθεσμία της Συνθήκης την 1η Ιουνίου 1991.

Οι ΗΠΑ είχαν αποσυρθεί επισήμως από τη Συνθήκη INF τον Αύγουστο του 2019, αυτό συνέβη μετά από πολλαπλούς ισχυρισμούς για μη συμμόρφωση της Μόσχας.

Η πολιτική της Ρωσίας

Η Ρωσία είχε πρόσφατα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη ζητήσει από τα στρατεύματά του να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικούς πυραύλους τακτικής.

Τακτικοί πυρηνικοί πύραυλοι είναι εκείνα τα όπλα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε στρατιωτικές καταστάσεις στο πεδίο της μάχης. Διαθέτουν μικρότερη περιοχή πρόσκρουσης σε σύγκριση με στρατηγικά όπλα που μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις. Αλλά παρόλα αυτά, εξακολουθούν να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μαζικές καταστροφές, αν και σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Με τα στρατεύματα της Μόσχας να διαθέτουν ήδη τακτικά πυρηνικά, αυτό αποτελεί μια τρομακτική κατάσταση για την Ουκρανία και τους συμμάχους της – συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Με την επίσημη ανακοίνωση της απόφασή της Ρωσίας για κατάργηση του μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων μέσης και μικρής εμβέλειας, το περιβάλλον θα γίνει ακόμη πιο τεταμένο.

Τι είπε ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη στο TASS, στην οποία μίλησε εκτενώς για τους στόχους που επιδιώκει να εκπληρώσει η χώρα του στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία.

Δήλωσε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας για το Κρεμλίνο το αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας να παραμείνει αδιαμφισβήτητο. Στη συνέντευξη, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επέτρεψε στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς του να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα εντός του εδάφους της Ρωσίας.

Ο Oreshnik

Πρόσφατα, ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει 10 ρωσικά πυραυλικά συστήματα Oreshnik στο έδαφός της. Ο Oreshnik είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (IRBM) που η Μόσχα προειδοποιεί, ότι μπορεί να νικήσει συστήματα αεράμυνας κορυφαίας ποιότητας, κάτι που το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει για να στοχεύσει την Ουκρανία στον συνεχιζόμενο πόλεμο και έχει επίσης απειλήσει να χρησιμοποιήσει περισσότερο από αυτόν στη μάχη τις επόμενες ημέρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης