Διεθνή

To πράσινο υδρογόνο στην Ινδία προσελκύει επενδυτές

To πράσινο υδρογόνο στην Ινδία προσελκύει επενδυτές

Ο όμιλος John Cockerill σκοπεύει να κατασκευάσει εργοστάσιο ηλεκτρολύτη στην ασιατική χώρα

Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές επενδύσεις αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα στον τομέα του πράσινου υδρογόνου στην Ινδία, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο livemint.com ο Francois Michel (Διευθύνων Σύμβουλος της John Cockerill Group με έδρα το Βέλγιο).

Σε αυτό βοηθάει το ότι το εν λόγω κράτος είναι το πιο φθηνό στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ).

«Πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στο εργοστάσιο ηλεκτρολύτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τον Απρίλιο του 2022, η Mint ανέφερε ότι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια θα επενδυθούν στο έργο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα στο πράσινο υδρογόνο στην ασιατική χώρα και να κάνει την προγραμματισμένη κοινοπραξία 2 GW με την Greenko σημαντικό κόμβο για τις εξαγωγές ηλεκτρολύτη.

«Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», όπως γνωστοποίησε το υψηλόβαθμο στέλεχος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «όσον αφορά την αγορά υδρογόνου, αναπτύσσουμε έναν κόμβο για την παραγωγή αυτών των συστημάτων ηλεκτρολύτη.

Έχουμε μία επιχείρηση στην Κίνα σήμερα, μία στην Ευρώπη, μόλις αγοράσαμε ένα εργοστάσιο στο Χιούστον για να δημιουργήσουμε ένα στη Βόρεια Αμερική και επενδύουμε εδώ στην Ινδία για να καλύψουμε την Ινδία και τις γειτονικές χώρες. Το εργοστάσιο εδώ στην Ινδία θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σκοπεύουμε να εξάγουμε ηλεκτρολύτες, αλλά η ζήτηση που έχουμε ήδη παρατάξει στην Ινδία είναι ήδη επαρκής για να γεμίσει το εργοστάσιο. Έτσι, το μεγάλο ερώτημα για μένα θα είναι πόση περισσότερη επιτάχυνση θα βάλω στην Ινδία. Εάν λάβετε το τρέχον σχέδιο των πραγμάτων, ήδη εάν έχω 2 GW που έρχονται σε δύο χρόνια, δεν θα είναι πολύ κακό. Δεδομένου του μεγέθους της χώρας, θα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, αλλά στη συνέχεια θα επενδύσουμε περισσότερα και θα το ενισχύσουμε».

Τον Μάρτιο του 2022, ο Όμιλος Greenko και ο John Cockerill υπέγραψαν συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας σε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της αγοράς για ηλεκτρολύτες πράσινου υδρογόνου στην ινδική γη.

 

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν τότε σε κοινή δήλωση ότι η συμφωνία θα επιτάχυνε την ανάπτυξη του πράσινου οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ινδία και θα επιτρέψει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρολύτη gigawatt, επεκτάσιμο σε κλίμακα πολλαπλών γιγαβάτ, για να εξυπηρετήσει την τοπική αγορά.

Σχετικά με τα σχέδια του John Cockerill να εισέλθει στον τομέα της αμυντικής κατασκευής στην Ινδία που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, είπε ότι η εταιρεία εξετάζει την κατασκευή αμυντικού εξοπλισμού, τόσο για την εγχώρια όσο και για τις εξαγωγικές αγορές, μαζί με έναν Ινδό εταίρο.

Η εταιρεία είναι σημαντικός παίκτης στην παραγωγή ελαφρών δεξαμενών.

 

Η Ινδία παρέχει φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ

Ο Michel ήταν της άποψης ότι η Ινδία είναι η καταλληλότερη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη διαθεσιμότητα χαμηλού κόστους ανανεώσιμης ενέργειας.

«Θα αναπτυχθούμε πολύ γρήγορα στην Ινδία σε αυτό το μονοπάτι υδρογόνου. Η Ινδία θα έχει τη φθηνότερη βάση στον κόσμο για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, επειδή η Ινδία έχει τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, που είναι περίπου το 60-70% του κόστους του πράσινου υδρογόνου, επειδή η Ινδία είναι πολύ καλή στην ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως τα EV, όπως π.χ. πράσινο υδρογόνο με πολύ ισχυρές εταιρείες EPC».

Ο Michel είπε επίσης ότι η κοινοπραξία μεταξύ του John Cockerill και της γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας Technip Energies (με την επωνυμία Rely, πάροχος ολοκληρωμένων και ανταγωνιστικών λύσεων πράσινου υδρογόνου), εγκαθιστά επίσης τις δραστηριότητές της στην Ινδία.


Ο χώρος πρασίνου υδρογόνου στην Ινδία προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον
αφού η κυβέρνηση κατέληξε στην Εθνική Αποστολή Green Hydrogen πέρυσι με στόχο την παραγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2030.

Οι κατασκευαστές λιπασμάτων, τα διυλιστήρια και οι κατασκευαστές χάλυβα αναμένεται να είναι οι βασικοί καταναλωτές του πράσινου υδρογόνου.

Η εταιρεία παρέχει επίσης εξοπλισμό στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα και προμηθεύει τεχνολογίες απανθρακοποίησης για τον τομέα που είναι μεγάλος ρυπογόνος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης