Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΕ και Αυστραλία για τα στρατηγικά ορυκτά

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΕΕ και Αυστραλία για τα στρατηγικά ορυκτά
Η συνεργασία θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών
ΕΕ και η Αυστραλία υπέγραψαν σήμερα (28/5) μνημόνιο συνεργασίας για διμερή εταιρική σχέση με τη συνεργασία στον τομέα των βιώσιμων κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών.  

Το Μνημόνιο υπεγράφη εκ μέρους της ΕΕ από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο και τον Επίτροπο Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, ενώ από την πλευρά της Αυστραλίας υπέγραψαν ο υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας Madeleine King και ο Υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Don Farrell.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποβλέπει στη στήριξη διαφόρων κοινών στόχων, ενώ βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη.

Ειδικότερα, επιδιώκει να επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της με υλικά που είναι αναγκαία για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα κρίσιμων ορυκτών της Αυστραλίας.

Η συνεργασία θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα κρίσιμων και στρατηγικών ορυκτών: έρευνα, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση και επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων.

Εκτός από την από κοινού ανάπτυξη έργων σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα στην ΕΕ και στην Αυστραλία, η εταιρική σχέση θα διερευνήσει επίσης τη συνεργασία σε χώρες όπου η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν αμοιβαία συμφέροντα, εστιάζοντας στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ωφελώντας τις τοπικές κοινότητες.

Την ίδια στιγμή, προωθεί καινοτόμες και ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες εξόρυξης, καθώς και άλλα έργα κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας κρίσιμων ορυκτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης