Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Μέχρι και 12 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών της Aramco

Σαουδική Αραβία: Μέχρι και 12 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών της Aramco
Το εύρος της τιμής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 26,70 και 29 σαουδαραβικών ριάλ ανά μετοχή
Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε τα σχέδια πώλησης μετοχών του ενεργειακού κολοσσού Aramco, στοχεύοντας στη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους έως και 12 δισ. δολαρίων, καθώς αναζητά πόρους για να προχωρήσει το σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού της.

Η πώληση 1,545 δισεκατομμυρίων μετοχών της Saudi Aramco, ήτοι το 0,64% των μετοχών της εταιρείας, θα ξεκινήσει στις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση που επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg.

Το εύρος της τιμής αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 26,70 και 29 σαουδαραβικών ριάλ ανά μετοχή, με discount δηλαδή έως και 7,9% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας την Πέμπτη (30/5).

Η συμφωνία θα δείξει και την όρεξη των παγκόσμιων επενδυτών για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των ορυκτών καυσίμων.

Οι τεράστιες μερισματικές πληρωμές της εταιρείας θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν διστάσει στις αποτιμήσεις της αρχικής δημόσιας προσφοράς το 2019.

Να σημειωθεί εδώ πως οι μετοχές της Aramco είναι ακριβές σε σύγκριση με άλλες πετρελαϊκές αντίστοιχου μεγέθους όπως η Exxon Mobil και η Shell.

Πως θα αξιοποιηθούν τα έσοδα

Τα έσοδα από την πώληση θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μεγάλων πρωτοβουλιών για τη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δραστηριοποιείται στην τεχνητή νοημοσύνη, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και φουτουριστικά έργα όπως το Neom.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου είναι κάτω από τα επίπεδα που χρειάζεται η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και το βασίλειο έχει μείνει πίσω από τον στόχο του να προσελκύσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άμεσες ξένες επενδύσεις.

Συρρικνώνεται η οικονομία

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη καθυστερήσει ορισμένα έργα που αποτελούν μέρος του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού της μετά το 2030 και μείωσε τις φιλοδοξίες της για το Neom.

Η οικονομία του κράτους εν των μεταξύ συρρικνώνεται επί τρία συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός για έξι σερί τρίμηνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Aramco διατήρησε το τριμηνιαίο μέρισμα ύψους 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων - μια ευλογία για τη σαουδαραβική κυβέρνηση, η οποία κατέχει περίπου το 82% της εταιρείας.

Το κρατικό fund του βασιλείου κατέχει ένα επιπλέον μερίδιο 16% στον ενεργειακό γίγαντα αξίας 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μέτοχος και μετά την προσφορά.

Η συγκυρία

Η συμφωνία έρχεται λίγο μετά την πτώση της μετοχής της Aramco στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Η έναρξή της την Κυριακή θα συμπέσει με τη συγκέντρωση του ΟPEC+ για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, με τους περισσότερους παρατηρητές της αγοράς να αναμένουν ότι η ομάδα θα διατηρήσει τους περιορισμούς της προσφοράς, γεγονός που θα διατηρούσε την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περίπου τρία χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης