Ενέργεια

ΙEA: Ρεκόρ στη διαμετακόμιση πετρελαίου λόγω των διαταραχών στη ναυτιλία

ΙEA: Ρεκόρ στη διαμετακόμιση πετρελαίου λόγω των διαταραχών στη ναυτιλία
Μόνο τον Φεβρουάριο, το πετρέλαιο στο νερό αυξήθηκε κατά 85 mb (εκατ.βαρέλια)

Οι διακοπές στη ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας ωθούν την ποσότητα του πετρελαίου σε διαμετακόμιση σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).


Με τα πετρελαιοφόρα να ακολουθούν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική, περισσότερο πετρέλαιο διατηρείται στο νερό.

Μόνο τον Φεβρουάριο, το πετρέλαιο στο νερό αυξήθηκε κατά 85 mb (εκατ.βαρέλια), καθώς οι επανειλημμένες επιθέσεις με δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα εκτρέπουν περισσότερα φορτία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Με σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Φεβρουαρίου, το πετρέλαιο σε νερό έφτασε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας Covid-19.

 

Αιτίες για το ρεκόρ στη διαμετακόμιση πετρελαίου

Οι παγκόσμιες εξαγωγές πετρελαίου ρεκόρ και οι μεταβαλλόμενες εμπορικές συνήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει την ποσότητα του πετρελαίου σε διαμετακόμιση να είναι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.

Εκτός από την αλλαγή διαδρομής μεγάλου μέρους των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, εσχάτως πολλά πλοία αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια σειρά επιθέσεων σε δεξαμενόπλοια τους τελευταίους μήνες.

Η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκε κατά 50% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023.

Ως αποτέλεσμα, το εμπόριο με άλλες διαδρομές έχει αυξηθεί.

Οι εμπορικές αλλαγές οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση για καύσιμα πλοίων. Η Σιγκαπούρη, το μεγαλύτερο παγκόσμιο κέντρο θαλάσσιου ανεφοδιασμού καυσίμων, έχει δει τις πωλήσεις καυσίμων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά από τον Δεκέμβριο. Μεγαλύτερες διαδρομές και ταχύτερες ταχύτητες των πλοίων σημείωσαν το νέο ρεκόρ ανεφοδιασμού στη Σιγκαπούρη.

 

«Αυτές οι τάσεις συνέβαλαν σε μια ελαφρά ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής μας για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, από 1,2 εκατομμύρια σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης εξακολουθεί να είναι σε καλό δρόμο για να επιβραδυνθεί σημαντικά από τα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που παρατηρήθηκαν το 2023.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την τελευταία μας πρόβλεψη, εάν οι εθελοντικές περικοπές πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ+ παραμείνουν σε ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς για το έτος θα μετατοπιστεί από πλεόνασμα σε ελαφρύ έλλειμμα (αν και κάποια ανακούφιση ενδέχεται να φτάνουν καθώς οι τεράστιοι όγκοι πετρελαίου υπό διαμετακόμιση φτάνουν στους τελικούς τους προορισμούς)», ανέφερε η IEA.

 

Προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ανέφερε στη Μηνιαία Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου για τον Μάρτιο του 2024 ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 παραμένει αμετάβλητη και ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024.

Το 2025, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να σημειώσει ισχυρή αύξηση 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, σε ετήσια βάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης