Η ADNOC απέκτησε το 10% της Storegga για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Η ADNOC απέκτησε το 10% της Storegga για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 15 δισ. δολ.
Η ADNOC (κορυφαίος ενεργειακός όμιλος που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι) ανακοίνωσε στις 8/1/2023 ότι έχει λάβει μερίδιο 10,1% στη Storegga για να γίνει κύριος επενδυτής στην εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που εστιάζει στην ανάπτυξη έργων παγκόσμιας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Η στρατηγική συναλλαγή αντιπροσωπεύει την πρώτη διεθνή μετοχική επένδυση της ADNOC στη διαχείριση άνθρακα και υποστηρίζει τη στρατηγική της εταιρείας να αξιοποιήσει συνεργασίες και τεχνολογία διαχείρισης άνθρακα για την προώθηση παγκόσμιων έργων δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που μπορούν να επιταχύνουν την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Η επένδυση επιτυγχάνεται με την αρχική κατανομή 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ADNOC (55 δισεκατομμύρια AED) σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα.

Η ADNOC στοχεύει σε ικανότητα δέσμευσης άνθρακα 10 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) έως το 2030, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση από το δρόμο πάνω από 2 εκατομμύρια οχήματα εσωτερικής καύσης.


Ο
Musabbeh Al Kaabi (Εκτελεστικός Διευθυντής ADNOC για Λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διεθνή ανάπτυξη), δήλωσε:

«Αυτή η στρατηγική επένδυση σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι της ADNOC για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με εταίρους σε όλες τις βιομηχανίες για την παροχή πρακτικών λύσεων που θα επιτρέψουν ένα καθαρό μέλλον μηδενικής ενέργειας.

Η δέσμευση άνθρακα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την υπεύθυνη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Η ADNOC θα συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την τεχνολογία καθώς εργαζόμαστε προς το καθαρό μηδέν μέχρι το 2045».

Η στρατηγική διαχείρισης άνθρακα της ADNOC ευθυγραμμίζεται με την άποψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ότι η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον κόσμο να επιτύχει το καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο Nick Cooper (Διευθύνων Σύμβουλος της Storegga), δήλωσε:

«Οι στρατηγικές συνεργασίες είναι ζωτικής σημασίας για μια ρεαλιστική, γρήγορη και οικονομικά προσιτή μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ως εκ τούτου, η Storegga είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα σε παραδοσιακούς προμηθευτές ενέργειας για να επιταχύνει την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με την ανάπτυξη οικονομικά αποδοτικών CCS παγκοσμίως.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε μετατραπεί από έναν κατασκευαστή ενός έργου στη Σκωτία σε μια διεθνή δύναμη που οδηγεί τις παγκόσμιες προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τώρα την ADNOC να εντάσσεται στην ομάδα των μετόχων μας.

Η Storegga έχει την τύχη να υποστηρίζεται από επενδυτές με το απαραίτητο όραμα και φιλοδοξία για την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών CCS και αφαίρεσης άνθρακα που είναι επιτακτική ανάγκη για την επίτευξη των παγκόσμιων καθαρών μηδενικών στόχων».

Σχετικά με την Storegga

Η Storegga διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων δέσμευσης άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Storegga ηγείται της ανάπτυξης του έργου Acorn CCS, το οποίο είναι έτοιμο να αποθηκεύσει έως και 10 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως έως το 2030.

Η εταιρεία έλαβε πρόσφατα άδεια, με συνεργάτες, για την ανάπτυξη του έργου Trudavang CCS στο Νορβηγία και αναπτύσσει μια σειρά από ευκαιρίες CCS στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιο προηγμένη από τις οποίες είναι το έργο Harvest Bend CCS στη Λουιζιάνα.

 

Σχετικά με την ADNOC

Η ADNOC εκμεταλλεύεται την Al Reyadah, την πρώτη επιχείρηση εμπορικής κλίμακας στον κόσμο για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 από τη βιομηχανία χάλυβα, με δυναμικότητα 800.000 τόνων CO2 ετησίως.

Πρόσφατα, η ADNOC ανακοίνωσε μεγάλα έργα δέσμευσης άνθρακα, ανεβάζοντας τη δεσμευμένη επένδυσή της για ικανότητα δέσμευσης άνθρακα σε σχεδόν 4 mtpa.

Η ADNOC είναι επίσης ένα από τα 50 ιδρυτικά μέρη που έχουν υπογράψει τον Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου (OGDC).

 

OGDC

Ο OGDC ο οποίος ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι, είναι μια παγκόσμια δέσμευση για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα σε ολόκληρο τον κλάδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης