Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μόνιμο πρόβλημα οι αρνητικές τιμές στην ΕΕ χωρίς επαρκή αποθήκευση

Μόνιμο πρόβλημα οι αρνητικές τιμές στην ΕΕ χωρίς επαρκή αποθήκευση
Οι αρνητικές τιμές πρόκειται να αποτελέσουν «χρόνιο ζήτημα των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ στο μέλλον», δήλωσε ο Francesco Sassi, αναλυτής του think tank RIE
Οι αρνητικές τιμές ενέργειας - οι οποίες έχουν γίνει όλο και πιο συνηθισμένες σε όλη την Ευρώπη - αναμένεται να επιμείνουν για μεγάλο ακόμα διάστημα έως ότου μπορέσουν να αναπτυχθούν περισσότερο οι τεχνολογίες αποθήκευσης, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

«Δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για τις αρνητικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας επί του παρόντος, δεδομένου ότι ένα φυσικό όριο τίθεται από το γεγονός ότι η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί», δήλωσε ο Davide Tabarelli, επικεφαλής του think tank Nomisma Energia.

«Αν είχαμε μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με τη μορφή αντλητικών υδροηλεκτρικών ή χημικών μπαταριών, οι αρνητικές τιμές θα μπορούσαν μια μέρα να εξαφανιστούν, αλλά δεδομένου ότι δεν είναι διαθέσιμες σε μεγάλες ποσότητες, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί».

Χρόνιο ζήτημα

Οι αρνητικές τιμές πρόκειται να αποτελέσουν «χρόνιο ζήτημα των ενεργειακών συστημάτων της ΕΕ στο μέλλον», δήλωσε ο Francesco Sassi, αναλυτής του think tank RIE.

«Το φαινόμενο συνεχίζει να πλήττει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς. Επίσης συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους για τους φορείς εκμετάλλευσης και προσθέτει στη μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας, η οποία τροφοδοτείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις».

Οι καταναλωτές μπορεί να φαίνεται ότι επωφελούνται από τις αρνητικές τιμές του ρεύματος πληρώνοντας λιγότερα, αν και ως φορολογούμενοι χρηματοδοτούν τα κρατικά κίνητρα που στηρίζουν τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δήλωσε ο Corrado Micozzi, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ενεργειακών προβλέψεων MycSolutions.

Οι traders γενικά δεν επωφελούνται πραγματικά, καθώς «μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μόνο εντός συγκεκριμένων χρονικών περιόδων», δήλωσε ο Micozzi.

«Αντίθετα, όσοι διαθέτουν αποθηκευτική ικανότητα μπορούν να κάνουν arbitrage μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων, αγοράζοντας, για παράδειγμα, στη μέση της ημέρας, όταν οι τιμές είναι χαμηλές, και μεταπωλώντας το βράδυ, όταν οι τιμές αυξάνονται λόγω της έλλειψης ηλιακής παραγωγής».

Αποδοτικότητα και διασυνδέσεις

Πέρα από την ενίσχυση της ευελιξίας μέσω μηχανισμών αποθήκευσης και μπαταριών, οι αρνητικές τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να μετριαστούν με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Sassi.

Ο Stephen Woodhouse, διευθυντής της Afry, δήλωσε ότι οι αρνητικές τιμές είναι αποτέλεσμα της περιορισμένης έκθεσης των πελατών στις τιμές spot και των «συμβολαίων στήριξης της παραγωγής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία στρεβλώνουν την κατανομή και την τιμολόγηση».

«Η ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτική όσον αφορά την υποστήριξη ενός συμβολαίου έναντι διαφοράς (CFD) ως το προτιμώμενο μέσο για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η Βρετανία μόλις προσαρμόζει τον σχεδιασμό του CFD για να αποφύγει αυτές τις στρεβλώσεις», πρόσθεσε.

Συνολικά, οι αρνητικές τιμές δεν ήταν βιώσιμες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, καθώς η παραγωγή ενέργειας πρέπει να αμείβεται, δήλωσε ο Michele Governatori, επικεφαλής του τομέα ενέργειας στο think tank Ecco.

«Έχουν σταθερό κόστος, το οποίο πρέπει να αμείβεται», είπε, προσθέτοντας ότι αν και οι αρνητικές τιμές μπορούν να αντιμετωπιστούν βραχυπρόθεσμα, οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιώνονται μακροπρόθεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης