Ενέργεια

Υπερκάλυψη με προσφορά 8,5 GW ισχύος ηλεκτρόλυσης στην πρώτη Δημοπρασία Υδρογόνου

Υπερκάλυψη με προσφορά 8,5 GW ισχύος ηλεκτρόλυσης στην πρώτη Δημοπρασία Υδρογόνου

132 προσφορές από έργα σε 17 ευρωπαϊκές χώρες προσέλκυσε η δημοπρασία της ΕΕ

 

Παρά το υψηλό κόστος της παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μέσω ηλεκτρόλυσης νερού με ρεύμα από ΑΠΕ, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας καταστρώνουν σχέδια για την παραγωγή του νέου καυσίμου ή για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς. Προσβλέπουν μεταξύ άλλων στην οικονομική ενίσχυση που παρέχει ήδη και που θα παράσχει στο μέλλον στις τεχνολογίες υδρογόνου η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού προγραμματίζει να είναι το καύσιμο που θα υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. 

Άλλωστε ακριβώς για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους η ΕΕ προχώρησε πρόσφατα στην πρώτη, πιλοτική δημοπρασία, για την οικονομική ενίσχυση ανά κιλό παραγόμενου υδρογόνου. Μια δημοπρασία που προσέλκυσε 132 προσφορές από έργα, σε 17 ευρωπαϊκές χώρες

Το σύνολο των προσφορών κάλυψε  ισχύ ηλεκτρόλυσης 8,5 GW, η οποία μπορεί να παράγει περίπου 8,8 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου την επόμενη δεκαετία. Μάλιστα η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ήταν τόσο υψηλή, που υπερκάλυψε το ποσό που οι Βρυξέλλες είχαν κατανείμει για τη συγκεκριμένη δράση. Πρόκειται για  800 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο για το σκοπό αυτό θα χρηματοδοτηθεί από έσοδα των δημοπρασιών ρύπων. 

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν θα αξιολογηθούν από τη CINEA (Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον), μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Οι επιτυχόντες θα υπογράψουν συμφωνίες επιχορήγησης έως τον Νοέμβριο, βάσει των οποίων θα δεσμευτούν ότι θα ξεκινήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου εντός πέντε ετών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η ΕΕ στοχεύει να εγκαταστήσει τουλάχιστον 40 GW  ηλεκτρόλυσης υδρογόνου έως το τέλος της δεκαετίας, με στόχο την παραγωγή  και ως 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως.

 

Μηχανισμός δημοπρασιών

Η Κομισιόν έχει  επίσης εγκρίνει  έναν μηχανισμό δημοπρασιών, μέσω του οποίου δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να χορηγήσουν εθνική χρηματοδότηση σε πρόσθετα έργα, τηρώντας παράλληλα τους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις. Από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα αυτή ήταν η Γερμανία, η οποία δέσμευσε  350 εκατομμύρια ευρώ από τον εθνικό της προϋπολογισμό για έργα πράσινου υδρογόνου.

Στην Ελλάδα η Motor Oil, η ΗelleniQ Energy, η ΔΕΗ αλλά και άλλες εταιρίες έχουν ανακοινώσει πρότζεκτ για την παραγωγή υδρογόνου, ενώ ο ΔΕΣΦΑ στις νέες υποδομές ή στην αναβάθμιση των υφιστάμενων σχεδιάζει κατασκευές φιλικές προς το H2. Οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου TAP και ΙGB (ελληνο-βουλγαρικός αγωγός) έχουν ήδη προδιαγραφές για τη μεταφορά υδρογόνου, το οποίο σε λίγα χρόνια θα αποτελεί μέρος του μείγματος που θα μεταφέρουν οι αγωγοί φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει κερδίσει το έργο «Green HiPo» της Advent Technologies, που εξασφάλισε ευρωπαϊκά κονδύλια 782 εκατομμυρίων ευρώ για μία περίοδο έξι ετών, για μονάδα κυψελών H2  στην Κοζάνη. 

Επίσης έχει επιλεγεί το έργο IRIS της Motor Oil που αφορά  στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) με την παραγωγή υδρογόνου και μεθανόλης. Μέχρι στιγμής έχει λάβει χρηματοδότηση 127 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να φτάσει τους 495.000 τόνους δεσμευμένου CO2 ετησίως. 

Στη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ και η Motor Oil έχουν συστήσει την κοινοπραξία Hellenic Hydrogen για την εγκατάσταση ηλεκτρολυτών ισχύος έως και 100 MW, ενώ η HelleiniQ Energy σχεδιάζει πιλοτική μονάδα πράσινου υδρογόνου, στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η χώρα στοχεύει στην εγκατάσταση 1,7 GW ηλεκτρολυτών μέχρι το 2030, που μεταφράζεται σε 135.000 τόνους παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Το φυσικό αέριο στο ελληνικό σύστημα θα αναμιχθεί με πράσινο υδρογόνο σε ποσοστό 5,6% έως το 2030 και σε ποσοστό 15,4% έως το 2050. Παράλληλα και άλλα ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο αναμένεται να συνεισφέρουν στο μείγμα, προκειμένου να γίνει πιο καθαρή η κατανάλωση φυσικού αερίου. 

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης