Τα σχέδια του ΥΠΕΝ για τα φωτοβολταϊκά κατηγορίας Β
Ο λόγος για τον Τιτάνα και τη Βιοχάλκο που υπέγραψαν δεκαετής συμβάσεις προμήθειας με τη ΔΕΗ το περασμένο καλοκαίρι. Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν ότι τα πρώτα χρόνια η προμήθεια θα γίνεται από την υφιστάμενη παραγωγή της ΔΕΗ και εν συνεχεία θα λαμβάνουν πράσινο ρεύμα από φωτοβολταϊκά που θα κατασκευάσει η επιχείρηση και θα τεθούν σε λειτουργία το 2025.
Ωστόσο το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου ανέκυψε έντονο στη διάρκεια του Φθινοπώρου που πέρασε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη να εξετάζει το ενδεχόμενο προτεραιοποίησης της αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών που θα συμπεριλάβουν και μπαταρίες. Έτσι η αδειοδότηση, δηλαδή η απόκτηση όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών της κατηγορίας Β, αυτών που διαθέτουν συμβόλαιο PPA έχει παγώσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σκυλακάκης εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη κατηγορία, στα έργα που θα πρέπει να εγκαταστήσουν και μπαταρίες. Πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει αποτυπωθεί σε κάποιας μορφής απόφαση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εγκατάσταση των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών. Το πρόβλημα αφορά τους δυο μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και βεβαίως τη ΔΕΗ που έχει υπογράψει τις συμβάσεις προμήθειας, ενώ είναι η αιτία για το πλήρες πάγωμα της αγοράς των PPAs δεκαετούς διάρκειας.
Ανατροπή σχεδίων
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αφεντικό του Τιτάνα και πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είχε χθες μακράς διάρκειας συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για το συγκεκριμένο θέμα.
Και τούτο διότι το πάγωμα των διαδικασιών αδειοδότησης των φωτοβολταϊκών που έχουν ενταχθεί σε συμβάσεις PPA ανατρέπουν πολλαπλώς τα επιχειρηματικά σχέδια τόσο για το πρασίνισμα της παραγωγής των βιομηχανιών οι οποίες πλέον χρειάζεται να έχουν σχετικά πιστοποιητικά για τα προϊόντα τους όσο και κυρίως για το κόστος του ρεύματος που θα προμηθεύονται.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Βιοχάλκο έχει υπογράψει μακροχρόνιο (δεκαετές) συμβόλαιο προμήθειας από τη ΔΕΗ για την ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 800MW, ενώ αντιστοίχως ο Τιτάνας για έργα 300MW. Και τα δυο συμβόλαια εμπεριέχουν ρήτρα αναστολής για όσα έργα δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης έως το τέλος του 2023. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 800 MW της Βιοχάλκο μόνο τα 300 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης. Πάντως παραμένει άγνωστο αν οποιαδήποτε από τις δυο εταιρίες έχει ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα του συμβολαίου της.
www.worldenergynews.gr