Ενέργεια

Η Σ. Αραβία σταματάει την πετρελαϊκή επέκταση της Aramco λόγω της ενεργειακής μετάβασης

Η Σ. Αραβία σταματάει την πετρελαϊκή επέκταση της Aramco λόγω της ενεργειακής μετάβασης

Εικασίες για την απόφαση που μετατρέπει την εταιρεία υδρογονανθράκων σε ενεργειακή

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εγκαταλείψει τα σχέδια επέκτασης της παραγωγικής της ικανότητας αργού πετρελαίου είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε τη Δευτέρα 12/2/2024 ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάνκαι ήδη τα σενάρια γύρω από αυτή την απόφαση δίνουν και παίρνουν.

Η ασιατική χώρα έχει άφθονη πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε ο μπιν Σαλμάν, στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακοινώσεων του κορυφαίου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο περί περιορισμού των μακροπρόθεσμων σχεδίων επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας.

 

Τι ακριβώς αποφασίστηκε

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Aramco να σταματήσει το σχέδιο πετρελαϊκής επέκτασής της και να θέσει ως στόχο ανώτατη συνεχή παραγωγική δυνατότητα τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ένα εκατομμύριο λιγότερα bpd από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020, με σκοπό αυτός να επιτευχθεί το 2027.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, γνωστοποίησε ότι έλαβε εντολή από την ηγεσία του Βασιλείου να σταματήσει τις εργασίες για την επέκταση της μέγιστης βιώσιμης δυναμικότητάς του στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, διατηρώντας αντ' αυτού στα 12 εκατομμύρια bpd.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο θα ενημερώσει τα σχέδιά της για κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έτος, όταν θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε σε διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία ότι «Είμαστε στη μετάβαση και η μετάβαση σημαίνει ότι η πετρελαϊκή μας εταιρεία η οποία είναι εταιρεία υδρογονανθράκων, γίνεται τώρα μια ενεργειακή εταιρεία, με επενδύσεις που πηγαίνουν σε όλους τους τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά και άλλα.

Είμαστε έτοιμοι για διόρθωση προς τα πάνω, προς τα κάτω, οτιδήποτε υπαγορεύουν οι ανάγκες της αγοράς».

 

Υποθέσεις για τα αίτια της απόφασης

Οι εικασίες για τους λόγους πίσω από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας είναι πολλές.

Πρώτον, οι αναλυτές εικάζουν ότι οι προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Στη συνέχεια, οι επενδυτικές τράπεζες προτείνουν ότι η αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ εξέπληξε την αγορά τα τελευταία 2 χρόνια και ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο (Σαουδική Αραβία), μπορεί να έχει αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα και πρέπει να αγωνιστεί σκληρότερα για μερίδιο αγοράς.

Στη συνέχεια, υπάρχει η πεποίθηση ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Saudi Aramco θα μπορούσε να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τέλος, η διακοπή της επέκτασης αναμένεται να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια από την Aramco από κεφαλαιουχικές δαπάνες για τεράστια νέα έργα, χαλαρώνοντας την πίεση στον ισολογισμό και δυνητικά αφήνοντας περισσότερα μετρητά στα ταμεία του Βασιλείου, το οποίο σχεδιάζει ένα τεράστιο ποσό δαπανών για φουτουριστικά έργα, όπως το έργο NEOM (βασικός πυλώνας του προγράμματος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας για την τόνωση της οικονομίας της και τη διαφοροποίησή της μακριά από το πετρέλαιο).


Στόχοι χώρας και εταιρείας

Η Σαουδική Αραβία έχει γνωστοποιήσει ότι σκοπεύει να φθάσει τις μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2060.

Από την πλευρά της η Aramco διαδίδει ότι θέλει να φθάσει τις μηδενικές εκπομπές από τις δικές της επιχειρήσεις μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με τις περικοπές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων υπό την ηγεσία της Ρωσίας (ΟΠΕΚ+), η πετρελαϊκή παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 3 εκατομμύρια bpd (κάτω από τη μέγιστη σταθερή δυνατότητά της των 12 εκατομμυρίων bpd), καθιστώντας την τον μεγαλύτερο κάτοχο εφεδρικής δυνατότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης