Η ελληνική Gastrade (η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα στην οποία χορηγήθηκε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου) αναμένει να παραλάβει το 2ο φορτίο LNG στον τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG με έδρα την FSRU (Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης τον επόμενο μήνα.
Μια εκπρόσωπος της Gastrade είπε στο LNG Prime σε σχόλια μέσω email ότι «η θέση σε λειτουργία του τερματικού βρίσκεται σε εξέλιξη».
«Το επόμενο φορτίο πρόκειται να φτάσει στα μέσα Μαΐου, αφού ο τερματικός σταθμός φτάσει σε εμπορική λειτουργία που έχει οριστεί για τα τέλη Απριλίου», είπε.
Η εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα αποστολή LNG.
Το πλοίο μεταφοράς LNG 174.000 cbm (GasLog Hong Kong), κατασκευής 2018, παρέδωσε στις 18 Φεβρουαρίου το φορτίο από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη χωρητικότητας 153.600 cbm.
Αυτό το μεταφορέα LNG, που ναυλώθηκε από τη γαλλική TotalEnergies, έφερε την αποστολή από το εργοστάσιο της Sempra Cameron LNG στη Λουιζιάνα, ενώ ο μέτοχος της Gastrade (ΔΕΠΑ), πούλησε μερικούς από αυτούς τους όγκους ανάθεσης στην κρατική ενεργειακή εταιρεία της Μολδαβίας Energocom.
Εκτός από τη ΔΕΠΑ, στους μετόχους της Gastrade περιλαμβάνονται η ιδρυτής Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, η Bulgartransgaz και η GasLog.
Η πρώτη FSRU στην Ελλάδα
Η πρώτη FSRU της Ελλάδας έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από τη Σιγκαπούρη στις 17 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η πρόσδεση ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου.
Η FSRU βρίσκεται στο πέλαγος της Θράκης σε απόσταση 17,6 χλμ ΝΔ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης.
Επίσης, η εγκατάσταση στέλνει επαναεριωμένο LNG σε έναν υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης.
Ο αγωγός θα παραδίδει φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και στη συνέχεια στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στη Δύση, δήλωσε προηγουμένως ο Gastrade.
Ο τερματικός σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης θα έχει χωρητικότητα 5,5 Bcm.
Πρόκειται για την πρώτη FSRU στην Ελλάδα και τη δεύτερη εγκατάσταση εισαγωγής LNG, που προστίθεται στον τερματικό σταθμό εισαγωγών του ΔΕΣΦΑ που βρίσκεται στο νησί της Ρεβυθούσας.
www.worldenergynews.gr