Η εν λόγω συμφωνία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού στις μειώσεις των εκπομπών του εδάφους
Είναι γεγονός πως αυτός ο κανονισμός αποτελεί ουσιαστικά και το πρώτο βήμα προς την εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αφαίρεσης άνθρακα αλλά και μείωσης των εκπομπών του στη νομοθεσία της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, όπως ορίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα.
«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε μια πολιτική που ορίζει σαφώς την ποιοτική απομάκρυνση άνθρακα και επιδιώκει την ποσοτικοποίησή της», σχολίασε ο Sebastian Manhart, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της Carbonfuture GmbH, ο οποίος συμπλήρωσε πως «πιθανότατα θα την αντιγράψουν και άλλα έθνη».
Η εν λόγω συμφωνία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού στις μειώσεις των εκπομπών του εδάφους και συντάσσεται με τις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της κλιματικής πολιτικής
Τα μέτρα για την απομάκρυνση του άνθρακα τα οποία προβλέπονται στη συμφωνία, επιδιώκουν να απορροφήσουν τους ρύπους από την ατμόσφαιρα και να τους αποθηκεύσουν - ιδανικά για πάντα- στο υπέδαφος ή στον ωκεανό.
Ενώ επί του παρόντος βασιζόμαστε στη φύση για να εκτελέσει αυτή την υπηρεσία, οι εκκολαπτόμενες τεχνολογίες που κυμαίνονται από την άμεση δέσμευση του αέρα (ουσιαστικά μεγάλες ηλεκτρικές σκούπες) έως τον βιοάνθρακα (ένα υλικό πλούσιο σε άνθρακα που παράγεται από τη θέρμανση βιομάζας σε υψηλές θερμοκρασίες σε χαμηλό οξυγόνο, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να τοποθετηθεί στο έδαφος ή να χρησιμοποιηθεί στο σκυρόδεμα) έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν.
Οι απομακρύνσεις αποτελούν σήμερα μόνο το 3% περίπου της συνολικής αγοράς άνθρακα.
Οι διαδικασίες αυτές δεν θα μπορέσουν να αποδώσουν χωρίς μεγάλες μειώσεις των εκπομπών, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν.
Δύσκολο το εγχείρημα σε τσιμέντο και αερομεταφορές
Θα μπορούσαν όμως να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην απορρόφηση των τελευταίων υπολειμμάτων αερίων του θερμοκηπίου από τους τομείς που είναι πιο δύσκολο να μειωθούν, όπως το τσιμέντο και οι αερομεταφορές.
Το CRCF διαχωρίζει τις απορροφήσεις άνθρακα σε διακριτές κατηγορίες ανά κλάδο, ενώ περιλαμβάνει τις μειώσεις εκπομπών από το έδαφος, εξαιρώντας δραστηριότητες όπως τα έργα καθαρής ενέργειας και η αποφυγή της αποψίλωσης των δασών.
Θυμίζουμε τέλος, πως οι τιμές στις αγορές ρύπων έχουν υποχωρήσει πολύ από την κορύφωση που σημείωσαν το 2022.
www.worldenergynews.gr