Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γαλλία: Στα «ύψη» το κόστος των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων (Montel)

Γαλλία: Στα «ύψη» το κόστος των νέων πυρηνικών αντιδραστήρων (Montel)
Η EDF αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή των έξι αντιδραστήρων μέχρι το τέλος του έτους
Τα γαλλικά σχέδια για την κατασκευή έξι -νέας γενιάς- ευρωπαϊκών αντιδραστήρων υπό πίεση (EPR) είναι «σημαντικά πιο ακριβά» από την αρχική πρόβλεψη για ένα κόστος ύψους 51,7 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire.

Σύμφωνα με το Montel, το κόστος επανεκτιμάται επί του παρόντος, δήλωσε σε κοινοβουλευτική ακρόαση αργά την Τετάρτη (5/6), ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο Γάλλος υπουργός ήταν επίσης επιφυλακτικός σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής οκτώ επιπλέον αντιδραστήρων στους πρώτους έξι, λέγοντας ότι η EDF θα πρέπει πρώτα να αποδείξει την «ικανότητά της να κατασκευάσει» την πρώτη παρτίδα «υπό τις κατάλληλες συνθήκες, εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η κυβέρνηση χορήγησε στην EDF άδεια για να ξεκινήσει τις εργασίες προετοιμασίας του πρώτου ζεύγους EPR που σχεδίαζε να κατασκευάσει στο Penly της βόρειας Γαλλίας.

Για τη χρηματοδότηση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση εξετάζει τρεις επιλογές χρηματοδότησης του προγράμματος, δήλωσε ο Le Maire.

Η πρώτη επιλογή ήταν η δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία το κράτος θα είχε άμεση συμμετοχή.

Η δεύτερη ήταν η άμεση επιδότηση, δηλαδή «γρήγορα νέα χρήματα», αλλά αυτή θα δημιουργούσε επίσης «χρέος, το οποίο προφανώς δεν είναι η πιο ελκυστική λύση από την άποψη των δημόσιων οικονομικών», πρόσθεσε.

Η τελευταία επιλογή ήταν η «επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία θα εκμηδένιζε τον κίνδυνο του ελλείμματος», πρόσθεσε.

Η EDF αναμένεται να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή των έξι αντιδραστήρων μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Μάρτιο, η Greenpeace εκτίμησε ότι η κατασκευή των EPR θα κοστίσει πιθανώς πάνω από 100 δισ. ευρώ, καθώς η EDF είχε «συστηματικά υποεκτιμήσει» τον προϋπολογισμό και τη διάρκεια των χρόνων κατασκευής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης