Η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο επηρεάστηκε από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πέρυσι, πλήττοντας την ικανότητα της Αιγύπτου να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο
Η βορειοαφρικανική χώρα δυσκολεύεται καθώς όλες οι κύριες πηγές ξένου συναλλάγματος -εξαγωγές φυσικού αερίου, τουρισμός, εμβάσματα εργαζομένων από το εξωτερικό και τώρα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ- έχουν δεχτεί πίεση, μειώνοντας την ικανότητά της να πληρώσει το χρέος της προς ξένους επενδυτές.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Eni αντιμετωπίζει αύξηση των απαιτήσεων από την Αίγυπτο, ο Descalzi είπε ότι η χώρα δείχνει θετική στάση απέναντι στις εταιρείες που επενδύουν στη χώρα.
«Υπάρχει μια μικρή, οριακή συσσώρευση, αλλά αυτή (η Αίγυπτος) πληρώνει...ίσως μικρές δόσεις, αλλά πληρώνουν... υπάρχει η προθυμία να προστατέψουν τους επενδυτές», είπε ο Descalzi σε τηλεδιάσκεψη μετά τα αποτελέσματα με τους αναλυτές.
Η εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο επηρεάστηκε από την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση πέρυσι, πλήττοντας την ικανότητα της Αιγύπτου να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Φυσικών Πόρων της Eni, Guido Brusco.
«Για την πλευρά της Eni, έχουμε δει τρία φορτία (LNG) τον Δεκέμβριο και προβλέπουμε οκτώ έως δέκα φορτία τους επόμενους μήνες», είπε ο Brusco.
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Eni ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 1,64 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου φυσικού αερίου και LNG που περιελάμβανε μια εφάπαξ διαιτησία.
Ο όμιλος δεν αναμένει κανένα αντίκτυπο από τις διαιτησίες φέτος, είπε ο επικεφαλής του τμήματος.
Μιλώντας για τη μονάδα χαμηλών εκπομπών άνθρακα Plenitude, ο Chief Financial Officer του ομίλου επιβεβαίωσε το σχέδιο εισαγωγής της και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα παρακολουθεί τις χρηματοοικονομικές αγορές το 2024 και το 2025 για να αρπάξει το σωστό παράθυρο ευκαιρίας.
www.worldenergynews.gr