Ενέργεια

Ο επικεφαλής της Italgas έρχεται στην Αθήνα αλλά η ΡΑΑΕΥ ακόμα περιμένει το επενδυτικό 24-28

Ο επικεφαλής της Italgas έρχεται στην Αθήνα αλλά η ΡΑΑΕΥ ακόμα περιμένει το επενδυτικό 24-28
Όπως αναφέρει στο «worldenergynews.gr» στέλεχος της Αρχής, από τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ Υποδομών,

Την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, κ.Paolo Gallo φτάνει σε δέκα ημέρες στην Αθήνα προκειμένου να …κόψει την κορδέλα στα νέα γραφεία της θυγατρικής στην Ελλάδα, της ΔΕΠΑ Υποδομών, και να παρουσιάσει τη νέα ταυτότητά της, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ ακόμη περιμένει το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2024 – 2028.

Όπως αναφέρει στο «worldenergynews.gr» στέλεχος της Αρχής, από τον Οκτώβριο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία έχει μετονομαστεί πλέον σε ΔΕΔΑ η οποία έχει απορροφήσει την ΕΔΑ Αττικής και την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το ζήτημα μάλιστα συζητήθηκε και στην τελευταία Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ ενώ έχει ήδη αποσταλεί επιστολή προς την εταιρεία, προκειμένου να επισπεύσει την υποβολή του επικαιροποιημένου επενδυτικού σχεδίου της για την ανάπτυξη των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη χώρα έως το 2028. «Έχει καθυστερήσει πολύ. Θα έπρεπε να το έχει καταθέσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Έχουμε και περιορισμένο προσωπικό στη ΡΑΑΕΥ, αν οι εταιρείες καθυστερούν την υποβολή τους θα είναι δύσκολο για εμάς να τα κουμαντάρουμε. Όλα θα πηγαίνουν πίσω και αυτό δεν συμφέρει κανέναν», σημειώνει η ίδια πηγή.

Το τελευταίο επενδυτικό πλάνο της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2023 -2027, το οποίο είχε πάρει την έγκριση της ΡΑΑΕΥ, περιλαμβάνει επενδύσεις για επέκταση των δικτύων διανομής αερίου στη χώρα άνω των 750 εκατ. ευρώ έως το 2027 ανά τη χώρα, τα οποία θα επιτρέψουν την υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας με σκοπό την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής φυσικού αερίου, εξοπλισμένων με ψηφιακές και «έξυπνες» τεχνολογίες αιχμής που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της ελληνικής κυβέρνησης .

Ωστόσο, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα επενδυτικά της σχέδια για την περίοδο 2024 – 2028 με δεδομένο ότι το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου WACC θα είναι χαμηλότερο από το 9,93% που ζητά η Italgas, καθώς η ΡΑΑΕΥ προκρίνει τη διαμόρφωση του στο 8,3% έναντι 8,57% το 2023 .


To πλάνο μέχρι το 2027

Για την περίοδο 2023-2027 τα επενδυτικά της σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επέκταση των δικτύων διανομής σε επτά Περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο). Επίσης, περιλαμβάνουν και επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων δικτύων διανομής με χρήση ανανεώσιμων καυσίμων αερίων όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Ειδικά για το δίκτυο διανομής αερίου στην Αττική, οι νέες συμβάσεις σύνδεσης σχεδιάζεται να ανέλθουν έως το 2027 σε 92,4 χιλιάδες, φτάνοντας τις 289 χιλιάδες από 196 χιλιάδες σήμερα. Πρόκειται για επενδύσεις 159,9 εκατ. ευρώ με τις οποίες θα αναπτυχθούν 484 χιλιόμετρα νέου δικτύου, αφενός με πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου, αλλά και τροφοδοσία με αέριο δήμων του Λεκανοπεδίου όπου δεν υπάρχει δίκτυο όπως των Μεγάρων, της Ραφήνας, του Μαραθώνα, της Αρτέμιδος, του Σαρωνικού, της Λαυρεωτικής και της Μάνδρας.

Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΑΕΥ απέρριψε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης για οικιακούς καταναλωτές της Αττικής για την περίοδο 2023-2026, με την αιτιολογία ότι πρέπει να αποφευχθούν στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας λόγω της επιδότησης συγκεκριμένων τρόπων θέρμανσης.

Παράλληλα, στόχος της ΔΕΔΑ είναι και η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη (κυρίως με κατασκευή νέων δικτύων, συνολικού μήκους 408,5 χιλιομέτρων) ενώ για τη Θεσσαλία στόχος έως τα τέλη του 2027 σχεδιάζεται να έχουν τροφοδοτηθεί με καύσιμο 25 δήμοι της Περιφέρειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης