Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Οι διαγωνισμοί για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στο ελληνικό υπέδαφος και η Mytilineos

Οι διαγωνισμοί για τις κρίσιμες πρώτες ύλες στο ελληνικό υπέδαφος και η Mytilineos
Άρθρο της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής 11/3

Στη λίστα τον περιοχών με πιθανολογούμενα κοιτάσματα κρίσιμων πρώτων υλών περιλαμβάνεται το ορεινό συγκρότημα Κρουσίων στο Κιλκίς , το υποθαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Εβρου, η Λοκρίδα και το Βροντερό Φλώρινας, η ζώνη Παρνασσού – Γκιώνας και ο Φανός Σαμοθράκης. Οι έρευνες θα προτεραιοποιηθούν με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα αλλά και περιβαλλοντικά και άλλα κριτήρια ώστε να προχωρήσουν χωρίς προσκόμματα .

Ξεχωριστής σημασίας για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη είναι η στρατηγική που αναπτύσσει η Mytilineos στον κλάδο των κρίσιμων πρώτων υλών, ως η μοναδική καθετοποιημένη εταιρία σε αυτόν τον κλάδο στην Ευρώπη. Στην Mytilineos έχει στραφεί η ΕΕ διερευνώντας τις δυνατότητες της εταιρίας για την παραγωγή γάλλιου, στρατηγικό μέταλλο που χρησιμοποείται σε όλο το φάσμα προϊόντων ενεργειακής μετάβασης ( ημιαγωγούς , φωτοβολταϊκά πανελς, κινητά τηλέφωνα, τηλέφωνα και δορυφορικές επικοινωνίες, πάσης φύσεως ηλεκτρικές συσκευές κλπ).


Δύο πιλοτικά έργα

H ελληνική εταιρία έχει παρουσιάσει στην ΕΕ τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού έργου παραγωγής γαλλίου από την επεξεργασία υπολειμμάτων βωξίτη που εφαρμόζει από τις αρχές του 2022. Σε μια βιομηχανική ανάπτυξη του προγράμματος, η εταιρία θα μπορούσε να παράγει 40-45 μετρικούς τόνους μετάλλου ετησίως, ποσότητα ίση περίπου με την τρέχουσα ζήτηση της Ευρώπης. Στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η εταιρία λειτουργεί δύο ακόμη πιλοτικές μονάδες. Η μία στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που συντονίζει η ίδια, με τη συμμετοχή του ΕΜΠ και συνολικά 17 εταίρων από 8 ευρωπαϊκές χώρες για να πιστοποιήσει τη δυνατότητα εξαγωγής σκανδίου από τα κατάλοιπα βωξίτη .

Το υπερπολύτιμο αυτό μέταλλο είναι απαραίτητο για πολλές και κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τελευταίας τεχνολογίας μονάδες παραγωγής ρεύματος, αποδοτικά λέιζερ και ανθεκτικά –ελαφρά κράματα αλουμινίου για εφαρμογές αεροδιαστημικής και ηλεκτροκίνησης. Λόγω της περιορισμένης προσφοράς του δεν χρησιμοποείται ακόμη ευρέως . Η παραγωγή του σκανδίου παγκοσμίως φτάνει μόλις τους 12 με 14 τόνους το χρόνο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg η ζήτηση προβλέπεται να ανέλθει στους 1.800 τόνους ετησίως έως το 2035, η οποία θα προέλθει από την αύξηση ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

Η δεύτερη πιλοτική μονάδα, λειτουργεί επίσης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος από το 2018 και αξιοποιεί κατάλοιπα βωξίτη για τη χρήση τους στην τσιμεντοβιομηχανία, έχοντας ήδη πετύχει την αξιοποίησή τους σε ποσοστό 10%. Η Mytilineos συμμετέχει συνολικά σε 22 ερευνητικά προγράμματα καινοτομίας χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ερευνούν δυνατότητες αξιοποίησης κατάλοιπων βωξίτη αλλά και νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης αλουμινίου.

Μέσα από τη συμμετοχή της σε πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα , η εταιρία στοχεύει στη διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τον μηδενισμό τους και την τελική μετατροπή τους σε κοιτάσματα χρήσιμων πρώτων υλών, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη. Μέρος αυτής της στρατηγικής είναι και η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ που την κατέστησε τον μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρώπη, αλλά και η συνεργασία στην Γκάνα για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη, με προοπτική και την κατασκευή μονάδας παραγωγής αλουμίνας.


Δύο Διαγωνισμοί μέα στο 2024

Το ΥΠΕΝ εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει μέσα στο 2024 σε δύο ακόμη διαγωνισμούς σε περιοχές που έχουν ερευνηθεί πλήρως από το ΙΑΓΜΕ. Προτεραιότητα θα δοθεί σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή Κέραμος της Χίου όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αντιμονίου και ακολούθως στην περιοχή Κιμμερίων Ξάνθης η οποία θα διερευνηθεί για την εντοπισμό χαλκού και του άγνωστου για το ευρύ κοινό αλλά κρίσιμο μέταλλο για την ενεργειακή μετάβαση, βισμούθιο.

Χρησιμοποιείται στην παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών αλλά και στην μεταλλουργική βιομηχανία. Η κοιτασματολογική μελέτη για τον μεταλλευτικό χώρο των Κιμμερίων Ξάνθης συνολικής έκτασης 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων, παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ΙΑΓΜΕ στην υφυπουργό Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Στην συγκεκριμένη περιοχή κατά την δεκαετία του 1970 είχε δραστηριοποιηθεί η μεταλλευτική εταιρία του Πρόδρομου Μποδοσάκη.


Στην περιοχή της Κεράμου Χίου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα αντιμονίτη του οποίου κατά διαστήματα πραγματοποιήθηκε εκμετάλλευση και μεταλλουργική επεξεργασία. Την περίοδο 1880-1890 πραγματοποιήθηκε η πιο εκτεταμένη εκμετάλλευση του κοιτάσματος καθώς και μεταλλουργική επεξεργασία του μεταλλεύματος για την παραγωγή οξειδίου του αντιμονίου από γαλλική εταιρία. Τα μεταλλεία παρέμειναν κλειστά μέχρι το 1950, οπότε επαναλειτούργησαν από τον ομιλο Μποδοσάκη για να σταματήσουν δύο χρόνια αργότερα, λόγω πτώσης των τιμών.

Στην Κέραμο διασώζονται ακόμη και σήμερα οικήματα όπου έμεναν οι εργάτες των λατομείων, αλλά και 15 περίπου στοές εκμετάλλευσης. Οι δύο αυτές περιοχές είναι οι πιο ώριμες από άποψη κοιτασματολογικών ερευνών. Το ΙΑΓΜΕ αναμένεται να παραδώσει μέσα στο επόμενο διάστημα ένα πλήρη κατάλογο των περιοχών με πιθανολογούμενα κοιτάσματα βάση παλαιότερων ερευνών που χρήζουν όμως περαιτέρω μελετών για να βγουν σε διαγωνισμούς. Για τις έρευνες έχουν διασφαλιστεί κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων για το 2024.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής 11/3

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης