ΕΕ: Άρχισαν οι συνομιλίες για τους στόχους της πράσινης βιομηχανίας

ΕΕ: Άρχισαν οι συνομιλίες για τους στόχους της πράσινης βιομηχανίας

Προσπάθεια να συμφωνηθούν οι τελικές λεπτομέρειες του νόμου περί Net-Zero Industry Act (NZIA)

 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν την Τρίτη τις τελικές διαπραγματεύσεις για νέους κανόνες για την προώθηση της τοπικής παραγωγής εξοπλισμού για ηλιακή και αιολική ενέργεια, κυψέλες καυσίμου και άλλες καθαρές τεχνολογίες και διασφαλίζουν ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τους αντιπάλους της Κίνας και των ΗΠΑ.


Το μπλοκ στοχεύει να θέσει ως στόχο το 2030 την παραγωγή του 40% των προϊόντων που χρειάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά θα καλύπτουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση μπαταριών, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, βιοαέριο, δέσμευση άνθρακα και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα, η οποία προβλέπεται να έχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας για παράδειγμα σε ηλιακή ενέργεια. Εκφράζει επίσης ανησυχίες ότι οι πράσινες επιδοτήσεις ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA) θα δελεάσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς να μετεγκατασταθούν.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ξεκίνησαν συνομιλίες το πρωί της Τρίτης σε μια προσπάθεια να συμφωνήσουν για τις τελικές λεπτομέρειες του νόμου περί Net-Zero Industry Act (NZIA).
Η NZIA αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ώθησης της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι δεν είναι μόνο παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην παραγωγή της απαιτούμενης καθαρής τεχνολογίας.

Χορήγηση αδειών

Ο νόμος, που ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, προτείνει τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για έργα που ενισχύουν την παραγωγή στην ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι θα εκδίδονται εντός 18 μηνών.
Οι δημόσιες αρχές που διεξάγουν διαγωνισμούς για εξοπλισμό καθαρής τεχνολογίας, όπως για ένα ηλιακό ή αιολικό πάρκο, θα πρέπει επίσης να αναθέτουν συμβάσεις με βάση όχι μόνο την τιμή, αλλά και με περιβαλλοντικά κριτήρια και διασφαλίζοντας ότι το 65% της προμήθειας δεν προέρχεται από μοναδική πηγή.

Η επίτευξη του στόχου παραγωγής του 40% θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, δεδομένου ότι οι εγχώριοι κατασκευαστές προμηθεύουν λιγότερο από το 3% των εγκαταστάσεων της ΕΕ και αγωνίζονται για επιβίωση. Ο τομέας της αιολικής ενέργειας της ΕΕ είναι πολύ ισχυρότερος, αν και οι κινεζικές εταιρείες αρχίζουν να αποκτούν έδαφος.
Επίσης, ενώ η NZIA θα δώσει στην ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και επιδιώκει να συντονίσει διάφορα κονδύλια της ΕΕ, δεν θα έχει νέα κεφάλαια για να ανταγωνιστεί τον IRA. Ένα υπό συζήτηση Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας απέτυχε να υλοποιηθεί.

Οι συνομιλίες της Τρίτης αναμενόταν να επικεντρωθούν στο πόσο ευρέως θα ερμηνευόταν η καθαρή τεχνολογία, όπως η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας ή όλων των εξαρτημάτων του εξοπλισμού, εάν θα συντομευθούν τα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης και πώς θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μη τιμολογιακά κριτήρια στους διαγωνισμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης