Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

HEXICON: Καλύτερες οι προϋποθέσεις για τα Πλωτά Υπεράκτια Αιολικά για το 2024

HEXICON: Καλύτερες οι προϋποθέσεις για τα Πλωτά Υπεράκτια Αιολικά για το 2024

Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης από την ΕΕ και οι νέες τομολογήσεις των Cfds στην Βρετανία βελτιώνουν τις προοπτικές

 

Eπέκταση του χαρτοφυλακίου της και καθαρά έσοδα 5,7 εκατ. SEK κατέγραψε το περασμένο έτος η HEXICON σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση που συνόδευε τα αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο και το 2023. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η εταιρεία σημείωσε συνεχή ανάπτυξη βασικών έργων για μακροπρόθεσμη αύξηση της αξίας ενώ υποβλήθηκε αίτηση άδειας για το Dyning, ένα σουηδικό έργο 2.500 MW και παράλληλα εντατικοποιήθηκαν οι διάλογοι για τις εκποιήσεις χαρτοφυλακίου έργων.

Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο προς ανάπτυξη 20+ GW (portfolio gross capacity). Διαθέτει την δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο κόστος.

Η κατοχυρωμένη πατέντα TwinWind™ αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, το TwinWind™ επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ισχύος ανά θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τις πλωτές πλατφόρμες μιας ανεμογεννήτριας. Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αναλυτικά: https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=541253

 

Αισιόδοξος ο CEO για το 2024

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα ο CEO της εταιρείας Marcus Thor αναφέρει μεταξύ άλλων:

Για τη Hexicon, το περασμένο έτος και το τελευταίο τρίμηνο ήταν η στιγμή να ωριμάσουν τα έργα και να καλλιεργηθούν τα assets προκειμένου να δημιουργηθούν καλές συνθήκες για μακροπρόθεσμη αύξηση της αξίας στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, επεκτάθηκε το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων μας, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης βασικού προσωπικού σε όλη την επιχείρηση. Για παράδειγμα,στη Σουηδία, η Freja Offshore, έφτασε σε ένα σημαντικό ορόσημο κατά τη διάρκεια του τριμήνου με την υποβολή της αίτησης άδειας για το αιολικό πάρκο Dyning. Αυτή ήταν η τρίτη αίτηση άδειας που υπέβαλε η Freja Offshore στο σουηδικό Υπουργείο Κλίματος και Επιχειρήσεων το 2023.

Μετά το τρίμηνο, η σουηδική κυβέρνηση έδωσε στις ενδιαφερόμενες κομητείες, για το Dyning και το Cirrus, το καθήκον να επανεξετάσουν τις συνθήκες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Επίσης αναπτύχθηκε και τελειοποιήθηκε η τεχνολογία TwinWindTM, την οποία πρόκειται να δοκιμάσει σε σχέση με την ανάπτυξη του έργου TwinHub στην Αγγλία.Ενισχύεται η συνεργασία με τον επιλεγμένο προμηθευτή WTG, ως κεντρικό μέρος της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Το τελευταίο τρίμηνο, νέες σημαντικές πρωτοβουλίες του κλάδου έδωσαν ώθηση στην υπεράκτια αιολική επιχείρηση. Για παράδειγμα, η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, κατέληξε σε μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, μια άλλη πρωτοβουλία που μπορεί να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον κλάδο είναι η έναρξη του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για τα αιολικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου, καθώς και πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη βελτίωση της νομοθεσίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - και τα δύο κρίσιμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία ανοίγει τη χρηματοδότηση της ΕΕ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ελαφρύνοντας το βάρος της εξασφάλισης επενδύσεων για υπεράκτια αιολικά έργα. Τέλος, αξίζει επίσης να αναφερθεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για σημαντική αλλαγή πολιτικής με την αύξηση της διοικητικής τιμής CfD (Contract for Difference) για τον έκτο γύρο δημοπρασιών.

Μια αλλαγή που θα προσελκύσει περισσότερους παίκτες να συμμετάσχουν στη φετινή δημοπρασία. Καθώς πολλές χώρες βλέπουν το μοντέλο δημοπρασίας στη Μεγάλη Βρετανία ως πρότυπο, η αυξημένη τιμή CfD είναι ένα ευπρόσδεκτο στοιχείΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στο έργο του κλάδου για τη βελτίωση της κερδοφορίας στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

"Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι μια συναρπαστική χρονιά - με ενοποιήσεις στην αγορά και πολλά νέα έργα σε όλο τον κόσμο. Είμαι περήφανος που η Hexicon κατάφερε να περάσει αυτή τη δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Πιστεύω ότι η Hexicon είναι πλέον καλά εξοπλισμένη για το 2024 με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια έργων στην πλωτή αιολική ενέργεια – έτοιμη να αξιοποιήσει τις νέες συνθήκες της αγοράς" καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Καθαρά έσοδα: 0,7 (1,8) εκατ. SEK                                    όπου 1 EUR = 11.1802 SEK
Λειτουργικά κέρδη/ζημίες: SEK -32,4 (-41,5) εκατ. SEK
Κέρδη/ζημίες προ φόρων περιόδου: -41,4 (-46,7) εκατ. SEK
Κέρδη ανά μετοχή βασικά και μειωμένα: -0,11 SEK (-0,13)
Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: -54,7 (-17,2) εκατ. SEK

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Καθαρά έσοδα: 5,7 (11,6) εκατ. SEK
Λειτουργικά κέρδη/ζημίες: SEK -180,3 (-161,1) εκατ. SEK
Κέρδη/ζημίες προ φόρων περιόδου: -187,9 SEK (-170,8) εκατ.
Κέρδη ανά μετοχή βασικά και μειωμένα: -0,51 SEK (-0,46)
Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες: -158,9 SEK (-95,1) εκατ. SEK

 
Oι στόχοι για την ελληνική αγορά

Όπως είχε αναφέρει ο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης, στην ομιλία του στο 3rd Energy Law Forum το περασμένο έτος,  «τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και ένα ολόκληρο Ελληνικό οικοσύστημα που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και υπεραξία στην Ελληνική οικονομία» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης, στην ομιλία του στο 3rd Energy Law Forum.

Ο κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την υλοποίηση αυτών των έργων στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ελληνική κυβέρνηση και υποστήριξε πως «ήδη βλέπουμε σημαντικές κινήσεις όπως η εξασφάλιση του ηλεκτρικού χώρου 2GW για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών αλλά και η ανακοίνωση για δύο πιλοτικά πλωτά που δείχνουν ότι πορευόμαστε με σοβαρότητα και βάση σχεδίου».

Το 80% των κατάλληλων διαθέσιμων περιοχών για την δημιουργία υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως είναι σε βαθιά νερά (άνω των 50-60 μέτρων) που καθιστά τα πλωτά αιολικά μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για αιολική ενέργεια. Μάλιστα, στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό των βαθέων υδάτων είναι υψηλότερο και σε συνδυασμό με ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη που διαθέτουμε καθιστά την Ελλάδα τόπο με ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των πάρκων.

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.worldenergynews.gr/ananeosimes/articles/550483/xatzigakis-hexicon-ta-plota-aiolika-tha-dimiourgisoun-nees-douleies-kai-yperaksia-stin-elliniki-oikonomia

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης