Ενέργεια

Τεράστια η γεωπολιτική σημασία των επενδύσεων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια σύμφωνα με τους Αμερικανούς

Τεράστια η γεωπολιτική σημασία των επενδύσεων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια σύμφωνα με τους Αμερικανούς
Τι ανέδειξε η παρουσία Στάσση στο 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο - Αναδημοσίευση από την Καθημερινή της Κυριακής 18/2, άρθρο της Χρύσας Λιάγγου

Τον ρόλο της ΔΕΗ στο νέο χάρτη της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, ανέδειξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στο 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνουν το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η Καθημερινή στην Ουάσιγκτον στις 12 και 13 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο περιθώριο του Φόρουμ με τον υφυπουργό Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέσβη Geoffrey Pyatt, τον οποίο και ενημέρωσε για το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ και την επέκτασή της στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. «Ηταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό να ακούσω για την επιχειρηματική αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, την επέκτασή της στη Ρουμανία, την ενίσχυση της παρουσίας της στις ΑΠΕ» δήλωσε ο κ. Pyatt αναφερόμενος στη συνάντηση.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας που περιλαμβάνει δίκτυα, τη δραστηριότητα της προμήθειας και μονάδες ΑΠΕ, ενώ στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα περιλαμβάνεται η επέκταση και στην αγορά της Βουλγαρίας ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου ο όμιλος αποσκοπεί να έχει 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, όπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Στάσσης κατά την διάρκεια του Φόρουμ, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή.

Με την εξαγορά της Εnel στη Ρουμανία η ΔΕΗ τοποθετήθηκε όχι απλώς σε μια μεγάλη αναπτυσσόμενη αγορά αλλά και πάνω σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικά ενεργειακό διάδρομο , που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει την Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία και αποτελεί σημαντικό κρίκο στο σκέλος της ενέργειας για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών («The Three Seas»). Πρόκειται για ένα γεωπολιτικό Project συνεργασίας των χωρών πέριξ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο εντάχθηκε πρόσφατα και η Ελλάδα και το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ , αφού αποσκοπεί στην δημιουργία ουσιαστικά ενός ενεργειακού αντίβαρου απέναντι στη Ρωσία με την αξιοποίηση ενεργειακών διαδρόμων και εναλλακτικών πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.


H γεωπολιτική σημασία των κινήσεων

Όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ, η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής στην επόμενη ημέρα που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ και σαφώς μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.


Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ που παρουσίασε πρόσφατα στο Λονδίνο ο κ. Στάσσης , περιλαμβάνει και τις σημαντικές συνέργειες που προκύπτουν από την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, ο Όμιλος ΔΕΗ θα πετυχαίνει με το διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ φωτοβολταικών και αιολικών πάρκων, διασπορά του κινδύνου εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Οι συνέργειες αφορούν πολλούς τομείς, από τη διαχείριση ενέργειας και το management των έργων, μέχρι λειτουργικές οικονομίες κλίμακας π.χ. σε συστήματα, άδειες κλπ με την διοίκηση της ΔΕΗ να υπολογίζει το ύψος τους σε περίπου 50 εκατ. ετησίως. Στόχος της διοίκησης του κ. Στάσση είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, με υγιή οικονομικά και ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ένας «πράσινος» όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA 3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης