Ενέργεια

Ceo Equinor: Αλλάζει η ροπή προς τις επενδύσεις ΑΠΕ

Ceo Equinor: Αλλάζει η ροπή προς τις επενδύσεις ΑΠΕ

Η ενεργειακή ασφάλεια εξισορροπείται με την ενεργειακή μετάβαση η οποία αναπτύσσεται στην Αφρική σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της νορβηγικής κρατικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας

Πριν από 3 χρόνια, οι επενδυτές και οι αγορές έλεγαν στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσα χρήματα θα μπορούσαν να επενδύσουν στην πράσινη ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).


Τώρα, «το συναίσθημα έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε ο Philippe Mathieu (εκτελεστικός Αντιπρόεδρος διεθνούς εξερεύνησης και παραγωγής της Equinor).

Αν και οι ΑΠΕ είναι ακόμα μια «χρυσή» ευκαιρία, ο Mathieu είπε ότι η ενεργειακή ασφάλεια (ιδιαίτερα μετά τον Covid-19 και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας) είναι εξίσου προτεραιότητα με την ενεργειακή μετάβαση.

«Μετατοπιζόμαστε ίσως προς κάτι που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του φάσματος», δήλωσε ο Mathieu στο Χιούστον στο συνέδριο CERAWeek by S&P Global.


Ο
Mathieu συμμετείχε σε ένα πάνελ με άλλα στελέχη του προηγούμενου σταδίου σχετικά με στρατηγικές για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα των αντίστοιχων επιχειρήσεών τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ενεργειακή ασφάλεια και τους ισχυρούς ισολογισμούς.

Ο Mathieu σημείωσε ότι η Equinor (νορβηγική κρατική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας) εξακολουθεί να προσπαθεί να οικοδομήσει αυτό που θεωρεί μια «αρκετά σημαντική επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» με την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως «πρωταρχικό στοιχείο αυτού του χαρτοφυλακίου».

Ωστόσο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα για την Equinor σε 2 δεκαετίες από τώρα, αλλά η παραγωγή αυτών των εμπορευμάτων θα είναι «πολύ διαφορετική» καθώς εφαρμόζεται περισσότερη δέσμευση και δέσμευση άνθρακα, είπε ο Mathieu.

«Ο τρόπος με τον οποίο θα παράγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Νορβηγία πρόκειται να μεταμορφωθεί με το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ηλεκτροδοτείται», είπε.

Ο Kendall Dilling (Πρόεδρος του συνασπισμού Pathways Alliance oil sands στον Καναδά), είπε ότι οι εξαγωγές μια μέρα θα «απελευθερωθούν πλήρως» και ότι οι αγορές ενέργειας μπορεί τελικά να είναι πρόθυμες να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για αυτά τα προϊόντα.


Η πρόοδος της ενεργειακής μετάβασης στην Αφρική

Εν τω μεταξύ, η ενεργειακή μετάβαση έχει «εξελιχθεί» στην υποσαχάρια Αφρική, δήλωσε ο Oritsemeyiwa Eyesan (εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του upstream της NNPC Ltd).

Είπε ότι η αφήγηση μετατοπίζεται από την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην αξιοποίηση τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια μόνο στη Νιγηρία. Είπε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χρησιμεύσει ως καύσιμο γέφυρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη χώρα της και την περιοχή.

«Η μόχλευση σε αυτόν τον πόρο είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση για εμάς», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης