Ενέργεια

Η Ρωσία καταστρέφει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας – Παρέμβαση από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία καταστρέφει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας – Παρέμβαση από τις ΗΠΑ
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα (22/3) μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον πολλαπλών ουκρανικών θερμοηλεκτρικών σταθμών, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σύμφωνα με το Montel
(upd 20:43)  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καλέσει την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με drone σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου λόγω της εκτίμησης της Ουάσιγκτον ότι τα χτυπήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρωσικά αντίποινα και να ωθήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές που γνωρίζουν το χρηματιστήριο.

 Σύμφωνα με το  OilPrice  ο Λευκός Οίκος παροτρύνει τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας να επανεξετάσουν τις επιθέσεις με drone, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές των FT.

 Οι επιθέσεις μείωσαν την ικανότητα διύλισης της Ρωσίας και οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα αυτόν τον μήνα. Νωρίς την Παρασκευή, οι τιμές του Brent διαπραγματεύονταν πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό σημείο αναφοράς, το WTI Crude, ήταν στα 81 δολάρια το βαρέλι, το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης, συντήρησης διυλιστηρίων και πτώσης των αποθεμάτων.

 Με τη ζήτηση βενζίνης να αυξάνεται, οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της GasBuddy νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτό δεν φαίνεται καθόλου καλό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ένα εκλογικό έτος κατά το οποίο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επιδιώξει επανεκλογή τον Νοέμβριο.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αφαιρέσει έως και 600.000 βαρέλια ημερήσιας ικανότητας επεξεργασίας στη Ρωσία, σύμφωνα με τη εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Gunvor.

 «Είναι σημαντικό γιατί προφανώς αυτό θα πλήξει τις εξαγωγές αποστάγματος αμέσως», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gunvor, Torbjörn Törnqvist στο Bloomberg στο περιθώριο του CERAWeek.

 Η χαμηλότερη ικανότητα διύλισης το δεύτερο τρίμηνο, λόγω της συντήρησης του διυλιστηρίου και των έκτακτων επισκευών μετά τις επιθέσεις, θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία  ανακοίνωσε  ότι θα επικεντρωθεί στις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου αντί στις εξαγωγές στην εθελοντική μείωση της προσφοράς  στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ στο δεύτερο τρίμηνο, λένε οι αναλυτές.


Επιθέσεις κατά Ουκρανικών υποδομών

Ένα ακόμα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εξαπέλυσε σήμερα το πρωί (22/3) η Ρωσία ενάντια στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα το δίκτυο της χώρας να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή σοβαρά προβλήματα ση λειτουργία του.

«Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να πούμε πολλά λόγω των κυβερνητικών περιορισμών, αλλά αυτό που συνέβη τη νύχτα φαίνεται σοβαρό», είπε εκπρόσωπος του ουκρανικού ενεργειακού παρόχου Dtek στη Montel.

Από την αρχή της χειμερινής περιόδου 2023-2024, έχουν σημειωθεί πάνω από 40 πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της Dtek και περισσότερες από 160 από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, German Galushchenko, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι η Ρωσία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επίθεση στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

«Ο στόχος δεν είναι απλώς να μας βλάψουν, αλλά να προσπαθήσουν ξανά, όπως πέρυσι, να προκαλέσουν μεγάλης κλίμακας ζημιά στο ενεργειακό σύστημα της χώρας», τόνισε ο υπουργός.

Απουσία αποτελεσματικών δυτικών κυρώσεων

Ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο, σχολίασε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας εξαπολύονται με τη μέγιστη δυνατή ισχύ.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικών δυτικών κυρώσεων και της σωστής επιβολής τους», πρόσθεσε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Dtek Dmytro Sakharuk είπε τον περασμένο μήνα στη Montel ότι η Ρωσία είχε εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, ενώ η έλλειψη πυραύλων εναέριας προστασίας άφησε τις εγκαταστάσεις όλο και πιο εκτεθειμένες.

Τα ουκρανικά χτυπήματα και οι ΗΠΑ

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters στον απόηχο των ρωσικών επιθέσεων ότι τα διυλιστήρια πετρελαίου της Μόσχας αποτελούν κι αυτά στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του.

Η Ουκρανία μάλιστα, ισχυρίζεται πως ενίσχυσε σημαντικά τις επιθέσεις της σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις αυτόν τον μήνα, χρησιμοποιώντας αρκετά drones μεγάλης εμβέλειας για να χτυπήσουν τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της Ρωσίας, με αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής σε ορισμένα από αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ καλούν την σύμμαχο Ουκρανία να σταματήσει να βάλει κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου, αλλά και για αντίποινα.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τις ενεργειακές υποδομές στις οποίες βασίζεται η Δύση.

Στις «πυρηνικές πλάτες» της Βουλγαρίας στηρίζεται η Ουκρανία

Παράλληλα, η Ουκρανία ανησυχεί λιγότερο για την ενεργειακή της ασφάλεια, καθώς ελπίζει ότι θα υπογράψει συμφωνία τον Ιούνιο για την αγορά δύο καινούριων πυρηνικών αντιδραστήρων από τη Βουλγαρία, στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει τις απώλειες από το εργοστάσιο της Zaporizhzhia που κατέχει τώρα η Ρωσία, με βάση τη δήλωση του επικεφαλής της Energoatom στο Reuters.

Οι νέοι αντιδραστήρες τους οποίους θα εξάγει η Βουλγαρία στο Κίεβο, προβλέπεται να κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό Khmelnytskyi στη δυτική Ουκρανία και θα είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία ρωσικής προέλευσης, δήλωσε ο Petro Kotin.

Ο πρώτος αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος για εγκατάσταση μέχρι τον Ιούνιο, δηλαδή σχεδόν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί αργότερα χωρίς ο Kotin να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο Kotin ανέφερε επίσης ότι αν και η Βουλγαρία είχε κοστολογήσει προηγουμένως τους δυο αντιδραστήρες στα 600 εκατομμύρια δολάρια, τώρα θέλει να αυξήσει την τιμή του εξοπλισμού.

«Υπάρχει μια συνεχής τάση από τη βουλγαρική πλευρά να ανεβάζουν την τιμή για να έχουν οφέλη, ωστόσο εμείς εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στην τιμή των 600 εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Kotin.

Επισκευάστηκε η γραμμή υψηλής τάσης στη Zaporizhzhia

Ουκρανοί μηχανικοί επισκεύασαν τη γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, δήλωσε σήμερα (22/3) η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Η ελεγχόμενη από τη Ρωσία διοίκηση του εργοστασίου της Zaporizhzhia, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ότι η γραμμή είχε επισκευαστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος black out.

«Στις 22 Μαρτίου, οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας αποκατέστησαν τη λειτουργία της εξωτερικής εναέριας γραμμής PL-750kV Dniprovska, η οποία υπέστη ζημιά σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια της μαζικής ρωσικής πυραυλικής επίθεσης», ανέφερε η Energoatom σε ανάρτηση στο Telegram.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης