Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η Γερμανία κλείνει επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα

Η Γερμανία κλείνει επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα
Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου πέντε μονάδες άνθρακα και να αναβάλει το κλείσιμο άλλων δύο μονάδων εν αναμονή της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου
Επτά μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 3,1 GW θα κλείσουν στη Γερμανία μέχρι αρχές Απριλίου, μετά την αναβολή του προγραμματισμένου παροπλισμού τους λόγω της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι επτά αυτές μονάδες άνθρακα δεν θα επιτρέπεται πλέον να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στη χονδρική αγορά, ενώ ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων (BNetzA) δήλωσε ότι οι διακοπές λειτουργίας δεν θα επηρεάσουν καθόλου την ασφάλεια του εφοδιασμού.

«Τα κλεισίματα έχουν προγραμματιστεί και έχουν ληφθεί αναλόγως υπόψη σε όλες τις προβλέψεις εφοδιασμού. Η ασφάλεια του εφοδιασμού εξακολουθεί να είναι εγγυημένη», δήλωσε εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργοποιήσει εκ νέου πέντε μονάδες άνθρακα και να αναβάλει το κλείσιμο άλλων δύο μονάδων εν αναμονή της μείωσης των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η λειτουργία τους παρατάθηκε ύστερα για έναν ακόμη χειμώνα, τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε και ο πυρηνικός στόλος της Γαλλίας υπολειτουργούσε.

Σε καλό δρόμο η Γερμανία για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Η καύση άνθρακα είναι ένας από τους πιο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι ηγέτες διεθνώς ζήτησαν την επιτάχυνση του αγώνα για τη σταδιακή μείωση της ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα κατά τη διάρκεια της COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη γερμανική κυβέρνηση να έχει θέσει ως προθεσμία το 2030 για την ολοκλήρωση της απανθρακοποίησης.

Ενώ οι εκπομπές Co2 από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μειώθηκαν σημαντικά παρά το αναβληθέν κλείσιμο, η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να υπολογίσει και να αντισταθμίσει τις πρόσθετες εκπομπές CO2 που συνδέονται με τις επτά επιπλέον μονάδες.

Αποτυπωμένα τα στοιχεία και στατιστικά, το 2023 ο άνθρακας παρείχε το 26% της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας, από 33% το προηγούμενο έτος, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Στη δυτική Γερμανία η χώρα παραμένει σε καλό δρόμο για να τηρήσει την προθεσμία του 2030 για την έξοδο από τον άνθρακα, αν και οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη κεφαλαίων για εφεδρικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης