Έχοντας αυξήσει τα ταμειακά του διαθέσιμα άνω των 700 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 από 521 εκατ. που «έκλεισαν» το 2023, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά από μία τριετία λειτουργικής αναδιάρθρωσης, εστιάζει από εδώ και μπρος στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Μετά από μία σειρά στρατηγικών κινήσεων το 2023, αυτή την περίοδο αξιολογείται η πρόταση εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο Motor Oil έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Οι θυγατρικές του ομίλου διεκδικούν συμβάσεις ύψους 7 δισ. ευρώ στους κλάδους των παραχωρήσεων και του περιβάλλοντος.
Εχθές, η γενική συνέλευση των μετόχων έδωσε το «πράσινο φως» για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Ευθύμιος Μπουλούτας, χαρακτηρίζοντας το 2023 ως καθοριστική χρονιά για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, «ο όμιλος κατόρθωσε, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες και προκλήσεις της αγοράς, να ολοκληρώσει τη λειτουργική του αναδιάρθρωση και μια σειρά στρατηγικών κινήσεων που θωράκισαν περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξή του και οδήγησαν στην υψηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 10 ετών, καθιστώντας εφικτή την πρόταση για ανταμοιβή των μετόχων».
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ομίλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου, που με σημαντική ρευστότητα, «μεταβαίνει σε μία νέα εποχή με σταθερές βάσεις για τη συνεχή δημιουργία αξίας για τους μετόχους του, την κοινωνία και την ελληνική οικονομία».
Το 2023, ο όμιλος κατέγραψε συνολικά καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 116 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, EBITDA αυξημένο κατά 46% στα 242,2 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 63%.
Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο
Όπως εκτίμησε ο κ. Μπουλούτας, «κατόπιν μίας τριετίας σημαντικών, και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένων, στρατηγικών κινήσεων, έχουμε πλέον διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στον όμιλο να συνεχίσει να την επόμενη μέρα του με θετικό πρόσημο». Ενδεικτικά, τα EBITDA του ομίλου από μόλις 34 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασε στα 229 εκατ. το 2023. Η πορεία των κερδών προ φόρων μετά από ζημίες 150 εκατ. ευρώ το 2020 έφτασε σε κέρδη 116 εκατ. το 2023, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας από 3,8% ανήλθε σε 28,3%, ένα από τα υψηλότερα στην ελληνική αγορά.
Εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως προς το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του ομίλου στο περιβάλλον, το 2023 η κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 124.149 MWh. Επίσης, περιορίστηκε κατά περίπου ένα εκατ. τόνους η εκπομπή ισοδυνάμου CO2. Η παραγωγή πράσινης ενέργειας για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ανήλθε σε 223 GWhκαι οι επενδύσεις σε υγεία, ασφάλεια και περιβάλλον έφτασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 84% του κύκλου εργασιών χαρακτηρίζεται πλέον ως επιλέξιμο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ταξινομία.
Οι νέες προκλήσεις
Μετά τις σημαντικές εξελίξεις του 2023, με την ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat και του SMART PARK στην TRADE ESTATES του ομίλου Φουρλή, το πρώτο τρίμηνο του 2024 συνοδεύτηκε από νέες εξελίξεις. Τον Ιανουάριο το εναπομείναν 25% της ANEMOS RES πέρασε στη MORE του ομίλου Motor Oil, με τίμημα που ανήλθε στα 123,5 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε και η προσφορά του ιδίου ομίλου στις 22 Μαΐου, για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών που κατέχει (ήτοι 94,44%) η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ, έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Μπουλούτας, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει περαιτέρω την πρόταση, ενώ έχει αναθέσει σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εξέταση του δικαίου και ευλόγου της συναλλαγής.
Επίσης, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξαγόρασε επιπλέον ποσοστό 41,3% της θυγατρικής REDS, έχοντας ανεβάσει τη συμμετοχή του πάνω από 96,7%. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαγραφής της REDS από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αντίστοιχη επιστολή που έχει σταλεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τη διοίκηση, αυτή η εξέλιξη θα προσδώσει στον όμιλο μεγαλύτερη ευελιξία για την επιτυχή υλοποίηση των προς ανάπτυξη έργων της REDS.
Έχοντας σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 350 εκατ. ευρώ στον κλάδο των ακινήτων, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση επικαιροποίησης του business plan για το Cambas projectστην Παλλήνη. Θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού masterplan, η έκδοση οικοδομικών αδειών και οι εργασίες κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωση την επόμενη τριετία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, ακόμα, η διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης στις Γούρνες, η οποία αποκτήθηκε το 2022. Έχει ήδη εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μεικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών, εμπορικό πάρκο, καθώς και η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Ως προς τη μαρίνα Αλίμου, αναμένει την ΚΥΑ για να προχωρήσει η έκδοση των αδειών αναφορικά με την ανακατασκευή του χερσαίου χώρου, ενώ το ναυτιλιακό τμήμα λειτουργεί κανονικά.
www.worldenergynews.gr