Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Glencore: Πως προχωράει η απανθρακοποίηση

Glencore: Πως προχωράει η απανθρακοποίηση
Το σχέδιο της Glencore για το κλίμα έχει την υποστήριξη των μετόχων
Οι περισσότεροι από τους μετόχους της Glencore δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα σχέδια του κολοσσού για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωση της εξαγοράς της επιχείρησης χαλυβουργικού άνθρακα της Teck Resources.

Σύμφωνα με το Reuters, μόλις το 10% των επενδυτών απέρριψε το σχέδιο της εταιρείας για την πράσινη μετάβαση για το 2024-2026 κατά την ετήσια γενική συνέλευση, σε σύγκριση με το 30% περίπου που είχε ψηφίσει κατά ενός προηγούμενου σχεδίου το 2023.

Η εναντίωση στο σχέδιο από το 20% των μετόχων συνιστά ουσιαστική διαφωνία μέσα στην εταιρεία.

Το νέο σχέδιο που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο περιελάμβανε έναν ενδιάμεσο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 25% έως το 2030, μετά από αιτήματα των επενδυτών για σαφήνεια σχετικά με τα βήματα της εταιρείας προς την επίτευξη του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου έως το 2050.

«Η εισαγωγή ενός νέου στόχου για το 2030, που καλύπτει όλα τα πεδία και έχει απόλυτο χαρακτήρα, είναι μια θετική εξέλιξη», δήλωσε ο σύμβουλος πληρεξουσίων ISS σε έκθεσή του ενόψει της γενικής συνέλευσης.

Πολλές από τις ισχυρότερες εισηγμένες του κόσμου δημοσίευσαν τα πρώτα τους σχέδια για το κλίμα το 2020 για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα σχέδια της εταιρείας

Η Glencore εξορύσσει και εμπορεύεται θερμικό άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία άνθρακα κοκκοποίησης.

Η εταιρεία σχεδιάζει να εξαντλήσει τα ορυχεία θερμικού άνθρακα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1940, κλείνοντας τουλάχιστον 12 μέχρι το 2035.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Teck, γνωστή ως EVR, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο, θα προσθέσει 20 εκατομμύρια τόνους ετήσιας δυναμικότητας άνθρακα χαλυβουργίας.

Οι δηλώσεις

«Μόλις ολοκληρωθεί η EVR, θα αναπτύξουμε ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα γύρω από τα περιουσιακά στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν αυτά παραμένουν εντός μιας ενοποιημένης Glencore ή αν υπάρχει μια οντότητα άνθρακα που έχει αποσχιστεί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Gary Nagle στη γενική συνέλευση.

Πρόσθεσε δε, ότι η εταιρεία θα συζητήσει αμέσως με τους μετόχους μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία και αν η πλειοψηφία «δείξει προθυμία για απόσχιση του άνθρακα, τότε θα το θέσουμε αμέσως σε ψηφοφορία».

Η εταιρεία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να εισαγάγει τελικά τα συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία άνθρακα ξεχωριστά στη Νέα Υόρκη.

Το Reuters ανέφερε τον Μάρτιο ότι μια μεγάλη μερίδα επενδυτών της Glencore επιθυμούσε διακαώς να συνεχίσει να εξορύσσει άνθρακα αντί να αποσυνδέσει τη μονάδα που θα διευρυνθεί σύντομα.

Οι επενδυτές δήλωσαν τότε ότι το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο θα είναι μια επικερδής επιλογή - για μια ή δύο δεκαετίες τουλάχιστον - ακόμη και όταν καταργηθεί σταδιακά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης